Fudbal

Partizanu se prvi put posle sedam sezona "smeši" jesenja titula

Komentari

Autor: Euronews

29/10/2021

-

11:12 >> 11:13

Partizanu se prvi put posle sedam sezona "smeši" jesenja titula
FK Partizan 1 - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Crno-beli uz osam bodova prednosti na pet od sedam mečeva do kraja prvog dela sezone u Linglong Superligi Srbije igraju kao domaćini, Crvena zvezda pet puta gostuje

Partizan je posle 14 kola i mečom više pobegao Crvenoj zvezdi osam bodova i smeši mu se jesenja titula koju nije osvojio čak sedam prethodnih sezona. Poslednji put su crno-beli bili jesenji prvaci u sezoni 2014/2015. kada je na klupi sedeo Marko Nikolić. Posle izjednačenog starta, crno-beli su tada pobedili u crveno-bele u 9. kolu 1:0 (Drinčić 77) i tada pobegli na plus pet. Na kraju jesenjeg dela imali su šest bodova prednosti nad Crvenom zvezdom (38:32), a na kraju su sa Zoranom Milinkovićem na klupi osvojili titulu uz „plus sedam“ (71:64).

Posle nekoliko godina, Partizan ove sezone ima ono što je imala Crvena zvezda u poslednje četiri sezone - kontinuitet dobrih igara i lako postizanje golova. Dolazak Rikarda Gomeša bio je pun pogodak crno-belih jer je on golovima dokazao (15 u Superligi) da u ovom sistemu igre koju forsira Aleksadnar Stanojević, sa mnogo ulazaka u 16 metara rivala, nedostaje samo pravi strealc. I kad im ne ide kako treba, kao što je to bio slučaj u Bačkoj Topoli, pa i protiv Metalca, Partizan reši meč individualnim kvalitrtom ofanzivaca. Kad se sumira sezona, crno-beli su prikazali kvalitetnija izdanja od aktuelnog šampiona i teško je verovarti da će do kraja jeseni bilo kome prepustiti i bod.

U poslednjih sedam mečeva ove jeseni u Linglong Superligi Srbije, Partizan ima daleko lakši raspored od rivala i čak pet mečeva kod kuće. Gostovanje na Tržnom krovu Voždovca i u Gornjem Milanovcu ne bi trebalo da im predstavlja problem da na zimsku pauzu odu sa minimum pet bodova viška.

Crvena zvezda je izgubila tu lakoću pobeđivanja ove sezone. Onaj prvi meč i remi sa Vojvodinom na startu Linglong Superlige (0:0) pokazao je da nije rešen adekvatno problem sa centračnim napadačem, gol-igračem, bez obzira što crveno-beli imaju jedan širok ofanzivni potencijal sa Aleksandrom Kataijem, Mirkom Ivanićem, El Fardu Benom i ostalima. Milan Pavkov, kao jedina prava "devetka", je bio povređen, pa imao stomačnih problema, pa zablistao i opet se povredio, dok Lui Dioni nije igrač profila Ričmonda Boaćija. A, ni kvalitet.

Trener Dejan Stanković imao je objektivno mnogo više problema od kolege Aleksandra Stanojevića jer je korona virus u tri serije desetkovala tim, jedan broj igrača je podneo neverovatne napore igrajući na dva fronta i to veoma uspešno. Kad je bilo najteže Zvezda je bila šampionska, ali su opuštanje, na koje je posebno juiče apostrofirao kritički sportski direktor Mitar Mrkela i određena neodgovornost igrača (pomenuo je Mrkela i probleme sa vakcinacijom igrača i kovidom), doprineli lošem izdanju u Surdulici i veoma velikom minusu u odnosu na crno-bele.

Zvezda uz to ima veoma težak raspored u Superligi Srbije uz obavezu da taj ciklus od sedam mečeva završi sa 21 osvojenim bodom. Ekipa Dejana Stankovića pet puta gostuje i to ekipama sa kojima će biti mnogo borbe Radnički 1923, Vojvodina, Mladost Lučani, Napredak i TSC. Ako uspe da se izdigne i prođe ovaj put do pauze uspešno, od januara će tim biti jači za napadača Ohija Omojižuanfa.

Komentari (0)

Sport