Fudbal

Zvezda posle 165. "večitog derbija": Sreća prati hrabre, a opominje da ne traje večno

Komentari

Autor: Euronews

20/09/2021

-

10:44

Zvezda posle 165. "večitog derbija": Sreća prati hrabre, a opominje da ne traje večno
Zvezda - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Crvena zvezda je 165. "večiti debri" napustila u boljem raspoloženju od rivala jer je bukvalno na veliki individualni kvalitet Milana Rodića i Aleksandar Kataija stigla do gola u 83. minutu i remija 1:1, koji ih drži na dva boda minusa. Ako bismo morali u jednoj rečenici da sublimiramo skoro 96 minuta derbija, za Zvezdu bismo mogli da kažemo "sreća prati hrabre, ali i opominje da sreća ne traje večno".

Čudan je bio derbi, u jeku nadmoći Crvene zvezde u prvih pola sata Partizan je bio taj koji je poveo golom Bibarsa Natha iz prvog šuta na gol, a zatim, kad su crno-beli propuštali šanse da drugim golom "zatvore meč", crveno-beli su izjednačili i izbegli da porazom već u osmom kolu zaostanu pet bodova. Kad se sagledaju statistički podaci, broj šansi, šuteva, posed lopte sve je bilo "tu negde", mada je utisak da su crno-beli propustili priliku da zadaju šampionu ozbiljan udarac. Ostala im je uteha: i posle derbija imaju dva boda više od Zvezde.

 

 

Ovaj sastav Zvezde ima kvalitet, iskustvo i onu rutinu pobeđivanja i osvajanja trofeja. Zato i kad su ostali bez energije, što je bilo uočljivo posle prvih pola sata gde su dominirali, izvukli su igrači srpskog šampiona neke rezerve i sa dve majstorije - Rodića, koji je centrirao kao svojevremeno Dragan Džajić i Aleksandra Kataija, koji je postigao gol glavom kao nekad Dušan Savić - ostali neporaženi. Isti igrači doneli su golovima i asitencijama pobedu nad Bragom. 

Zvezda za sada nije skupo platila ozbiljan propust što je u špicu ostala samo sa jednom "devetkom" Milanom Pavkovim, koji je nažalost zbog povrede propustio i Bragu i derbi (na Aleksu Vukanovića se ne računa uopšte?). I El Fardu Ben, koji nije taj špic ali ume da igra leđima okrenut od gola zbog povrede je bio van rostera. Loi Dioni diže glavu, odigrao je solidno poslednja dva meča, ali je više krilni napadač kao i Rišairo Živković, koji se povredio na zagrevanju u poluvremenu meča u Humskoj. 

Stanković je u situaciji energetskog minusa ekipe posegao za iznuđeni potez - uveo je golobradog napadača Marka Lazetića, rođenog 22. janaura 2004. godine.

I taj rizik sa omladinskim reprezentativcem, kao i uvođenje Petra Stanića na kraju, isplatili su se Stankoviću jer je sa Lazetićem dobio "težinu" u špicu, ono što mu je bilo potrebno da prebaci igru na polovinu rivala u situacijama kada kroz igru to nije mogao. Talentovani napadač je sačuvao neke lopte, iznudio zavidan broj faulova za prekide. Jer, u situaciji kad Kataiju, Ivaniću, Kangi i ostali ponestane benzina prekid ostaje kao jedino oružje. Na sreću crveno-belih, posle prekida je i stigao gol.
 

MN Press

 

 

"U drugom poluvremenu smo ubacili još jednog napadača, trebao je da uđe Živković, ali se povredio na zagrevanju ili obnovio malu povredu koju je imao protiv Brage. Nije mogao da uđe. Drago mi je što je u igru ušlo naše dete, Lazetić, kao i što je Eraković počeo utakmicu, zaigrao Stanić. Ponosan sam na njih. Svi koji su igrali su želeli da mi odavde ne odemo poraženi, u tome smo i uspeli. Čestitam našim momcima, nisu odustajali do poslednjeg momenta. Ne može niko da bude zadovoljan nerešenim rezultatom, ako gledamo kako su se odvijale stvari i da smo kontrolisali prvo poluvreme. Bili smo bolji do gola u prvom poluvremenu, oni u drugom u nekim detaljima, imali i dve šanse, takođe i mi prečku i jedan na jedan sa golmanom. Bilo je izjednačeno i golovi su postizani kada smo mi najmanje očekivali za njih, kao i oni za nas", dorbo je ocenio meč trener Crvene zvezde Dejan Stanković.

Crvenu zvezdu očekuje u četvrtak duel sa Voždovcem u 10. kolu Linglong Superlige, pa u nedelju 26. septembra meč u Novom Pazaru a zatim do pauze još dva susreta: sa Ludogorecom 30. septembra u Razgradu u okviru drugog kola F grupe Lige Evrope i 3. okotbra sa Metalcem. Glavni zadatak stručnog štaba i lekarskog tima je kako osposobiti i osvežavati tim da bi se i drugi "pakao" od sedam mečeva u 22 dana završio uspešno. Napor je veliki, glavne uzdanice igraju non-stop.

Trebalo bi očekivati od Novog Pazara možda i Milana Pavkova na nekih 30 minuta, El Fardu Ben će teško biti spreman pre evropskog meča. Zvezda jedva čeka januar jer će na proleće sa napadačem Ohijem iz Moldea biti neka drugačija priča u završnici akcija. Do tada Partizan ne sme da se odlepi previše, smatraju na "Marakani".

Komentari (0)

Sport