Fudbal

PSŽ sa istim ciljem - osvojiti Ligu šampiona: Ovoga puta sa Mesijem u timu

Komentari

Autor: Euronews

15/09/2021

-

09:24

PSŽ sa istim ciljem - osvojiti Ligu šampiona: Ovoga puta sa Mesijem u timu
fudbaleri PSŽ - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Mančester sitija i Pari Sen Žermena kreću u još jednu sezonu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja kao timovi koji su u najužem krugu favorita da osvoje ovaj pehar.

"Građani" su prošle sezone izgubili finale od Čelzija, Parižani pre dve godine od Bajerna i pred njima je nova prilika da se prvi put u istoriji okite titulom najbolje ekipe u Evropi.

U novi pohod na trofej koji im nedostaje kreću iz grupe A i sa ojačanim ekipama na čije formiranje su se dobro potrošili u prelaznom roku, i za sada, u nacionalnim šampionatima pokazali snagu. PSŽ ima pet trijumfa u nizu u Ligi 1 (gol razlika 16:5), a u Premijer ligi, gde je konkurencija još žešća, Siti je startovao porazom od Totenhema, a potom vezao tri pobede uz gol razliku 11:0.

Već u narednom kolu Lige šampiona ova dva tima će odmeriti snagu u Parizu. Prethodno, na predstavljanju svojih supertimova, Briž će ugostiti Lea Mesija i PSŽ, dok tim iz Mančestera dočekuje Lajpcig.

 

 

Aktuelni prvak Belgije je nedavno protiv Genta u prvenstvu doživeo jedan od najtežih poraza (1:6), i nada se da ga je preboleo pobedom nad Ostendeom od 2:0, golovima nove investicije Noa Langa, mladog napadača koji je nedavno stigao iz Ajaksa.

Dobar vikend imali su Parižani. Na Parku Prinčeva bili su ubedljivi protiv Klermona (4:0), sa raspoloženim Mbapeom, a bez Mesija i Nejmara u timu čiji se povratak na teren očekuje u Brižu.     

Defanzivni vezni Belgijanaca Ede Balanta je zamenjen protiv Ostendea zbog povrede i njegovo učešće  je pod znakom pitanja, dok trener PSŽ-a Maurisjo Poketino ne može da računa na Serhia Ramosa, Huana Bernata i Leandra Paredesa.

Dok su Briž i PSŽ bili u istoj grupi i minule sezone (dve pobede "svetaca", 5:0 i 1:0), Mančester Sitij i Lajpcig će se prvi put sastati na međunarodnoj sceni. Engleski tim je apsolutni favoriti, trener Pep Gvardiola nema problema s apovređenim igračima, dok je nemački predstavnik slabo startovao u Bundesligi, pobeda i tri poraza u 4. kola daju minimalnu šanse protiv ekipe koja od 2018. godine u Ligi šampiona na 17 utakmica grupne faze ima 13 pobeda i četiri remija.

Takmičenje u grupi B počinje derbijem Liverpul - Milan. Poslednje dve utakmice u Ligi šampiona ova dva tima odigrali su u finalu pre više od deceniju i po. Te 2005. godine "redsi" su preokrenuli od 0:3 na 3: 3 i nakon boljeg izvođenja penala osvojili trofej u jednom od najspektakularnijih finala u istoriji ovog takmičenja, a dve godine kasnije, napadač "rosenera" Filipo Inzagi osvetio se sa dva pogotka za pobedu od 2:1.

Liverpul je 2019. godine po  šesti put postao prvak Evrope, Milan ima jednu titulu više, ali ga u Ligi šampiona nije bilo od sezone 2013/14.

 

 

Oba tima su dobro startovala u prvenstvu, Liverpul je na deobi prvog mesta u Premijer ligi sa tri pobede i nerešenim ishodom sa Čelsijem, dok je Milan u Seriji A lider, u tri kola ostvario je maksimalan učinak.

Na trijumf čete Jirgena Klopa protiv Lidsa (3:0) bačena je senka zbog teške povrede talentovanog Henrija Eliota. Van stroja je i Roberto Firmino zbog povrede. Milan stiže na Enfild roud bez legendarnog Zlatana Ibrahimovića koji je povredio Ahilovu tetivu. Iskusni napadač Olivije Žiru je pozitivan na koronavirus, a minulog vikenda u duelu sa Laciom povredio se I Bakajoko.  

Drugi par su Atletiko Madrid i Porto što grupu B čini najkvalitetnijom i potpuno neizvesnom po pitanju konačnog plasmana. Aktuelni šampion Španije će ugostiti Porto koji u ovaj duel ulazi posle derbiju u prvenstvu Portugala i remija sa Sportingom (1:1).  U timu domaćina neće biti suspendovanog Stefana Savića i Kirana Tripijera zbog zdravstvenih problema, dok je Porto oslabljen izostankom golmana Agustina Marčesina koji je operisao koleno.

Borusija iz Dortmunda, glavni kandidat za prvo mesto u grupi C, na startu ima teško gostovanje neugodnom Bešiktašu, Prvak Turske se u novoj sezoni odlikuje čvrstom odbranom koja na pet utakmica u nacionalnom šampionatu nije savladana (gol razlika 11:0).

Na drugoj strani, "milioneri" iz Dortmunda se uzdaju u napad i ubojitost Erlinga Halanda koji je na četiri meča Bundeslige, od 13 golova svog tima, postigao 6.  

Među malobrojnim fudbalerima koji  će  predstavljati Srbiju u Ligi šampiona, najvažniju ulogu svakako ima Dušan Tadić, kapiten i kreator  igre Ajaksa. Holandski šampion na otvaranju sezone gostuju prvaku Portugala Sportingu.

Ova dva kluba sastala su se samo jednom, u Kupu UEFA u sezoni 1988/89, tim iz Lisabona je slavio sa 4:2 i 2:1.

Povređeni Pedro Gonsalveš i Sebastijan Koates zbog isključenja neće biti u timu domaćina, dok će Ajaks biti oslabljen neigranjem Dejvi Klasena, Šona Klaibera, Mohameda Kudusa i kažnjenog golmana Andrea Onane.

Jedan od derbija prvog kola Lige šampiona je sudar favorita u grupi D - Real Madrida i Intera. Dva tima su tokom bogate istorije odigrali već 17 međusobnih duela u evropskim takmičenjima, od čega 11 u Ligi šampiona (ranije Kupu šampiona). I u minuloj sezoni našli su se u istoj grupi, a Madriđani su u oba duela bili bolji (3:1 i 2:0) .

Kadrovska situacija je bolja kod "neroazura", pod upitnikom je defanzivac Alesandr Bastoni, a meč će propustiti golman Gabriel Brazao i vezni igrač Stefano Sensi. Trener Raala Karlo Anćeloti ne može da računa na povređene Tonija Krosa, Gereta Bejla, Danija Sebaljosa, Marsela i Ferlanda Mendija.

Moldavski Šerif je u kvalifikacijama za Ligu šampiona zaveo red  među vodećim timova na Balkanu, eliminisao je Crvenu zvezdu i zagrebački Dinamo i našao se u odabranom društvu. Naredna prepreka je Šahtjor, koji je već izgubljenu revanš utakmicu sa Monakom u plej-ofu preokrenuo u trijumf (od 0:2 do 2:2 u produžetku) i po 16. put se našao u grupnoj fazi Lige šampiona.

 

GRUPA A

21.00: Briž - Pari Sen Žermen (AS3)

21.00: Mančester Siti – Lajpcig (AS6) 

GRUPA B

21.00: Atletiko Madrid - Porto (AS4)

21.00: Liverpul - Milan (AS1)

GRUPA C

18.45: Bešiktaš - Borusija Dortmund (AS1)

21.00: Sporting - Ajaks (AS5)

GRUPA D

18.45: Šerif - Šahtjor (AS2)

21.00: Inter - Real Madrid ( AS2).

Komentari (0)

Sport