Fudbal

Borba kreće iz Meksika, završava se u Nju Džersiju: Organizatori objavili domaćine utakmica Mundijala 2026. godine

Komentari

Autor: Euronews

05/02/2024

-

10:49

Borba kreće iz Meksika, završava se u Nju Džersiju: Organizatori objavili domaćine utakmica Mundijala 2026. godine
Borba kreće iz Meksika, završava se u Nju Džersiju: Organizatori objavili domaćine utakmica Mundijala 2026. godine - Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

veličina teksta

Aa Aa

"Asteka Stadion" u Meksiko Sitiju će biti domaćin prve utakmice na Svetskom prvenstvu 2026. godine dok će se finale odigrati na "MetLife Stadionu" u Njujorku, otkrio je predsednik FIFA, Đani Infantino. Mundijal koji će se održati u Meksiku, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama će biti proširen na 48 ekipa, a turnir će početi 11. juna.

Meksiko je već organizovao dva Svetska prvenstva kao jedini domaćin. Bilo je to 1970. godine kada je Brazil podigao svetsku titulu, a zatim i 1986. kada je Argentina postala prvak sveta. Takmičenje će se održati u 16 gradova u pomenute tri države. Sjedinjene Američke države će svoj prvi meč odigrati u Los Anđelesu 12. juna, dok će Kanada svoj put na Mundijalu započeti u Torontu istog datuma.

Osim pomenuta tri grada, domaćini će biti i Monterej, Gvadalahara, Vankuver, Njujork, Majami, Filadelfija, Boston, Hjuston, Atlanta, Kanzas siti, San Fransisko, Sijetl i Dalas.

Veliko finale je zakazano za 19. jul i održaće se u Nju Džerziju na "MetLife" stadionu na kom igra NFL ekipe Njujojrk Džetsa i Džajantsa, a kapacitet iznosi 82,500 mesta.

Format turnira će biti značajno promenjen u odnosu na onaj u Kataru. Kao što je već rečeno, 48 država će biti podeljeno u 12 grupa. Prva dva tima iz svake grupe će ići u narednu fazu, plus osam trećeplasiranih ekipa sa najboljim učinkom. Nokaut faza će tako startovati od šesnaestine finala, dok je do sada startovala od osmine. 

Nema sumnje da nas čekaju velike promene u na Mundijalu koji će se održati u Severnoj Americi za dve i po godine.

Komentari (0)

Sport