Fudbal

Čeferin ostao bez najbližeg saradnika: Boban napustio UEFA

Komentari

Autor: Euronews

25/01/2024

-

10:54

Čeferin ostao bez najbližeg saradnika: Boban napustio UEFA
Čeferin ostao bez najbližeg saradnika: Boban napustio UEFA - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji hrvatski fudbaler Zvonimir Boban napustio je funkciju direktora u Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) zbog neslaganja sa predsednikom Aleksandrom Čeferinom.

Iz Niona su potvrdili razlaz sa Bobanom i poželeli mu sve najblolje u nastavku karijere, a nekadašnji fudbaler je u saopštenju istakao da je došlo do neslaganja po pitanju novog mandata za Čeferina.

"Razgovarao sam s predsednikom  problemu koji se dogodio tokom poslednjeg sastanka Izvršnog odbora UEFA u Hamburgu. Reč je o predlogu o izmeni statuta UEFA kako bi se Čeferinu, na sledećem kongresu 8. februara u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata, koji je trebalo da mu bude posljednji. Nakon što je izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim predlogom, predsednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom", istakao je Boban.

U svom saopštneju donedavni prvi saranbik Čaferina je istakao da se ideje koje pokušava da sprovede prvi čovek UEFA ne podudaraju sa onim što je nekada bio zajednički program. 

"Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su imale za cilj da zaštite UEFA i evropski fudbal generalno od lošeg upravljanja, koje je bilo modus operandi starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog rukovodstva. Glavne dve točke reformi bile su da se ni predsednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidovati više od tri puta, te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za evropski fudbal. Tim činom Čeferin je zavredio poštovanje celog fudbalskog sveta i kompletne javnosti"

Komentari (0)

Sport