Fudbal

Skupština FSS usvojila Strategiju razvoja fudbala - "Možemo bolje"

Komentari

Autor: Euronews

27/05/2024

-

15:44

Skupština FSS usvojila Strategiju razvoja fudbala - "Možemo bolje"
Skupština FSS usvojila Strategiju razvoja fudbala - "Možemo bolje" - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

U Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi održana je Treća redovna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije. Sednicu je otvorio predsednik Dragan Džajić, a bilo je prisutno 63 delegata od 81 koliko ih broji Skupština FSS. Pred početak sednice, članovima Skupštine obratio se predstavnik UEFA Luka Nikola, koji je preneo pozdrave predsednika UEFA Aleksandera Čeferina i generalnog sekretara UEFA Teodora Teodoridisa.

"Kao i uvek, veliko mi je zadovoljstvo da budem u vašoj divnoj zemlji i predstavljam UEFA na skupštini Fudbalskog saveza Srbije. Ove godine slavimo 70 godina UEFA, 70 godina istorije, tradicije, jedinstva i kolektivnog uspeha. Srbija je igrala i nastavlja da igra izuzetnu ulogu na ovom putu i zajedno ćemo dodati nova, uzbudljiva poglavlja u ovu izvanrednu priču o evropskom fudbalu. Za manje od tri nedelje, oči Evrope biće usmerene ka Nemačkoj, onome što će sigurno biti nezaboravno, a Srbija od 2000. godine prvi put učestvuje. Svima čestitam, posebno gospodinu Stojkoviću i njegovoj ekipi na uspešnom plasmanu. Moram da priznam da sam odahnuo kada sam saznao da Srbija i Švajcarska, moja domovina, konačno nisu žrebani u istu grupu. Hajde da se ovaj put sretnemo u nokaut fazi. Navijaću za vas i želim vam sve najbolje i puno uspeha" rekao je Luka Nikola.

Apostrofirao je i uspehe mlađih kategorija FSS.

"Vaši momci u kategoriji do 17 godina su ovih dana već visoko postavili lestvicu na EURO za igrače do 17 godina na Kipru, uz utakmicu četvrtfinala protiv Austrije u sredu. I vaša ženska reprezentacija do 19 godina će pratiti momke u korak, kao jedne od osam učesnica na ženskom EURO do 19 godina ovog leta u Litvaniji".

Govorio je i o Strategiji FSS…

"Posle EURO počinju klupska takmičenja UEFA u uzbudljivom novom formatu i sistemom raspodele prihoda zasnovanom na još većoj solidarnosti, od čega će koristi imati i srpski klubovi. Solidarnost, ključni stub evropske fudbalske piramide, takođe je u srcu nove šestogodišnje strategije UEFA, 'Ujedinjeni za uspeh'. Oduševljeni smo što je strategija UEFA inspirisala i novu četvorogodišnju strategiju FS Srbije. Strategija, koju skupština danas treba da usvoji, je prekretnica za srpski fudbal i daje jasnu viziju i ambiciozne ciljeve za naredne četiri godine. Jedan od ključnih prioriteta vaše nove strategije je poboljšanje fudbalske infrastrukture, i to s pravom".

Investicije države Srbije u sportsku infrastrukturu su velike, vidljive, otvorena su tri nova stadiona (Zaječar, Leskovac, Loznica), kreće se sa izgradnjom Nacionalnog stadiona, ali i još nekih prema ranije utvrđenim prioritetima.

"Impresivno je videti velike investicije koje se ulažu u nove stadione širom vaše zemlje, uz zadivljujući projekat izgradnje nacionalnog stadiona u Beogradu. To će nesumnjivo dati srpskom fudbalu ogroman podsticaj. Povrh svega, administracija Saveza treba da se preseli u novu fantastičnu poslovnu zgradu, koja će nesumnjivo biti jedna od najboljih u Evropi! Srpski fudbal je daleko odmakao poslednjih godina. Važne reforme upravljanja, koje su dovele do novog statuta i regulative u skladu sa standardima UEFA i FIFA, kao i izbor novog rukovodstva, obezbedile su preko potrebnu stabilnost srpskom fudbalu za dalji procvat".

Luka Nikola je zaključio:

"Napredak je učinjen i nastavlja se i u mnogim drugim oblastima, uključujući i društveni dijalog između FSS, lige, klubova i sindikata igrača. U ime UEFA, želeo bih da čestitam predsedniku Draganu Džajiću i generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću, kao i njihovim saradnicima na ovim uspesima. Želimo vam svaki uspeh, dok nastavljate sa reformom i modernizacijom srpskog fudbala u svim oblastima aktivnosti. Možete računati na to da je UEFA uz vas. Zaista, to je svedočanstvo poverenja UEFA u Fudbalski savez Srbije, jer će sledeći Kongres UEFA biti održan u Beogradu 3. aprila 2025. godine. Jako se radujemo što će naš godišnji skup biti u ovom divnom gradu i ne sumnjamo da će to biti veliki uspeh i nezaboravno iskustvo za sve učesnike".

Delegati su usvojili Dnevni red sednice, a zatim je usvojen i zapisnik sa sednice Skupštine FSS od 8. jula 2023. godine. Usvojena je Strategija razvoja fudbala u Srbiji za period 2024 – 2028. koja nosi naziv „Možemo bolje“.

Delegatima je predstavljen i Izveštaj o radu, posle detaljnog opisa i obrazloženja svega ostvarenog od strane Jovana Šurbatovića, generalnog sekretara FSS, delegati su usvojili Izveštaj o radu. Na kraju su delegati bili detaljno upoznati i sa Finansijskim izveštajem FSS u prethodnom periodu, koji su potom i usvojili.

Komentari (0)

Sport