Fudbal

Portugal i Srbija sa istim ciljem u Lisabonu: Pobediti za slavu i 12 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews

09/11/2021

-

10:06

Portugal i Srbija sa istim ciljem u Lisabonu: Pobediti za slavu i 12 miliona dolara
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Portugalija i Srbija će 14. novambra u Lisabonu igrati za prvo mesto u A kvalifikacionoj grupi i direktan plasman na fudbalsko Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, ali i za nagradu FIFA.

Okupili su se Portugalci, nemaju nekih velikih kadrovskih problema jer su sve uzdanice, počevši od Kristijana Ronalda, Žote, Bruna Fernandeša, Žoao Feliksa, do iskusnog Pepea, na broju i bez povreda.

Portugalski list "Rekord" je poslao igračima jednu motivacionu poruku sa naslovom "Borite se za prestiž i 10 miliona evra na računu". Svi očekuju da će Ronaldo i društvo pobediti Irsku u Dablinu u četvrtak, a zatim i Srbiju u nedelju i prvim mestom u A grupi kvalifikacija izboriti direktan plasman na Mundijla u Kataru 2022.

Sem prestiža, a to je većini reprezentativaca Portugalije bitnije od novca, posebno Ronaldu koji će imati poslednju priliku da napadne i svetsku krunu, za sam Savez nije beznačajna suma od 12 miliona dolara (oko 10 miliona evra) koliko se od FIFA dobija za sam plasman među 32 najbilje selekcije sveta.

Za plasman svaka selekcija dobija 10 miliona dolara, za pripreme još dva miliona dolara, da bi suma za one koji ispadnu u grupnoj fazi iznosila ukupno 12 miliona dolara. Faktički, plasman na SP donosi svakom od 32 Saveza učesnika po 12 miliona dolara.

Lepo će se zaradi i uspesima na svetskoj fudbalskoj smotri u Kataru 2022: dva miliona dolara dobija se za plasman u osminu finala (ukupno 12), oni koji igraju četvrtfinale dobiju osam miliona (ukupno 18), četvrti na svetu zaradi ukupno 25, treći ukupno 30, vicešampion 40, a svetski prvak 50 miliona dolara ukupno.

Euronews/Printscreen

 

 

Na prošlom Mundijalu u Rusiji 2018. godine nagrade su bile nešto manje, 32 tima inkasirali su 400 miliona dolara od FIFA, pobedniku Francuskoj pripalo je 38 miliona dolara za titulu, vicešampionu 28, trećem 24, četvrtom 22 miliona dolara. Za osiguranja fudbalera izdvojeno je bilo 134 miliona dolara, a za naknadu klubovima od igrača koji su nastupali na SP otišlo je 209 miliona dolara.

Fudbalski Savez Srbije je zbog onog poraza od Švajcarske u Rusiji 2018. izgubio ne samo plasman u osminu finala već i dodatna dva miliona dolara, možda i više da je tim koji je vodio Mladen Krstajić prošao koju rundu dalje.

Za Fudbalski Savez Srbije plasman na SP mnogo više znači nego FF Portugala koji ima daleko veći budžet. Reprezentativci Srbije zato će u Lisabonu u nedelju imati i dodatni motiv da probaju da nadmaše Kristijana Ronalda i bivše vladare Evrope. Za njih važi ista poruka kao i za Portugalce "Pobedite za prestiž, slavu i najmanje 12 miliona dolara"

Komentari (0)

Sport