Fudbal

Baraži UEFA Lige Nacija: Dele se tri poslednje karte za UEFA EURO 2024.

Komentari

Autor: Euronews

26/03/2024

-

09:43

Baraži UEFA Lige Nacija: Dele se tri poslednje karte za UEFA EURO 2024.
Kristofer Ginter - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Kucnuo je čas da se kompletira lista učesnika UEFA EURO 2024. godine u Nemačkoj. Za tri preostale karte nadmeće se šest selekcija u finalima baraža A, B i C Divizije UEFA lige nacija i nema sumnje da će večeras sve "pucati" od duela, borbe. Ulog je veliki, radosta za pobednika ogromna, tuga će za poraženog biti još veća...

Kardif je na nogama, "zmajevi" iz Velsa su u naletu i pokušaće preko Poljske (20.45, TV Arena sport 1) da stignu do Nemačke i Grupe D gde ih čekaju Holandija, Austrija i Francuska. Raspored mečeva se zna, na startu će pobedniku rival biti Holandija.

Velšani koje sa klupe predvodi Robert Pejdž posle dva poraza od Jermenije i Turske prošlog leta, nanizali su sedam mečeva bez poraza: četiri pobed i tri remija. U polufinalu baraža deklasirali su Fince 4:1. Ima Pejdž dileme oko sastava, pre svega oko zdravstvenog stanja kapitena Arona Ramzija i kapitena Kardif Sitija, na čijem stadionu se igra duel sa Poljskom. Rubin Kolvil je vraćen iz mlade selekcije, Danijel Džejms i Kifer Mur se nameću, pa će Pejdž imati i slatke muke da odredi tim.

Poljaci su u sličnom modu kao i Velšani, poraz od Albanije odstranio ih je od direktnog plasmana na EURO, ali su onda u pet mečeva ubeležili tri pobede i dva remija, Estoniju su "petardirali" u meču za plasman u finale baraža. Selektor Mihal Probirž ima sve adute na raspolaganju, od golmana Vojčika Šćešnjeg, do Roberta Levandovskog. Ima i dobru klupu, ali i ratnički nastrojenog rivala. Koliko budu Poljaci fiztički mogli da odgovore na pritisak Velšana, toliko će biti bliži plasmanu na EURO.

 

 

Ukrajina u finalu B Divizije dočekuje Island u "Tarzinski Areni" u poljskom Vroclavu. Teškom mukom i uz dosta sreće uspeli su da preokrenu tok meča u Zenici i eliminipu Bosnu i Hercegovinu, a igra izabranika selektora Sergeja Rebrova ne uliva previše sigurnosti. Kvalitet je na njihovoj strani, ali Island ima vrlo raspoloženog golgetera Đenove Alberta Tora Gudmunsona, trostrukog strelca protiv Izraela u polufinalu. Pobednik će igrati u Grupi E na EURO sa Belgijom, Slovalkom i Rumunijom, kao prvim rivalom.

Vili Sanjol, selektor Gruzije i Gustavo Pojet, selektor Grčke imali su zavidne fudbalske karijere, a na pragu su da naprave nešto veliko i u trenerskoj. Gruzijci se nadaju istorijskom prvom plasmanu na EURO, a Grci povratku na veliku scenu na kojoj nisu bili od 2012. godine. 

Gruzija ima Kviču Kvaratskeliju i jednu dobru grupu internacionalaca, Grci Kostasa Fortunisa i jednu iskusnu generaciju kojoj je dosta neuspeha. Pobednika čeka Grupa F na EURO sa Turskom, Portugalijom i Češkom.

Baraži UEFA Lige Nacija, finala

A divizija

Vels - Poljska 20.45 (AS1)

pobednik ide u Grupu D

B Divizija

Ukrajina - Island 20.45 (AS2)
pobednik ide u Grupu E

C Divizija

Gruzija - Grčka 18.00 (AP 3)
pobednik ide u Grupu F

Komentari (0)

Sport