Fudbal

Kvalifikacije za EURO, Grupa G: Mađarska u poslednjoj sekundi postala deveti učesnik EP

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2023

-

20:07

Kvalifikacije za EURO, Grupa G: Mađarska u poslednjoj sekundi postala deveti učesnik EP
Bugarska - Mađarska - Copyright Tanjug AP/Tibor Illyes/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je postala deveta selekcija koja je obezbedila plasman na EURO 2024. godine, pored domaćina Nemačke, zatim Belgije, Francuske, Portugalije, Španije, Škotske, Turske, Austrije i Engleske. Za to je zaslužan autogol Petkova u sedmom minutu nadoknade kojim je Bugarska, pred praznim tribinama stadiona "Vasil Levski" ostala bez pobede 2:2 (1:1). 

Šokantan je bio meč, Mađari su imali rano vođstvo, imali i igrača više od 26. minuta, da bi zatim Miloš Kerkez napravio nepromišljen startm, a Kiril Despodov zaradio penal. "Visili" su Mađari do sedmog minuta nadoknade a onda je Petkov u padu lobovao Naumova za 2:2 i veliko slavlje Mađara.

Nije Mađarima bilo pravo što su Bugari svog svojih ličnih rauzmirica dva puta menjali mesto odigravanje meča, a na kraju im je UEFA narednila da se duel igra bez prisustva gledalaca na Nacionalnom stadionu "Vasil Levski" u Sofiji (iako je bilo sukoba policije i navijača na prilazu stadionu). Međutim, gosti su došli u glavni grad Bugarske da pozitivnim rezultatom završe posao i duel sa Crnom Gorom u nedelju (15.00, TV Arena 2 Premium) učine revijalnim za svoje navijače. Uz sreću su u tome i uspeli.

I poveli su već u 10. minutu. Štoper Antov je neoprezno napravio faul laktom kada je imao posed lopte. Soboslaj je izveo odličan prekid, a Adam je sa dva metra zakucao glavom loptu u mrežu. Nastavili su Mađari sa sigurnom igrom, ali prvi dobar napad su domaćini krunisali izjednačenjem. Kiril Despotov je poslao loptu do Deleva, on je izmakao Soboslaju i sa 14 metara poslao loptu u mrežu! Međutim, Valentin Antov je neoprezno u 36. minutu dobio drugi žuti karton, pa su Mađari imali igrača više.

Sudija Stefanski je posle kontakta Grueva i Botke na ivici šesnaesterca Bugarske okarakterisao kao faul i direktan crveni karton za veznog igrača domaćina. Međutim, posle konsultacije sa VAR sobom, Stefanski je ispravno preinačio odluku pa je mađraski igrač dobio žuti karton za simuliranje. I Kerkez je pokušao da iscenira faul ali je on bio "počašćen" kartonom.

U jeku napada  Mađarske u nastavku, propuštenih prilika Soboslaja i Stajlsa, Miloš Kerkeš je napravio medveđu uslugu svom timu. Uklizao je po loptu, napravio faul i dobio drugi žuti karton. Od 57. minuta snage su na terenu bile izjednačene. I sa 10 igrača u polju, gosti su diktirali tempo, imali potpunu kontrolu i tražili drugi gol da ne dođe kojim slučajem do iznenađenja. I došlo je...

Kiril Despodov je najbolji igrač Bugarske, prošao je između dvojice igrača, pao je posle kontakta sa Salaijem i sudija je dosudio penal za domaćina. Despodov je pogodio sa 11 metara i doveo je Mađare u pat poziciju jer su od sigurnog prolaza došli u situaciju da se protiv Crne Gore bore za prolau 19. novembra.

Imao je Dominik Soboslaj zicer u trećem minutu nadoknade, ali je šutirao u golmana Naumova. Veliki promašaj asa Liverpula, ali onda u nadoknadi i velika sreća, autgogol Petkova. Mađarska dočekuje 19. novembra Crnu Goru, a Srbija Bugarsku u Leskovcu (15.00, TV Arena 1 Premium). Orlovima je potreban bod, večeras su videli jednu drugačiju Bugarsku sa novim selektorom Ilianom Ilijevim.

Kvalifikacije za EURO 2024

Grupa G, deveto kolo

Bugarska - Mađarska 2:2 (0:1)
/Delev 24, Despodov 78 pen - Adam 10, Petkov 90+7 a.g./

Crna Gora - Litvanija 20.45 (TV Arena 1 Premium)

Deseto kolo (19. novembar)

Srbija - Bugarska 15.00 (TV Arena 1 Premium)

Mađarska - Crna Gora 15.00 (TV Arena 2 Premium)

Komentari (0)

Sport