Fudbal

Lajpcig je Zvezdina evropska raskrsnica: Srpski prvak na velikom ispitu u Ligi šampiona

Komentari

Autor: Euronews

25/10/2023

-

09:54

Lajpcig je Zvezdina evropska raskrsnica: Srpski prvak na velikom ispitu u Ligi šampiona
Lajpcig je Zvezdina evropska raskrsnica: Srpski prvak na velikom ispitu u Ligi šampiona - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Lajpcig je Zvezdina evropska raskrsnica. Srpski šampion nema sezonu kakvu je očekivao s obzirom na ulaganja i današnji meč trećeg kola Grupe "G" UEFA lige šampiona (21.00, TV Arena 1 Premium) umnogome će odrediti dalji tok evropskog bivstvovanja u ovom ciklusu, ali i samog jesenjeg dela sezone.

Lajpcig je fabrička dorada talenata Red Bula, godinama unazad spadaju u top 16 ekipa Lige šampiona i samim tim su danas nesumljivi favorit. Međutim, Crvena zvezda, čini se, još uvek nije dostigla ove sezone onu igru koju je najavljivala kroz pripremni period, a pogotovo je simptomatično da nema kontinuitet igre u toku 90 minuta koju su rivali kažnjavali. Kako u Evropi, tako i u Mozzart bet Superligi.

Trener Barak Bahar proživljava teške dane, kako zbog strahovanja za porodicu u svom Izraelu zbog rata u pojasu Gaze, tako i zbog sve većih kritika na račun njegovog rada na Marakani. 

"Pokušaćemo da igramo našu igru, ali gostujemo dobroj ekipi. No, moja filozofija je da se nadigravam sa svakim i da idem na pobedu. Verujemo u sebe", izjavio je i juče Bahar.

 

 

Napadačku filozofiju s početka sezone toliko je "izmućkao" raznim promenama, kako kadrovskim, tako i sistemskim, da je Zvezda izgubila početni identitet, a u igrače se uvukao neki nemir i nesigurnost što se vidi u momentima kada im rival zatrese mrežu. On je prouzrokovan i promenom određenih mehanizama u igru, ali i kadrovskim rešenjima jer su Piter Olajinka, Žan Filip Kraso od glavnih egzekutora postali prve rezerve na klupi, dok su novajlija In Bom Hvang i Šerif Ndjaje ušli u startnu postavu bukvalno "iz aviona".

"Prethodne dve utakmice u Ligi šampiona smo dobro odigrali, ali smo primali golove na startu drugog poluvremena. Nadam se da ćemo i ovog puta voditi posle 45 minuta, ali da ćemo se popraviti u nastavku i da se to neće ponoviti", kaže Bahar.

Nepisano je fudbalsko pravilo da tim bez odbrane ništa ne može da osvoji. A, postavka u odbrani, zatim uloga Srđana Mijailovića, od centralnog štopera do desnog beka ili "vingera" u dve formacije sa četvoricom pozadi i 3-5-2, ne donosi ništa dobro ni Zvezdi ni samom igraču koji uvek daje 100 odsto u skladu sa mogućnostima. Nejasni su i mehanizmi saradnje Hvanga i Stamenića kada su na terenu zajedno, Mirko Ivanić je ponekad i žrtva taktike, ali i snage rivala kad govorimo o Ligi šampiona, a Bukari i Ndjaje još traže napadačku konekciju.

Možda je srećna okolnost po Zvezdu što Lajpcig danas nije isti kao pre dva meseca kada je na startu sezone deklasirao Bajern u Superkupu Nemačke. Povrede Danija Olma i Ćavija Simonsa i još nekih igrača, te rotacije trenera Marka Rozea ostavili su traga i na igru i formu "Red Bula 1".

Međutim, Lajpcig ima ubitačan napadački potencijal u Luju Opendi, Benjaminu Šešku, Timu Verneru, Jusufu Poulsenu i Emilu Forsbergu, a dominantan vezni red sa Kristofom Baumgartnerom, Amaduaom Hajdarom, Danijem Olmom, Ćavijem Simonsom i ostalima.

 

 

Svaka izgubljna lopta, svaka tranzicija su opasnost po gol sve nesigurnijem Omrija Glazera, kome su takođe misli ka Izraelu i porodici možda i više nego fokus na same mečeve. Zvezda "ovoj sili Lajpciga" teško može da se odupre ako ne bude konstantno na najvišem mogućem nivou 90 minuta. Ni to možda ne bude garancija za pozitivan rezultat, ali će bar biti pomak u odnosu na minuli period i možda nagoveštaj da se do kraja grupne faze u okršaju sa Jang Bojsom može obezbediti to treće mesto u grupi koje vodi u nikaut fazu Lige Evrope.

Ako Bahar bude i dalje insistirao na svojoj filozifiji i rešenjima, tim Zvezde za Lajpcig ne bi trebalo da pretrpi neke drastičnije izmene u odnosu na prethodne u Ligi šampiona: Glazer - Mijailović, Điga, Dragović, Rodić - Hvang, Stamenić - Bukari, Ivanić, Lučić (Olajinka) - Ndjaje.

UEFA liga šampiona, treće kolo

Grupa "G"

Lajpcig - Crvena zvezda 21.00 (TV Arena 1 Premium)
Jang Bojs - Mančester siti (TV Arena 2 Premium)

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport