Fudbal

Vladan Milojević počeo drugi mandat: Zvezdu nikad ne bih odbio, uradićemo sve da uspešno završimo sezonu

Komentari

Autor: Euronews

22/12/2023

-

13:43

Vladan Milojević počeo drugi mandat: Zvezdu nikad ne bih odbio, uradićemo sve da uspešno završimo sezonu
Terzić i Milojević - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Vladan Milojević danas je započeo drugi mandat na klupi Crvene zvezde. Trener koji je obeležio početak uspešne epohoe i vladavine crveno-belih u poslednjih sedam godina, zamenio je na klupi Baraka Bahara, koji je posle poraza u derbiju od Partizana (1:2) sporazumno raskinuo ugovor sa srpskim šampionom, na zimskoj pauzi drugoplasiranom timu Mozzart bet Superlige.

Popularni "Klark Kent" je prihvatio novi izazov u momentu kada, kao što je generalni direktor Zvezdan Terzić juče i potvrdio, Zvezda nije ispunila visoko postavljene ciljeve, ni u Evropi, ni u Superligi. Odbrana titule je prioritet, a ako neko zna kako da sa crveno-belima stigne do cilja svakako je "Miloje", koji je potpisao ugovor na dve i po godine.

Svečarska atmosfera vladala je u Medija centru stadiona "Rajko Mitić". Uz novog-starog šefa struke na predstavljaju su bili predsednik Svetozar Mijailović, generalni direktor Zvezdan Terzić, sportski direktor Mitar Mrkela, šef skautinga Marko Marin, legende kluba Dušan Savić, Boško Đurovski.

"Danas promovišemo novog-starog trenera Vladana Milojevića. Svi znate sve o Miloju. On je dete Crvene zvezee, prošao je sve mlađe selekcije i tvorac najvećeg uspeha u ovom veku. Potpisujemo ugovor na dve i po godine. Nadam se da će biti zadovoljni svi", istakao je Zvezdan Terzić a zatim potpisao sa trenerom novi ugovor.

Milojević se obratio medijima:

"Onog trenutka kada sam odlazio znao sam negde u razmišljanjima, kao što je Terzić napomenuo, da ću se vratiti. Zvezda mi je mnogo dala, kroz igračku i trenersku karijeru uvek je bilo koliko mogu Zvezdi da vratim. Otišao sam u trenutku kada sam napravio dobre rezultate i rekao sam da Zvezda uvek na mene može da računa. Kada je stigao poziv nije bilo razmišljanja. Dobro me znate, neko sam ko veruje u rad i neka moja obećanja su nezahvalna. Uradiću sve sa mojim stručnim štabom, koje poznajete, učiniti sve da nastavimo putem kojim je Zvezda krenula pre nekoliko godina. Nadam se da ćemo završiti sezonu onako kako dolikuje Zvezdi".

O planovima je rano govoriti:

"Zvezda je na dobrom putu, zvezdaška javnost je navikla na hajlevel. Impozantne je rezultate ostvarila Zvezda i treba držati kontinuitet. Ima mnogo stavri koje ćemo morati da ispravimo. Fudbal je jedan proces, sada je rano da bilo šta kažem. Benefit i zlato su mladi igrači koji su dobili šansu u Ligi šampiona. Zvezda je uvek imala plejadu mladih igrača i uvek je bilo pitanje trenutka kada im treba dati šansu a da im se ne našteti".

 

 

Nije gledao mnogo utakmica Zvezde, jeste derbi:

"Rezultat je merilo svega. Svi težimo da dođemo do toga. Bilo je dobrih stvari, za mene u fudbalu ne postoji juče, analizu ću tek napraviti. Neke utakmice nisam gledao. Nemam društvene mreže, bio sam fokusiran na prethodni klub. Derbi je najbitnija utakmica. Imala je Zvezda šanse, na kraju je došao poraz, nije smak sveta. Ima još mnogo utakmica, videćemo da sve to ispravimo u budućnosti".

Da li će mu biti lakše ili teže, retoričko je pitanje.

"Bolje da se pitamo koliko će biti teže. Kretali smo na početku od nule i kad napravite mali pomak on se vidi. Ono što je bilo juče se zaboravlja. Zvezda je gigant sa armijom navijača i nije lako sve to voditi. Da je pre desetak godina neko rekao da će Zvezda imati ove rezultate, niko ne bi ni u snu pomislio da će se ostvariti. U životu nema limita, sve može da se ostvari, ali samo je u pricipu ispred svega vredan rad. Da probamo da zadržimo kontinuitet. Nekad dođu lošiji rezultati, mi ih ponekad tragično shvatimo. Ali, biće sve to kako treba."

Potencijal kluba je veliki, pritisak je poželjan:

"Lično volim da radim pod pritiskom. Meni se ne sviđa zona konfora. Pritisak je izazov, a mi ga volimo. Kada si u Zvezdi ambicije su najviše. I kad je loše i kad je dorbo. Svi moramo da verujem o radimo u istom pravcu. jedan čovek ne mopže sve sam. Zvezda ima dobar sastav, napravljena je letos dobra grupa igrača. Imaju dovoljan kvalitet, a bitno je da se sve uklopi u jednu celinu. Moraju da se naprave odnosi između igrača, stručnog štaba, kluba. Trenirao sam strane igrače, oni moraju da upoznaju klub, a domaći igrači da preuzmu odgovornost i vode strance. Drago mi je što je Zvezda imala odrešenije ruke. Ranije smo morali da sačekamo kvalifikacije."

Povratak Milana Borjana je ostalo pitanje bez odgovora.

"Sa starijim igračima sam u kontaktu, svi su želeli da ja dođem. Ali, treba gledati u budućnost, istoriju treba ostaviti iza sebe i ne treba je potencirati. Svaki igrač je dobrodošao. Od ponedeljka ćemo raditi intenzivnije, tu je i prelazni rok, biće dolazaka i odlazaka. Imamo dosta vremena da se pripremimo za početak priprema, videćemo šta je realno a šta nije. Ne bih konkretno o imenima".

Lista želja ne postoji u ovom momentu, stručni štab je formiran.

"Stručni štab čine Nebojša Milošević, njega dobro poznajete, Ivan Vučetić koji je zadužen za kondiciju i Bojan Ofenbaher, zadužen za analitiku. Sve su to posvećeni momci, jedan čovek ne može sve sam. Nemam listu želja, uglavnom ih ja ispunjavam. Zvezda ima veliki roster zbog Lige šampiona. Sada imamo dva domaća takmičenja, videćemo šta ćemo da radimo. Tek ćemo od ponedeljka razgovarati, videti šta je najbolje za klub. Ja sam za to da klub može da živi, videćemo tek koje su moje želje".

Kohezija stranaca i domaćih igrača mora da se stvara.

"To pitanje uvek negde lebdi. Pre nisu mogli da dođu stranci jer su pravila bila drugačija. Sada možete da ih imate, a Zvezdi su uvek bili prioritet domaći igrači. Imamo mnogo momaka uz Omladinske škole. Dobar miks se stvara kroz priču, neko "zvezdaštvo". Mislim da neće biti problema. Postoje jezičke barijere, pa se i stvori nerealna slika, ali miks je neka realnost fudbala danas."

Četiri godine su dug period, ni Zvezda ni Milojević danas nisu isti.

"Ponosan sam na sve što smo napravili u prethodnom mandatu. Zvezdu drugačije doživljavam na poseban način. Na poslednjoj konferenciji sam rekao da "kad god Zvezda odluči uvek mogu da pozovu jednog čoveka koji im  nikad neće reći ne". Zbog toga sam ponosan. Obećanja nikad nisam davao, ali daću uvek sve od sebe za Crvenu zvezdu, da je predatavio kako njoj i dolikuje", zaključio je Vladan Milojević.

Iako se vratio u "svoju kuću", malo šta je isto danas i onog 5. juna 2017. godine kada je sa saradnicima krenuo u potpuni restart crveno-belih, sa bukvalno novim timom koji je stizao tokom leta. Dosta toga se promenilo i od 19. decembra 2019. godine kada je kormilo prepustio Dejanu Stankoviću, ali sa najskupljim timom crveno-belih u ovom veku ima zadatak da na kraju prvi preseče vrpcu i odbrani Kup Srbije, jedini trofej koji nije osvojio u prvom mandatu na Marakani.

 

 

Milojević je Crvenu zvezdu vodio na 149 mečeva, uz 107 pobeda, 24 remija i samo 18 poraza uz gol razliku 328:127. Osvojio je dve titule prvaka Srbije, uveo je ekipu u grupnu fazu Lige Evrope, pa dva puta uzastopno u grupnu fazu UEFA Lige šampiona.

Komentari (0)

Sport