Fudbal

"Meč istine" za Stojkovićeve momke protiv Crne Gore: Srbija bije glavnu bitku za plasman na EURO 2024

Komentari

Autor: Euronews

17/10/2023

-

10:14

"Meč istine" za Stojkovićeve momke protiv Crne Gore: Srbija bije glavnu bitku za plasman na EURO 2024
"Meč istine" za Stojkovićeve momke protiv Crne Gore: Srbija bije glavnu bitku za plasman na EURO 2024 - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

"Dan D" za reprezentaciju Srbije u fudbalu. "Orlovi" će večeras (20:45, Arena 1 Premium) odigrati vrlo verovatno i odlučujuću utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo, a na stadion Rajka Mitića ugostiće selekciju Crne Gore i direktnog konkurenta.

Kalkulacije:

Posle neuspešne epizode u Budimpešti, Srbija je ostala bez prava na grešku u večerašnjem duelu sa komšijama, koji imaju utakmicu i dva boda manje od "orlova". Pa bi čak i remi sa "sokolovima" dodatno zakomplikovao situaciju i doveo do toga da se čeka šta će Crna Gora uraditi protiv Litvanije (16. novembar) i Mađarske (19. novembar) u poslednja dva kola, dok bi poraz predstavljao pravu katastrofu i vrlo verovatno kraj za naše momke u borbi za plasman na EURO 2024. 

Sa druge strane, pobeda bi uvećala bodovnu razliku nad Crnogorcima na "plus pet", pa bi i eventualni remi sa Bugarskom 19. novembra u Beogradu, bio dovoljan za vizu za kontinentalni šampionat u Nemačkoj. I to čak i u slučaju da Crna Gora zabeleži maksimalan učinak poslednja dva kola kvalifikacija. U takvom scenariju, Srbija bi imala 14 bodova, kao i Crna Gora, ali bi zbog boljeg međusobnog skora, naša reprezentacija imala prednost, koja plasman na Evropsko prvenstvu čeka pune 24 godine. Odnosno prvi put otkako je Srbija postala samostalna država.

Selektor CG: Srbija je najjača u grupi

"Posle izvlačenja grupa sam rekao da je Srbija najjača u grupi. Nisam promenio mišljenje. Srbija je odigrala jednu od najboljih mečeva u Budimpešti, a nije pobedila. To je fudbal. Nismo ni mi zaslužili da izgubimo od Srbije u Podgorici, pa jesmo. Sve su to detalji. Srbija najkvalitetnija, najbolja ekipa. Ipak, imamo za pravo da se nadamo. Mi nismo izgubili od Mađarske, Srbija jeste dva puta, to nam daje dodatno samopouzdanje"

Nakon obećavajućeg starta kvalifikacija i pobeda u duelima sa Crnom Gorom (2:0) i Litvanijom (2:0), svojevrsna kriza uvukla se u redove izabranika Dragana Stojkovića. Jedva izvučen remi u Razgradu sa Bugarskom (1:1) podigao je alarm, koji se popeo na najviši stepen kada Srbija u poslednje četiri utakmice osvojila svega četiri boda od mogućih 12. A, poseban razlog za uzbunu predstavljaju porazi od Mađarske i činjenice da u protekla četiri meča nismo nijednom sačuvali svoju mrežu. Čak ni protiv Litvanije (3:1)...

Ako se pogleda igra Srbije. Naročito u napadu, nije da nema fluidnosti. Postoji kohezija među igračima na ofanzivnom delu terena. Ali, nažalost, u poslednje vreme dešava se da često da "orlovi" jednostavno ne mogu da ubace loptu u protivničku mrežu, čemu svedoči i veliki broj propuštenih prilika u duelima sa Mađarskom. Sudeći po komentarima Stojkovića mentalitet njegovih momaka je na pravom mestu, ali nešto mora da se promeni po pitanju odbrane. Srbija je primila solidan broj golova nakon diskutabilnih odluka u defanzivi. Škripalo je po bokovima, nakon odbitaka... Umeli su i protivnički napadači da ostanu i sami pred golom Srbije. Problem koji će "orlovi" morati da neutrališu u najskorijem roku, a nadamo se već od večeras.

U analizi duela sa Crnom Gorom, selektor Dragan Stojković nije želeo puno da priča o taktici. Napomenuo je da će biti promena u rotaciji. A, u najavi derbija nekada iste nacije, izrazio je nadu da sreća bude naklonjena više njegovoj ekipi večeras. Što nije bio slučaj u dvomečima sa Mađarskom...

"Nema velike filozofije. Mi želimo da pokažemo igru iz Budimpešte i pogađamo mrežu. Ako to ne uradimo moraću da odem negde da zapalim sveću. Krstio sam se u Budimpešti kakao neće lopta da uđe u gol. Može to da bude nekom simpatično, nekome ne. Rekao sam već da nisam pozvao fudbalere, već ratnike. U Mađarskoj sam imao i jedne i druge. To želim i protiv Crne Gore. Susret u Mađarskoj je bio važan, ali ne i najvažniji. Ovaj večeras jeste. To će biti meč istine. Hoćemo, želimo i možemo. Znamo da možemo", rekao je Stojković i nastavio u istom ritmu:

"Srbija će igrati najbolje što može da se dođe do cilja. Da se nađe rešenje da lopta završi u mreži rivala. Ne verujem da će nas sportska fortuna zaobići  kao u meču sa Mađarima i da će se nastaviti trend da ne koristimo šanse. Mi verujemo u ovo što radimo, napravićemo šanse, ne postoji tim protiv koga to nismo. Ceo napadački arsenal ćemo pokazati na terenu", rekao je selektor Srbije i dodao: Čeka nas dobra utakmica. Meč istine i očekujem i verujem da ćemo ga rešiti u svoju korist!

Podsetimo, Mađarska je prva u grupi sa 13 bodova nakon pet odigranih kola. Srbija je druga sa 10, Crna Gora ima osam i utakmicu manje od "orlova", dok je Litvanija četvrta se pet bodova i Bugarska poslednja sa dva.

Kvalifikacije za EP, 7. kolo, grupa G.

Litvanija - Mađarska 20:45 (Arena 3 Premium)
Srbija - Crna Gora 20:45 (Arena 1 Premium)

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport