Fudbal

Lionel Mesi prigrabio Zlatnu loptu: Argentinac osmi put obeležio fudbalsku sezonu

Komentari

Autor: Euronews

30/10/2023

-

23:27

Lionel Mesi prigrabio Zlatnu loptu: Argentinac osmi put obeležio fudbalsku sezonu
Bekam i Mesi - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Još kada je krajem prošle godine predvodio reprezentaciju Argentine do toliko čekane titule na Svetskom prvenstvu jasno je bilo da će Lionel Mesi, kao zvanično najkorisniji fudbaler Mundijala u Kataru, odneti i Zlatnu loptu za prošlu sezonu. 

Otuda je večerašnja svečana ceremonija u Parizu, u organizaciji uglednog francuskog sportskog magazina "Frans fudbal" i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) bila samo formalnost, jer se i pre saopštavanja prebrojanih glasova novinara, selektora i kapitena nacionalnih timova iz svih delova planete znalo da će magični majstor loptanja potući konkurenciju.

Manje zbog titule šampiona Francuske sa Pari Sen Žermenom, 21 datih i 20 nameštenih pogodaka u dresu "svetaca", a mnogo više zbog sedam golova, tri asistencije i uticaja na igru južnoameričke reprezentacije na poslednjem planetarnom šampionatu. Jer, upravo te role ili partije na šampionatima Evrope donose prevagu u borbi za najprestižniju individualnu nagradu u svetu fudbala. 

A, najveći i najvoljeniji fudbalski sin u istoriji Barselone, od ovog leta ključni ofanzivni adut Intera iz Majamija, naosvajao ih se više od svih svojih savremenika i pre, ove noći, dodeljene osme Zlatne lopte. Vlasnik 35 trofeja uzetih sa Barsom, tri sa PSŽ-om, jednog sa sadašnjim klubom i tri sa A reprezentacijom Argentine dobijao ju je 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019. i 2021. godine. Više čak i od svog večitog rivala Kristijana Ronalda (5). 

Ovog puta je pretekao fantastičnog Norvežanina Erlinga Halanda, čiji su golovi (52 na 53 utakmice) prošle sezone nosili Mančester siti do titule prvaka Evrope i Engleske, te trofeja FA kupa. U Mesijeva leđa ostao je da gleda i Francuz Kilijan Mbape, susperstar PSŽ-a i finaliste Mundijala 2022. 

Nagradu mu je uručio nekadašnji kolega i sadašnji gazda u Majamiju, Dejvid Bekam. 

Komentari (0)

Sport