Fudbal

Poklon za srpski fudbal i državu: Selektor Srbije sija od zadovoljstva nakon pobede nad Crnom Gorom

Komentari

Autor: Euronews

18/10/2023

-

09:57

Poklon za srpski fudbal i državu: Selektor Srbije sija od zadovoljstva nakon pobede nad Crnom Gorom
Dragan Stojković - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Odmah posle pobede nad reprezentacijom Crne Gore i krupnog koraka ka plasmanu na Evropsko prvenstvo, selektor fudbalera Srbije, Dragan Stojković je rekao da je sve vreme verovao u ovu ekipu, a nešto kasnije bio je mnogo detaljniji.

Iskusni stručnjak je naglasio da je ponosan na svoje igrače, da su kao ekipa uradili sve ono što je od njih tražio i da zasluženo mogu da uživaju u uspehu.

"Veoma teška utakmica u psihološkom smislu, jer smo se pre tri dana vratili iz Budimpešte praznih džepova. Mnogo, mnogo smo želeli ovu pobedu. Čestitam momcima ne samo na pobedi, nego na pristupu koji mene kao selektora mnogo raduje. Pokazali su čvrst karakter i rezultat ih je na kraju nagradio. Srećan sam kao njihov trener, srećan kao selektor reprezentacije jer smo uradili nešto nogo dobro za srpski fudbal. I ova pobeda ide kao poklon srpskom fudbalu i srpskoj državi", rekao je selektor Stojković, a zatim prokomentarsiosao pojedien zvižuke na poluvremenu meča:

"Nisam ih čuo, ali utakmica traje 90 minuta. Igrači ih nisu zaslužili, jer daju sve od sebe. Ne želim više da ih čujem, ako su njima upućeni".

Ono što je selektor Stojković usadio ovoj generaciji "orlova" je to da se nikada ne predaju, čak ni kada rezultat nije povolja, što je bio slučaj i protiv Crne Gore.

"Znam da može uvek bolje, i biće bolje, ali ovde je takav pritisak da se samo rezultat računa. Bili smo u nokdaunu ili nokautu posle Svetskog prvenstva, trebalo je podići ekipu i dočekati kvalifikacije, biti spreman da ostvarimo novi cilj. Ništa nije lako, treba imati viziju, treba se žrtvovati na terenu, imate i protivnika koji ima iste želje. U ovom momentu smo bolji od Crne Gore, pokazali smo to i to je najvažnije. Greške su sastavni deo fudbala, jedan loš pas i sledi kazna. Bila je to poklon šansa i realizacija Jovetića. Sve je to fudbal, ne bi bo interesantan da se sve ovo ne dešava. Fudbal je živa igra, zato je pun iznenađenja. Ono što mene najviše raduje jeste vera koju sam video, ne možeš samo da imaš peh, da stvoriš mnogo prilika kao u Budimpešti a da ne postigneš gol".

Selektor je potom pričao i takičkim varijantama koje je primenio u Budimpešti i u Beogradu, a koje su mnoge iznenadile.

"Pravio sam promene iz taktičkih razloga, igrali smo dve utakmice u tri dana, teško da jedan isti tim može da odigra. Sve je bilo planirano, drago mi je da sve izmene koje sam planirao, da su bile dobre. Drago mi je da su igrači sve to prihvatili na pravi način. Fudbal je igra grešaka, onaj ko ih manje pravi, ima veće šanse da postigne gol i pobedi. Prvi gol Mitrovića je fenomenalan, pitao sam se gde će, a onda odjednom desna spoljna i majstorija velika. Drugi gol plod je inteligentne akcije, Sergej – Tadić – Mitrović. To je fudbal koji volim da gledam. Lepota fudbala".

Fudbalerima Srbije potreban je samo bod u duelu protiv Bugarske da i matematički overe plasman na EURO 2024, a selektor Stojković oseća kao da je to gotova stvar.

"Znači mi što sam prvi selektor Srbije koji je odveo nacionalni tim na Evropsko prvenstvo. Prioritet je bio da se plasiramo, prethodno je prioritet bio plasman na Prvenstvo sveta. Ostavili smo tada iza sebe jedan Portugal, pa onda je došla i Liga nacija, bili smo prvi, uneli u kasu par miliona evra, a opet ima onih koji su to omalovažavali. Sve ovo sada ostvareno je neka satisfakcija za uloženi napor, rad. Moj posao je da uverim ljude u moj rad i viziju, a jednog dana kada ne budem selektor, onda će se to možda videti. Zato je ova pobeda velika za srpski fudbal, igrače, stručni štab, naš narod", rekao je Stojković.

Komentari (0)

Sport