Fudbal

Nećemo razočarati Srbiju: Poruka Stojkovića pred odlazak na EURO

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2024

-

11:46

Nećemo razočarati Srbiju: Poruka Stojkovića pred odlazak na EURO
Nećemo razočarati Srbiju: Poruka Stojkovića pred odlazak na EURO - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Selektor Srbije Dragan Stojković pred put na UEFA EURO u Nemačku još jednom je napravio prsek "orlova" pred povratak na kontinentalno takmičenje posle 24 godine.

Posle pobede Srbije nad Švedskom rekao je da nema potrebe za euforijom i zato je pred put poručio navijačima.

"Treba da nas bodre, da veruju da ih nećemo razočarati. Bez obzira što nema neke euforije, kao pre dve godine. Što je bolje za nas jer možemo u miru da radimo i ne razmišljamo previše o tim osećanjima. Ali, kako god i šta god, očekivanja su velika. Ja to znam. Znam kako se bliži početak Evropskog prvenstva. To je jednostavno tako. Navijačka strast, patriotizam, to je nešto što ne možete da iskorenite iz ljudi. Znam da oni očekuju puno i obećavam im da će Srbija do poslednjega atoma snage uraditi sve da postigne dobar uspeh, dobar rezultat i da učini naciju ponosnom", rekao je Stojković na početku priče.

Iskustvo je selektora naučilo da je u životu sve bitno.

"Ko god vam kaže da ga Evropsko prvenstvo ne interesuje i da nije bitno, taj ne govori istinu. Znam da će ta temperatura raste, a to ćete i sami videti vrlo brzo. Daćemo sve od sebe i pokušaćemo da se borimo do kraja, da damo i više od maksimum kako bismo ostvarili ciljeve koje imamo. Ne idemo u Nemačku da bismo se slikali i da bi bili učesnici. Ne, biti učesnik je mnogo lepo, ali kad si već tamo, hajde da probamo i pokušamo da napravimo taj neki iskorak. Budite uz nas, bodrite nas, a mi ćemo znati da se odužimo na najbolji mogući način. A to ćete videti vrlo brzo".

U današnjem fudbalu se skoro sve zna, nema potrebe da neko nešto skriva, pa tako nije ni Engleske na meču sa Islandom koji je izgubila.

"Mislite da se neko bavi varanjem kad igra utakmicu? Nisam baš siguran… To samo pokazuje da možete da igrate protiv svake ekipe, bez obzira na njeno ime. Jednostavno, stvari se tako nameste. Nama je svejedno jer moramo da fokusirani na nas same. Moramo da damo maksimum. A, to kako ko igra je za analizu i da pripemimo igrače za izazove koji ih očekuju. Ne obazirem se previše na protivnika u smislu njihovih rezultata i njihove igre. Ali, naravno da moramo da imamo puno informacija".

Nedelja je bila dan za odmor igrača, ne i za selektora i njegov stručni štab.

"Iskoristio sam nedelju da na miru pogledamo sve utakmice. Kako Sloveniju, Dansku tako i Engleze naravno. Da imamo što bolju, jasniju i čistiju sliku oko toga šta su pokazali i šta bi mogli da pokažu. Naravno da nikome nije prijatno da izgubi bez obzira što se radi o pripremnim utakmicama. Kao što ni meni nije bilo drago posle Beča. Ne mogu da budem srećan zbog toga, ali to ne remeti naravno niti mene, a ni ostale selektore. Jer, ovo što predstoji je najvažnija stvar. Tako da sa te strane nema nikakvog varanja, niti nečega što bi moglo nas da zavara. Što se tiče svih ekipa pred kojima igramo, u principu znamo njihove karakteristike. Maltene, znamo i sastave koje će igrati. A pretpostavljam da i oni kada analiziraju nas dele slično mišljenje".

Kada je u pitanju sastav Srbije za duel sa Englezima, selektor nije imao dilemu, samo što nije otkrio tih 11 koji će istrčati u nedelju od 21.00 čas u Gelzenkirhenu.

"Znam naravno, ali to nije sada za priču jer ima još dovoljno vremena da radimo na nekim taktičkim stvarima. Ono što nije dobro da popravimo, a ono što je dobro da potvrdimo. Tako da o sastavu i o igračima ne bih sada da pričam jer mislim da je prerano".

Stojković je na svojstven način govorio o poslednjoj liniji Srbije. Fudbal je globalna igra, kaže selektor i odlična "podloga da se komentariše". Za Piksija nije ključno pitanje da li će odbrana igrati sa trojicom štopera ili u liniji sa četvoricom.

"Poenta je da od vašeg tima izvučete maksimalan talenat koji poseduje. Ne mogu, niti hoću, niti želim da nekog sputavam u njegovom talentu koji on prirodno poseduje. Samo zarad toga da bi nekog zadovoljio zbog nekog sistema ili neke taktičke varijante itd... Taktička disciplina postoji, a nijedan sistem kao sistem nije garancija da ćete uspeti. Svaki sistem zahteva posvećenost, taktičku disciplinu, borbenost, žrtvovanje na terenu... I onda kada ide dobro i kada rezultati dođu, onda svi kažu da sistem je fenomenalan. Ustvari, sistem je samo jedna početna faza igre i ništa drugo. Igrači te principe u igri moraju da prepoznaju, da shvate, da razumeju i ne sme ništa da im bude nejasno. Radimo puno na tom plan i svaki trening je zasnovan na tome. Tražite uvek nešto više i nešto bolje".

Selektor veruje u prolaz u drugi krug, prekid bi trebalo da bude jako oružje Srbije jer je najviša selekcija u proseku na UEFA EURO. 

"Meni je drago da imamo raspoložene igrače, pre svega po visini, ali i po posvećenosti na prekidu. Možemo i da se branimo, ali možemo da budemo izuzetno neprijatni za protivnika. Imamo igrače koji su sposobni da taj segment igre dovedu u poziciju dobrog benefita za nas. Trudićemo se da budemo u odbrani što bolji i da se odbranimo, a da u napadu budemo opasni po gol protivnika".

Srbija je naučila neke turnirske lekcije u Kataru.

"Definitivno timska igra i timski duh moraju da nas nose. Nema ni vremena, ni mesta za bilo kakvo individualno pokazivanje i tako dalje. Svaki individualizam je dobar ako je u korist tima. Nema egzibicionizma, već im je stalo zaista da Srbiju uvek predstavljaju na najbolji mogući način. A opet, ta borbenost, trčanje pre svega, taktička disciplina, posvećenost rezultatu, posvećenost timu, na kraju te dovodi do toga da se raduješ. Utakmica protiv Švedske u Stokholmu je mene kao trenera zadovoljila u tim segmentima. Bez obzira što je bila prijateljska. Pokazala je odlike timskog duha. Igrači koji su počeli, a i oni koji su ušli se klupe su pokazali visok stepen posvećenosti timu i rezultatu. Takva Srbija mora da bude stalno i mislim da smo na dobrom putu", kaže selektor.

Komentari (0)

Sport