Fudbal

Ćavi Simons i Openda kobni po Zvezdu: Lajpcig obezbedio nokaut fazu Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

07/11/2023

-

22:51

Ćavi Simons i Openda kobni po Zvezdu: Lajpcig obezbedio nokaut fazu Lige šampiona
Ćavi Simons i Openda kobni po Zvezdu: Lajpcig obezbedio nokaut fazu Lige šampiona - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Kvalitet je kvalitet, Lajpcig je nadigrao i pobedio Crvenu zvezdu na "Marakani" pred 42.000 navijača 2:1 (1:0), obezbedio je nokaut fazu UEFA Lige šampiona, a srpskog šampiona ostavio da u Bernu protiv Jang Bojsa, u direktnom duelu, reše pitanje svog opstanka u Evropi. Nemci su "preorali" Marakanu u prvom delu, nadigrali su u potpunosti domaćina, rano poveli, a kada su crveno-beli u nastavku počeli više da rizikuju, stvaraju šanse (Olajinka), Lui Openda je u kontri pokazao klasu. Autogol Henriksa doneo je dramu u završnici, ali bez hepienda.

Crvena zvezda je u meč sa Lajpcigom ušla pod utiskom duela u Nemačkoj, gde su ugrožavali rivala. Ali, razlika u klasi dva tima su suva realnost u UEFA Ligi šampiona. Bez obzira na podršku sa tribina, crveno-beli su u prvih 45 minuta bili potpuno nadigrani od strane Lajpciga koji je koristio individualni i timski kvalitet, plesao travom stadiona "Rajko Mitić", uputio 17 udaraca ka Glazeru, a poveo po najboljem scenariju - iz prvog šuta u okvir gola.

Zvezdina defanzivna manjkavost kada je Srđan Mijailović na desnom beku ponovo je bio "iks" faktor ofanzive Lajpciga. Čavi Simons je u Nemačkoj postigao možda ključni drugio gol, ali lekciju nisu savladali igrači srpskog šampiona. Opet su mu dopustili previše prostora, ovog puta je sa 13 metara pogodio dalji ugao. Tehnički perfektno, kao u Nemačkoj.

Ideja sa Žan Filipom Krasoom u špicu, kao igraču koji je trebalo da šalje lopte u prostor Bukariju, Lučiću i Ivaniću bila je teoretski dobra, s obzirom na sporost defanzivaca rivala, ali samo pod uslovom da Zvezda ima loptu u nogama. Jak presing Lajpciga donosio im je druge lopte, brze tranzicije preko Opende i Šeška, pa su Nemci za 45 minuta uputili 17 udaraca ka golu Glazera, samo jedan (ali pravi) u okvir gola. Zvezda samo dva, nijedan da namuči Blasviha.

Može se reći da Lajpcig nije iskoristio potpunu dominaciju, imali su dva velika zicera, u 44. minutu Omri Glazer je pročitao dribling Luija Opende u situaciji "jedan na jedan", a Emil Forsberg je u nadoknadi dobio sjajan povratni pas i sa 10 metara šutirao pored gola. 

Poslao Barak Bahar na teren Kostu Nedeljkovića i Šerifa Ndjajea umesto Mijailovića i Krasoa i odmah je dobio bolju ofanzivu. Imao je Ndjaje odmah priliku, malo se spetljao ali je uposlio Ivanića koji je bio izblokiran. Bio je to poziv za ofanzivu, ali veći rizik u igri donpsi i mnogo prostora za tranziciju Nemaca, koji su preko Šeška (stativa) i Opende (Glazer brani) mogli da prelome meč. 

Međutim, Zvezda je delovala mnogo bolje, pretila je, sabijala je Nemce povremeno u šesnaesterac, ali su udarci Ndjajea, Hvanga bili izblikirani. Imao je Piter Olajinka zicer u 74. minutu, šutirao je sa 11 metara pravo u Blasviha, a onda je Luis Openda u kontri pokazao klasu. Pretrčao je 40 metara i matirao Glazera.

Ipak, autogol Henriksa u 82. minutu doneo je dramu u poslednjih 10 minuta, ali Lajpcig je kvalitetom amortizovao sve pokušaje domaćina da se iščupaju kao protiv Jang Bojsa. Zvezdi ostaje duel u Bernu kao ključni za opstanak u Evropi.

(UŽIVO) Crvena zvezda - Lajpcig 1:2 (0:1)

Drugo poluvreme

Kraj meča

90+2. minut: Piter Olajinka je opet imao priliku, odlično je šutirao iskosa, ali je Blasvik sjajno odbranio.

90. minut: Nemci su amortizovali napade Zvezde, Karvaljo je doneo Glazeru još jednu odbranu. Igraće se još četiri minuta.

82. minut: GOOOL, Zvezda smanjuje na 1:2, autogol Henriksa. Kanga je centrirao sa leve strane, lopta je pogodila Henriksa i završila u mreži.

 

 

77. minut: GOOOL, vodi Lajpcig 2:0, strelac Lui Openda. U jeku ofanzive Zvezde, "sevnula" je kontra gostiju, Lui Openda je uradio sve sam i matirao Glazera.

 

 

74. minut: Zvezda propušta veliku šansu! Olajinka je šutirao sa 11 metara, Blasvih je sjajno odbranio.

 

 

73. minut: Solidno igra Zvezda u drugom delu, rizik se isplaćuje samo do 16 metara. Nema završnog pasa, dobrog udarca... Nemci zatvaraju meč, ušli su Klosterman i Baumgartner.

63. minut: Zvezda vuiše rizikuje u igri, to joj donosi bolju ofanzivu, ali nema konkretnih udaraca. Ndjaje i Hvang su bili izblokirani.

53. minut: Omri Glazer je opet bio uspešniji od Opende. Sproveo je Belgijanac centaršut sa strane, ali golman Zvezde je pokazao odličan refleks.

 

 

51. minut: Prvi napad Lajpciga i stativa. Šeško je sa 17 metara pogodio okvir, a u nastavku akcije je promapio zicer sa par metara. Valjda je bio utiskom te stative...

 

 

46. minut: šansa za Ndjajea, osvojio je loptu, mogao je da šutira. Ipak, vratio je do Ivanića koji je bio izblikiran.

 

 

Počeo je drugi deo meča, Nedeljković i Ndjaje dobijaju šansu u timu Zvezde, u svlačionici su ostali Mijailović i Kraso.

Prvo poluvreme

Kraj prvog poluvremena, vode gosti 1:0.

45+2: Veliki promašaj Forsberga. Openda je pretrčao Dragovića, vratio povratnu loptu do Forsberga koji je sa 10 metara šutirao pšored gola.

44. minut: Milan Rodić se okliznuo, Lui Openda je sam krenuo ka Omriju Glazeru, pokušao je da ga dribla, ali je Izraelac pročitao nameru i uhvatio "živu loptu". U kontri je Bukari izašao sam pred golmana Blasviha, bio je izblikiran, ali bio je i ofsajd.

 

 

40. minut: Zvezda je nemoćna da ugrozi goste, Lajpcig igra svoju igru, uputio je 14 udaraca ka golu i samo je 0:1.

32. minut: Lajpcig igra veoma dobro, konotrliše meč jakim prsingom, dobro se kreću, kombinuju i Zvezdina odbrana je na velikim iskušenjima. Za sada uspevaju da ne prime drugi gol, ali daleko su od toga da ugroze Blasviha. 

25. minut: Prošla je polovina prvog dela, Zvezda je pojačala presing i nekako supeva da organizuje napade, ali Lajpcig je mnogo opasniji. Šeško je dva puta bio u poziciji da šutira, pogodio je spoljni deo mreže, pa je bio izblokiran.

16. minut: nalet Zvezde, Srđan Mijailović je centrirao sa desen strane, Blasvih je ispustio loptu, ali Ivanić nije uspeo da stigne pre njega i da je ugura u mrežu.

 

 

11. minut: Prva dobra ofanzivna akcija Zvezde, Rodić je odlično centrirao sa leve strane, a Bukari je glavom šutirao pored gola.

8. minut: GOOOL, vodi Lajpcig 0:1, strelac Ćavi Simons. Ponovo je Zvezda ostavila dovoljno prostora Ćaviju Simonsu da sa 13 metara šutne i pogodi suprotan ugao kao u Nemačkoj.

 

 

5. minut: Uvodni minuti protiču u kontroli igre Lajpciga, Zvezda se brani i za sada su defanzivci uspeli da da izblikiraju pokušaje Opende, Forsberga...Srđan Mijaililović je dobio žuti karton zbog faula nad Opendom...

Počeo je meč četvrtog kola Grupe G Lige šampiona. Stadion "Rajko Mitić" je ispunjen, atmosfera sjajna, crveno-beli su pod određenim imperativom pozitivnog rezultata.

 

Crvena zvezda - Lajpcig 1:2 (0:1)

Stadion: Rajko Mitić.
Sudija: Danijele Orsato (Italija).
Strelci: Henriks u 82. autogol za Zvezdu, a Ćavi Simons u 8, Openda u 77. minutu za Lajpcig.

CRVENA ZVEZDA: Glazer – Điga, Dragović, Rodić (od 85. Katai) – Mijailović (od 46. Nedeljković), Hvang, Kanga, Lučić (od 75. Mijatović) – Ivanić (od 69. Olajinka) - Bukari, Kraso (od 46. Ndjaje).

LAJPCIG: Blasvih – Henrihs, Lukeba, Simakan, Raum – Hajdara, Šlager – Simons (od 75. Karvaljo), Forsberg (od 70. Baumgartner) - Openda, Šeško (od 70. Klosterman).

UEFA Liga šampiona, četvrto kolo

Grupa G

Crvena zvezda - Lajpcig 1:2 (0:1)
/Henriks 82 ag. - Ćavi Simons 8, Openda 77/

Mančester siti - Jang Bojs 3:0 (2:0)
/Haland 23 pen, 51, Foden 45/

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport