Fudbal

Poznato devet učesnika EURO 2024, Srbiji ostalo da overi vizu protiv Bugarske

Komentari

Autor: Euronews

18/10/2023

-

11:18

Poznato devet učesnika EURO 2024, Srbiji ostalo da overi vizu protiv Bugarske
Poznato devet učesnika EURO 2024, Srbiji ostalo da overi vizu protiv Bugarske - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Stiglo se do ciljne linije u kvalifikacijama za EURO 2024. godine u Nemačkoj. Ostalo je da se odigraju poslednja dva kola u novembarskom "prozoru" i da se zna 29 od 32 učesnika.

Srbija je u meču "istine" pokazala da je kvalitetnija od Crne Gore, ostalo je da sačeka duel "sokolova" sa Litvanijom pa da zna da li odmah da slavi ako domaćin ne pobedi ili da protiv Bugarske 19. novembra traži još minimum bod da bi se posle 24 godine plasirala na EURO. Bod u dva meča moraju da osvoje i Mađari, a ako kojim slučajem izgube u Bugarskoj, a Crna Gora pobedi Litvaniju, igraće u Budimpešti meč za prolaz protiv "sokolova" koji će imati drugu šansu. Teorija je tu, praksa nešto drugo..

Na šampionatu su već domaćin Nemačka, zatim iz Grupe "A" Španija i Škotska, iz grupe "B" Francuska, iz grupe "C" Engleska, iz Grupe "D" Turska, iz Grupe "F" Belgija i Austrija i iz Grupe "J" Portugalija. Ukupno je poznato devet učesnika, u novembru će im se pridružiti još 20.

S obzirom da se na kraju računa međusobni skor, Holandiji je potrebna jedna pobeda iz dva meča u grupi "B" da se priključi Francuskoj jer je bolja od Grčke u skoru. U grupi "C" odlučivaće međusobni duel Ukrajine i Italije 20. novembra (azuri dobili prvi meč 2:1). U grupi "D" Vels i Hrvatska imaju isti broj bodova, "zmajevi" bolji međusobni skor i ako budu imali isti broj bodova otići će na EURO.

U grupi "E" je svašta moguće, Poljaci imaju samo jedan meč, Albanija, Češka i Moldavija po dva. U grupi "H" Slovenija i Danska su najbliži završnici jer imaju četiri boda više od Kazahstana, ali igraju međusobno na "Parkenu" 17. novembra. U Grupi "J" Slovaci su pobedili u Luksemburgu i potrebna su im dva boda iz poslednja dva kola za direktan plasman.

Poslednja tri učesnika EURO 2024. godine biće poznata u martu naredne godine kada se budu odigrali baraži Lige Nacija. Učesnici baraža biće poznati po završetku kvalifikacija u novembru. Za sada je samo Gruzija obezbedila da igra baraž iz C divizije. Baražu su blizu Izrael, BIH, Hrvatska, Italija, Poljska, Grčka, Finska... 

Komentari (0)

Sport