Fudbal

Finansijski direktor Barselone: Klub od aprila bez novca, dug za 2020/21. je 481 milion evra

Komentari

Autor: Euronews

06/10/2021

-

14:48

Finansijski direktor Barselone: Klub od aprila bez novca, dug za 2020/21. je 481 milion evra
Memfis Depaj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Barselone za ekonomska pitanja Eduar Romeu istakao je na poslednjoj Skupštini kluba da "postoje stvari koji su naučna fantastika", a danas je javnosti generalni direktor Feran Reverter prezentivao sve anomalije u radu katalonskog kluba koji su ga doveli na minus od 1,35 milijarde evra.

Prvo je otkrio da su 90 dana posle odlaska iz kluba, bivši funkcioneri Barselone izbrisali svu dokumentaciju, da nisu koristili računare iz kluba već privaten, da je malo mejlova išlo preko službenih naloga već preko privatnih i da je sve to uticalo da se za traženje dokumentacije koriste arhivi, pa i forenzika, a da se mnogim dokumentima još ne može ući u trag, rekao je Romeu.

"Utvrdili smo negativan saldo, dug i buduće obaveze bile su 1,35 milijardi evra. Da su nam "Procitat" i "La Liga" dozvoli da završimo sezonu sa publikom "Kamp Nou" ne bi mogao da se otvori. Od aprila 2021. godine klub nije mogao da funkcioniše, nije bilo gotovine. Krpile su se obaveze prema bankama, UEFA, La Ligi, kršio se Statut, što je ograničilo registraciju igrača", u dahu je govorio Reverter.

Uzrici ekomonske propasti su: novi igrači (trojica od petorice najskupljih na svetu), povećanje plata i amortizacija. 

Euronews/Printscreen

 

 

"Novi ugovori nosili su i povećanje plata, ali i nove bonuse za lojalnost, kraj-bonuse po ugovoru... I provizije sa neuobičajene posrednike. Normalna stvar je provizija od pet do 10 odsto, a u Barsi su davali 33 odsto"

Bivši opredsednik Hoze Marija Bartomeu je znao da ne može da plati preskupe ugovore, podizao je kredite (85 miliona evra) samo da bi pokrio troškove plata i brzo je sa 159 miliona duga otišao na 673 miliona a da Skupštini to nije preneto i prezentovano.

"Kovid 19 je pogodio Barselone sa 43 miliona evra u sezoni 2019/20 i 65 miliona evra u sezoni 2020/21. Ali, sve i da nije bilo kovida koji je odneo zaradu od ulaznica, marketinga Barselona bi danas bila u velikim gubicima".

Struktura duga je morala da se promeni, rekao je Feran.

"S obzirom na nulte tokove gotovine u poslovanuu, smanjili smo plate za 155 miliona efra. Strukturu duga smo promenili sa krtkoročni na dugoročni i on iznosi 595 miliona evra po kamatnoj stopi od 1,98 odsto na 10 godina. Odlučili smo se u ovom momentu da smanjimo plate i da se kladimo na mlade igrače iz La Masije. Ali, barselona uvek mora da teži da ima najbolji mogući tim i mi ćemo sve učiniti da ga stvorimo u budućnosti", objasnio je direktor.

Govorio je Reverter o svakoj temi u "sitna crevca", ali suština izlaska iz krize Barselone je u stvaranju tima koji će moći da se sam izdržava i zarađuje, da se 400 miliona fanova širom sveta uvede u bolju intereakciju, jer Barselonaje još uvek gigant kome će svako da pozajmi novac. 

 

 

"Izašli smo na tržište sa zahtevom da nam neko pozajmi 500 miliona evra, a oni su nam odmah davali 900 miliona. Imamo kredibilitet, ali moramo da radimo", rekao je Reverter.

Lionel Mesi nije mogao da se zadrži.

"Da smo znali u martu, a možda i julu, kakva je prava situacija u klubu drugačije bismo pričali od starta oko ostanka Mesija. Nažalost, on nije mogao da čeka."

Rad prethodnog menadžmenta ocenio je kao "katstrofalan", ali s obzirom da revizorska kuća "Dillote" još uvek nije završila kompletan finansijski izveštaj za 2020/21. (nedostaje tri meseca), zato što nedostaje potpuna dokumentacija, nije hteo da govori hoće li Bartomeu biti tužen i izveden pred sud zbog svega što je uradio za vreme mandata od 2014. do 2020. godine. Prethodna sezona završena je sa minusom od 481 milion evra.

Komentari (0)

Sport