Fudbal

Fudbalska priča sezone: Fenomenalni Lil je prvak Francuske

Komentari

Autor: Konstantin Radulović

23/05/2021

-

23:12

Fudbalska priča sezone: Fenomenalni Lil je prvak Francuske
Fudbalska priča sezone: Fenomenalni Lil je prvak Francuske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Neverovatan rasplet francuskog šamponata!


Lil je četvrti put u svojoj istoriji postao šampion Francuske, savladavši kao gost u poslednjem kolu ekipu Anžea rezultatom 2:1.

"Mastifi" su definitivno najveće iznenađenje Evrope u tek završenoj sezoni, jer su je počeli kao autsajderi pored neprikosnovenog Pari sen Žermena, a završili je ispred bogatih "svetaca", čija je dominacija u Ligi 1 prekinuta posle tri šampionske godine.

Nije bilo mnogo dramatično u poslednjem kolu. Lil je najveći deo posla rešio već u prvom poluvremenu.

Prvi gol je postigao mladi Kanađanin, Džonatan David, u 10. minutu na asistenciju Renata Sančeza. Prednost je duplirao spektakularni Burak Jilmaz golom iz penala u sudijskoj nadoknadi pred odlazak na odmor. Anže je do gola došao u 92. minutu, kada Anhelo Fulgini iskoristio mali pad koncentracije fudbalera Lila, koji su već počeli proslavu uspeha čekanog jednu deceniju.

Prvenstvo je moglo da bude završeno u pretposlednjem, kolu, ali je Lil odigrao nerešeno sa  Sent Etjenom. "Overu titule" ostavili su za kraj...

Situacija je bila takva da ukoliko Lil ne zabeleži pobedu, a PSŽ trijumfuje protiv Bresta, šampionski pehar ostaje u Parizu, dok bi u slučaju Lilove pobede titula bila obezbeđena Jilmazu i ekipi, kao što se i dogodilo.

PSŽ je propustio priliku da se na večnoj listi izjednači sa Sent Etjenom, koji je rekorder sa 10 titula, ali poslednjom još davne 1981. godine. Olimpik iz Marseja je devet puta bio prvak Francuske.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari (0)

Sport