Fudbal

Samo pobeda osigurava plasman na SP: Piksi zna kako se dobija Portugalija

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2021

-

09:25 >> 11:24

Samo pobeda osigurava plasman na SP: Piksi zna kako se dobija Portugalija
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srpski "orlovi" 14. novembra u Portugaliji igraće bez kalkulacija jer ih samo trijumf sigurno vodi na Mundijal 2022, dok poraz donosi drugu poziciju i baraž za plasman u Katar.

Pali su Luksemburg (1:0) i Azerbejdžan (3:1), selekcija Srbije je ostvarila zacrtani cilj i čeka meč odluke 14. novembra u Portugaliji. "Orlovima" je preostao samo taj susret za koji je selektor Dragan Stojković pred start kvalifikacija rekao da bi "voleo da odlučuje o direktnom učesniku Mundijala", dok Kristijano Ronaldo i ostali igrači selektora Fernanda Santoša imaju 11. novembra i gostovanje u Irskoj.

Srbija ima bod prednosti, ali lošiju gol razliku, tako da ako Portugalci i ne pobede u Dablinu, a osvoje bod, našoj selekciji će za prvo mesto biti neophodan trijumf. 

"Sada nam ostaje finale u Portugaliji, naravno da idemo na pobedu i odemo direktno na Mundijal", istakao je posle meča dvodsturki strelac protiv Azerbejdžana Dušan Vlahović.

Matematika će biti drugačija samo ako Irska pobedi Portugaliju, a od kada je Kristijano Ronaldo predvodnik ovog tima takvi kiksevi se nisu dešavali. U svakom slučaju prema propozicijama, ako dve ekipe imaju isti broj bodova odlučuje ukupna gol razlika.

"Ne razmišljamo o remijima. U svakoj utakmici cilj je pobeda, a kada se okupimo sledećeg meseca, sve ćemo da uradimo da ostvarimo oba trijumfa. Jedno finale smo dobili, do Katara nas vode još dve pobede“ istakao je golman Portugalije Rui Patrisio.

Portugalija i Srbija su odigrali u istoriji 12 mečeva, Srbija je zabeležila samo dve pobede, četiri remija i šest poraza. U Portugaliji smo odigrali šest mečeva, domaćin je dobio tri meča, dva su završena remijem a jedinu pobedu je ostvario - selektor Dragan Stojković, ali kao igrač. Ako neko zna kako pobediti Portugaliju onda je to Piksi.

 

Na svojoj drugoj utakmici u dresu Jugoslavije 2. juna 1984. godine, Piksi je u prijateljskom meču protiv Portugalije ušao na poluvremenu i postigao iz penala gol za pobedu od 3:2 u 83. minutu. Tada mu je prvi as tog tima Safet Sušić prepustio da izvede penal a golman Manuel Bento nije uspeo da ga zaustavi. Bio je to i prvenac Stojkovića u nacionalnom dresu, jedan od 15 postignutih u 84 utakmice za SFRJ i SR Jugoslaviju.

Možda se taj 2. jun 1984. godine i 13. duel sa Portugalcima ponovi i 14. novembra 2021.  godine. Stojković je ujedinio igrače, napravio tim i određenu igru koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ni navijače Srbije (pozitivno), a ni protivnika. Kako god se on zvao. Portugalci su imali sve u Beogradu a osvojili su samo bod, ali dobro znaju da će Srbija 14. novembra biti homogenija i jača nego što je to bila u martu.

Ako Portugalija bude bolja, Srbija će biti učesnik baraža koji će činiti 10 drugoplasiranih ekipa i dve najbolje ekipe iz Lige Nacija koje se nisu plasirale na SP a nisu bile ni drugoplasirane. Igraju se tri plej-of tunrnira sa po četiri ekipe, prvo polufinale, pa finale jer samo tri pobednika idu na SP. Čini se da će lakše biti pobediti Portugaliju u Lisabonu nego dva baraž rivala.

Komentari (0)

Sport