Fudbal

Mitrović i Tadić "srušili" Crnu Goru, Srbija "leti" ka EURO!

Komentari

Autor: Euronews

17/10/2023

-

22:42

Mitrović i Tadić "srušili" Crnu Goru, Srbija "leti" ka EURO!
Mitrović i Tadić "srušili" Crnu Goru, Srbija "leti" ka EURO! - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je htela da se pita i pitala se mnogo na "Marakani", golovima Aleksandra Mitrovića (dva) i Dušana Tadića pobedila je Crnu Goru i jednom nogom zakoračila na EURO 2024. godine - 3:1 (1:1). Stevan Jovetić je "sokolovima" dao krila izjendačujučćim golom, ali rival nije imao odgovor na ofanzivu Srbije, na ekstra kvalitet koji ima tim Dragana Stojkovića, pa je u meču "biti ili ne biti" za obe ekipe na kraju velike bitke "biti" za Srbiju i "ne biti" za Crnu Goru. Srbiji je potreban matematički i bod protiv Bugarske u Leskovcu 19. novembra da se plasira na EURO, a Crna Gora bi morala da pobedi u oba preostala meča, a "orlovi" da izgube kako bi bili drugi. Na papiru može, realno teško izvodljivo.

Selektor Srbije Dragan Stojković ponovo je kombinovao sa sastavom, sa idejom da se na stadionu "Rajko Mitić" njegov tim pita, da bude mobilniji, agresivniji i brži na sredini terena, tamo gde se bitke dobijaju. Ojačao je vezni red dodajući Ivana Ilića, uz Sašu Lukića i Nemanju Gudelja, odlučio se za boljeg defanzivnog levog spoljnjeg Filipa Mladenovića računajući i na njegovu "kiflu", a ostavio je Sergeja Milinkovića Savića na klupi što je bilo iznenađenje. Ali, sa razlogom da se Dušan Tadić oslobodi defanzivnih zadataka i dejstvuje sa Mitrovićem kao "drugi špic".

Crna Gora je samim sastavom bila jasna u opredeljenju da igra na kontranapad jer im je u Beogradu i bod bio od velike važnosti. Selektor Miodrag Radulović je mnogo nade polagao u lucidnost Stevana Jovetića i golgetersku formu Nikole Krstovića kojima je trebalo da loptu "donesu" ofanzivni "vingeri" Marušić i Vukićević. 

Međutim, uglavnom mnoge zamisli padaju u vodu kada se na terenu prikaže neko majstorstvo. A, golčinu u stilu najboljih napadača sveta izveo je u 9. minutu Aleksandar Mitrović. Primio je, naizgled jednu tešku loptu na 16 metara iskosa, driblingom je sebi oslobodio prostor, ušao na desetak metara, a onda desnom spoljnom pored Tomaševića postigao remek-gol!

Digao je "Mitrogol" 56. golom na 85 mečeva ceo stadion na noge, ali i svoj tim. "Orlovi" su diktirali ritam meča, agresivnošću su lako osvajali loptu i osujećivali svaki pokušaj gostiju da stignu do izjednačenja. Kapiten Dušan Tadić je kreirao opasne napade, Kuč je u poslednji čas osujetio pas Gudelja ka usamljenom Mitroviću, a Andrija Živković je pogodio stativu.

Ali, kako to obično biva kod "orlova", prva taktička greška, kontra i - izjednačenje. Adam Marušić je pobegao po desnoj strani, odlično na suprotonoj našao Stevana Jovetića koji je sa 15 metara poslao "bombu" u sam gornji ugao nemoćnog Vanje Milinkovića Savića. Prva prava akcija Crne Gore i gol. Pogodak je sasekao krila "orlovima", dao ih "sokolovima" pa do kraja prvog dela nije bilo većih prilika. 

Nije Stojković dobio od Ivana Ilića i Mladenovića to što je zamislio, uveo je odmah Sergeja Milinkovića Savića i Filipa Kostića, kako bi podigao kvalitet igre i ofanzivnu moć jer rezultat nije bio povoljan. Podigli su "orlovi" ritam igre, gosti su se uspešno branili, ali su suzili prostor, pa je bilo jako teško da se lopta proturi do Mitrovića koji je ostao u sendviču Savića i Tomaševića. Morali su "orlovi" da budu i strpljivi i obazrivi. Izveli su seriju kornera, ali Savić, Tomašević i Tući su izlazili kao pobednici.

Morala je da popusti odbrana gostiju. Majstorska asistencija Sergeja Milinkovića Savića ka Tadiću, miran pas i laka egzekucija Aleksandfra Mitrovića za vođstvo. Samo tri minuta kasnije Dušan Tadić je odličnu igru naplatio golom sa 17 metara. Tačka na "i". Velika (očekivana) pobeda Srbije, u meču gde su pokazali i jake živce i nesporan kvalitet.

UŽIVO Srbija - Crna Gora 3:1

Drugo poluvreme

Kraj meča, velika pobeda Srbije

85. minut: Crna Gora ide na sve ili ništa, Srbija kontroliše meč i dobro se brani.

77. minut: GOOOL, Srbija vodi 3:1, strelac Dušan Tadić. Tadić je odigrao odličan meč, posle asistencije usledio je i gol za 3:1 sa 17 metara!

 

https://www.youtube.com/watch?v=n2H8ytixyNU

 

74. minut: GOOOL, vodi Srbija 2:1, strelac Aleksandar Mitrović. Izbegao je Tadić ofsajd zamku, dodao do Mitroivća kome je ostao lakši deo posla. Marakana je na nogama, Srbija se približava cilju.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2_xsPBHXd7k

 

72. minut: Promašaj Tadića. Odličan centaršu sa leve strane nije iskoristio Tadić, šutirao je glavom preko gola.

64. minut: Golman gostiju Mijatović sjajno je nogom odbranio udarac Sergeja glavom sa pet metara. Bila je ovo najveća prilika Srbije u nastavku.

60. minut: Ne menja se slika na Marakani. Srbija napada, izvela je tri kornera za redom bez rezultata, ali Camaj je dobro zagrejao Vanju Milinkovića Savića udarcem sa 18 metara.

50. minut: Podigla je Srbija ritam igre u nastavku, igra se na polovini Crne Gore ali odbrana gostiju odoleva.

Počelo je drugo poluvreme, selektor Srbije Stojković napravio izmene u timu. Sergej Milinković Savić i Filip Kostić su na terenu. Izašli su Mladenović i Ivan Ilić.

Prvo poluvreme

Kraj prvog dela, nrešeno je 1:1, povela je Srbija golčinom Mitrovića, imala igru, kontrolu 36 minuta, a onda su gosti iz prve kontre izjednačili lepim golom Stevana Jovetića.

45. minut: Srbija je posle primljenog gola napala, ali bez pravih akcija kojima bi se ugrozio rival. Igraće se još tri minuta.

36. minut: GOOOL, Crna Gora izjednačuje na 1:1, strelac Stevan Jovetić. Kontra gostiju, dobar pas Marušića ka Jovetiću koji je sa 15 metara pogodio sam gornji ugao.

 

 

35. minut; Zapretila je Crna Gora preko Marušića (Mladneović ga izblokirao), pa posle kornera, ali nema opasnog udarca ka golmanu Srbije.

27. minut: stativa Andrije Živkovića. Novi dobar napad Srbije, Tadić je oslobodio prostor Živkoviću, usledio je udarac, ali u spoljni deo stative.

 

 

23. minut: Sredina prvog dela, Srbija je imala jednu obećavajuću kontru, ali je Kuč uklizao u poslednji čas i omeo dodavanje ka usamljenom Mitroviću. "Orlovi" se za sada sve pitaju na meču.

15. minut: Gol Mitrovića potpuno je "otkravio" Srbiju. Igraju sa mnogo samopouzdanja, agresivno na svakom delu terena, dok je Crna Gora izgubila početni entuzijazam i uglavnom se brani.

9. minut: GOOOL, vodi Srbija, strelac Mitrović. Kakva golčina, kakvo majstorstvo! Primio je Mitrović loptu na ivici šesnaesterca, driblinogom ušao na desetak metara, a onda desnom spoljnom pogodio mrežu Mijatovića.

2. minut: Dobro kombinovanje Tadića i Živkovića nije realizovao Aleksandar Mitrović. Šutirao je glavom preko gola.

Meč je počeo na stadionu "Rajko Mitić" minutom ćutanja u znak počasti dvojici poginulih navijača Švedske u Belgiji i ljudima u Izraelu. 

Srbija je do sada odigrala tri meča sa Crnom Gorom u Ligi Nacija i kvalifikacijama za EURO i dobila ih je sve: dva u Podgorici po 2:0 i jedan na "Marakani" 2:1. Ako "orlovi" i posle večerašnjeg meča održe stopostotni učinak teoretski im je dovoljan i bod narednog meseca protiv Bugarske u Leskovcu kako i posle 24 godine obezbedila plasman na EURO.

Srbija - Crna Gora 3:1 (1:1)

Stadion: "Rajko Mitić".
Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska).
Strelac: Mitrović u 9. i 74, Tadić u 77. za Srbiju, a Jovetić u 36. minutu za Crnu Goru.

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - A. Živković, Gudelj (od 68. Maksimović), Ilić (od 46. S. Milinković Savić), Mladenović (od 46. Kostić) - Tadić, Lukić (od 80. Samardžić) - Mitrović.

CRNA GORA: Mijatović - Savić, Tomašević, Tući (od 85. Mugoša) - Marušić, Kuč, M. Janković (od 85. Osmajić), Camaj (od 72. Jovović), Vukčević (od 30. Radunović) - Jovetić, Krstović.


Kvalifikacije za EURO 2024, osmo kolo

Grupa "G"

Srbija - Crna Gora 2:1 (1:1)
/Mitrović 9, 74 - Jovetić 36/
Litvanija - Mađarska 2:2 (2:0)
/Černih 21, Sirvijs 36 - Soboslaj 67 p, Varga 82/

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport