Fudbal

Gvardiola nema dilemu: Haland zaslužio "Zlatnu loptu", postigao je 50 miliona golova!

Komentari

Autor: Euronews

20/10/2023

-

18:12

Gvardiola nema dilemu: Haland zaslužio "Zlatnu loptu", postigao je 50 miliona golova!
Gvardiola i Haland - Copyright Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

U najužem krugu kandidata za osvajanje "Zlatne lopte" ove godine su norveški "superstar" Erling Haland i po mnogima najbolji fudbaler današnjice Lionel Mesi. Ako se pogledaju nedavni uspesi ova dva igrača, može se reći da obojica zaslužuju da ponesu epitet najboljeg fudbalera godine. Ali, pravila nalažu da može biti samo jedan, a prema mišljenju Pepa Gvardiole, stručnjaka koji je trenirao obojicu napadača, "Zlatnu loptu" više je zaslužio ove godine napadač Mančester sitija.

Norvežanin je tokom protekle sezone pomogao engleskom klubu da osvoji triplu krunu i dugo očekivanu Ligu šampiona, a koliko je Haland bio za "koplje" iznad svih ostalih napadača, govori podatak da je na 50 utakmica u svim takmičenjima, postigao čak 52 pogotka.

Sa druge strane, fudbaler Intera iz Majamija je takođe imao berićetnu sezonu. Igrač koji je "Zlatnu loptu" osvajao sedam puta, po čemu je i rekorder, pomogao je Argentini prošlog decembra da se okititi titulom šampiona sveta. A, pored toga je osvojio i prvenstvo Francuske sa Pari sen Žermenom. U čijem dresu je postigao 21 gol uz 20 asistencija.

Ipak i pored tih dostignuća, Pep Gvardiola, koji je trenirao Mesija godinama u Barseloni, smatra da je Haland zaslužio prestižnu nagradu ispred Argentina.

"Haland bi trebalo da je osvoji - da. Prošle sezone osvojili smo triplu krunu, Ligu šampiona... A, on je postigao 50 miliona golova", podvukao je Gvardiola.

Španski stručnjak, međutim, nije mogao da ne spomene Mesija. Smatra da Argentinac treba da dobije sopstvenu kategoriju.

"Zlatna lopta mora da bude iz dva dela. Jedna za Mesija, a druga za ostale. Najlošija sezona za Mesija je najbolja za ostale", rekao je Gvardiola.

Ceremonija dodele "Zlatne lopte" zakazana je za 30. oktobar, a pored pomenutih fudbalera u igri za prestižnu nagradu su i:

Hulijan Alvarez, Nikolo Barela, Džud Belingem, Karim Benzema, Jasin Bono, Kevin de Brujne, Ruben Dijaš, Antoan Grizman, Ilkaj Gundogan, Joško Gvardiol, Erling Holand, Hari Kejn, Randal Kolo Muani, Hviča Kvarachelija, Robert Levandovski, Emilijano Martinez, Lautaro Martinez, Kilijan Mbape, Kim Min-Dže, Luka Modrić, Džamal Musijala, Martin Edegor, Andre Onana, Viktor Osimen, Rodri, Bukajo Saka, Mohamed Salah, Bernardo Silva i Vinisijus.

Komentari (0)

Sport