Fudbal

Svet se oprašta od velikog Kajzera: Otišao je jedan od najvećih

Komentari

Autor: Euronews

08/01/2024

-

19:07

Svet se oprašta od velikog Kajzera: Otišao je jedan od najvećih
Svet se oprašta od velikog Kajzera: Otišao je jedan od najvećih - Copyright AP Photo/Jan Bauer, File

veličina teksta

Aa Aa

Vest o smrti Franca Bekenbauera u 78. godini, istinske legenede nemačkog i svetskog fudbala odjeknula je širom planete. A, kako i ne bi kada je sa životne scene sišao jedan od najvećih fudbalera koja je ova planeta ikada imala.

Nemački car, taj šarmantni Kajzer ostavio je veliku ostavštinu ne samo Bajernu, Nemačkoj, već i ovoj magičnoj igri.

Iskrena saučešća porodici, ali i Bajernu, FF Nemačke stižu sa svih strana, a nemačka nacionalna televizija ARD je upravo danas planirala da pusti dokumentarni film o Bekenbauerovom životu. Kakva igra sudbine?

Nemci kažu "Car je mrtav, u nedleju je usnuo kod kuće" (Bild). Opraštaju se svi od najvećeg fudbalera koju je ova zemlja imala.

"Šok je veliki iako sam znao da se Franc ne oseća dobro. Njegova smrt je veliki gubitak za fudbal, za Nemačku. Bio je jedan od najvećih i kao igrač i kao trener, ali i van terena. Bio je izuzetna ličnost, ne samo u fudbalu, uživao je priznanje u svetu. Svi koji su ga poznavali znaju koliko je bio velika i velikoduđna ličnost. Napustio nas je prijatelj, svima će nedostajati", istakao je Lotar Mateus.

Rudi Feler je imao sreće da sa Bekenbauerom kao selektorom osvoji Mundijal 1990. godine.

"Pogodila me je vest o smrti Bekenbauera. Imao sam privilegiju da delim život sa njim, da učim od njega i upijam iskustvo. Nikad ne bismo osvojili Mundijal u Italiji da nije bilo njega. Kajzer je bio za sve inspiracija, on je bio zvezda na nebu nemačkog i svetskog fudbala. Nemačka je izgubila veliku ličnost, a ja velikog prijatelja", istakao je Feler.

Poruke saučešća stižu sa svih strana sveta, oglašavali su se svi veliki klubovi, asovi...

"Iskreno sam tužan zbog smrti Bekenbauera. Bio je jedan od najvećih koga je ova igra imala. Kajzer je bio jedan od najlepših fudbalera koji je zračio elegancijom i šarmom", napisao je engleski as Geri Linker.

Pred kraj 2020. godine svet je napustio Dijego Armando Maradona "El Pibe" svetskog fudbala, dve godine kasnije umro je kralj fudbala Edson Arantes do Nascimento Pele (22. decembar), početkom ove otišao je i veliki fudbalski car Franc Bekenbauer.

Komentari (0)

Sport