Fudbal

Dragan Stojković nakon plasmana na EURO: Ovo je moj dug za Katar

Komentari

Autor: Euronews

19/11/2023

-

18:17

Dragan Stojković nakon plasmana na EURO: Ovo je moj dug za Katar
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković - Copyright FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nakon 24 godine plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Tim Dragana Stojkovića je nakon remija sa Bugarskom (2:2) obezbedio učešće na turniru koji će se odigrati 2024. godine u Nemačkoj.

Selektor Srbije je na konferenciji za medije čestitao svima na plasmanu i rekao kako je najvažnije da će se srpska trobojka naredne godine na prvenstvu Evrope.

"Prvo čestitam svima na plasmanu na Evropko prevenstvo, niste morali da čekate 24 godine ali vredelo je. Ovo je veliki uspeh za srpski fudbal. Uspeli smo u nečemu u šta smo verovali da možemo. Igrači su heroji i jedna zlatna generacija koja je upisala svoja imena zlatnim slovima. Ovo je prvi put da Srbija kao samostalna država bude deo najveće smotre u Evropi. Ovo je jedna velika satisfakcija i radost. Evropsko prvenstvo ide kao poklon naciji i državi. Zavioriće se naša trobojka u Nemačkoj, to je trenutno najvažnije." rekao je Stojković.

Šef stručnog štaba reprezentacije je rekao i kako ne može bez tenzija i da je najbitnije da smo pokazali mentalitet.

"Ne može bez tenzije, morate malo da drhtite. Ja sam rekao da neće utakmica biti laka, ali dobra za gledanje. Videli smo jedno poluvreme gde smo dominirali potpuno. Onda se desila jedna, pa druga greška. Najvažnije je da smo pokazali mentalitet i da se ne predajemo. To su odlike velikih ekipa. Nisam znao rezulat iz Budimpešte, ali bez obzira momci su zaslužili sve čestitke. Ne zaboravite da su imali ozbiljan šok posle Škotske. Uspeli su da se podignu. Sa druge strane, ja našoj naciji vraćam dug za Katar. Ovo Evropsko prvenstvo je moj dug za ono od prošle godine."

Dragan Stojković je izjavio da veruje da je povukao dobre poteze i da je ovo neka vrta kompenzacije za Svetsko prvenstvo.

"Ja sam tu da vučem poteze i ovo je dosta taktička utakmica bila. Protivnik je bio rasterećen. Povukao sam neke poteze za koje sam bio siguran da su bili dobri. Rekao sam i igračima i da dođemo u nezgodnu situaciju moramo da verujemo u dobar rezultat. Čovek se uči dok je živ. Posle Svetskog prvenstva naravno čekate šansu da se vratite, što psihološki nije lako. Ovo je neka vrsta kompenzacije. Rekao sam da možemo i da želimo da idemo na Evropsko prvenstvo, to je bilo moje obećanje koje sam ispunio. Srbija ima pravo da bude ponosna. Ovi igrači su napravili jedan rezultat koji će se pamtiti i oni su za mene heroji jer su ovo istorijske kvalifikacije i istorijski uspeh. Oni su zaslužili sav respekt i poštovanje."

Popularni Piksi se osvrnuo i na greške koje su donele Bugarskoj dva gola i potpuni preokret na utakmici.

"Kada igrate utakmicu najvažnije je da greške svedete na minimum, iako se one svakako dešavaju. Mi nekada postižemo golove na greške protivnika. Desilo se šta se desilo ali najvažnija je reakcija. Srbija nije želela da dopusti da izgubi ovu utakmicu i jako je važno da su igrači ostali pribrani i bez panike. U budućnosti ćemo raditi na ispravljanju tih stvari i korigovanju, ali nikada ne možete odigrati bez greške. Fudbal je živa igra. Ovo je bila jedna taktička utakmica, na rezultat."

Selektor Stojković je takođe bio i presrećan što se ovaj meč odigrao baš u Leskovcu.

"Mene vezuju lepe uspomene za Leskovac. Bio samo mnogo srećan kada je doneta odluka da igramo ovde. Jedan istorijski uspeh za fudbalsku Srbiju. Kovali smo plan i taktiku u Nišu, a egzekuciju u Leskovcu. Gde ćete lepše? Moje srce je puno. Želim da se zahvalim navijačima na podršci i ljudima u Nišu i Leskovcu. Jug Srbije je bio i ostao u mojo duši i to se neće promeniti. Drago mi je da je ispisana jedna lepa stranica srpskog fudbala u ovom gradu. Nadam se da neće biti poslednji put i da ćemo doći ponovo." zaključio je iskusni strateg.

Žreb za Evropsko prvenstvo će se održati 2. decembra u Hamburgu uz direktan prenos na TV Arena sport.

Komentari (0)

Sport