Fudbal

Portugal zemlja uspeha srpskog fudbala u 2021: Novembarski let "orlova" i decembarski Zvezdin bingo

Komentari

Autor: Euronews

10/12/2021

-

09:20 >> 14:44

Portugal zemlja uspeha srpskog fudbala u 2021: Novembarski let "orlova" i decembarski Zvezdin bingo
Portugal zemlja uspeha srpskog fudbala u 2021: Novembarski let "orlova" i decembarski Zvezdin bingo - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Novembarska rapsodija fudbalske reprezentacije Srbije u Lisabonu, pa decembarski ples po kiši odvažne Crvene zvezde u Bragi. Ova dva portugalska grada nisu tako blizu, ali ova zemlja za 2021. godinu biće ispisana zlatnim slovima u istoriji srpskog fudbala. Sudbinski je i Partizan u Portugalu utirao put ka Ligi konferebncija jer je u završnoj rundi eliminisao Santa Klaru iako je izgubio taj prvi meč usred okeana.

Baš kao što je selektor Dragan Stojković Piksi pripremio "orlove" za let iznad Lisabona i odlazak na Mundijal u Katar 2022, tako je i trener Dejan Stanković namestio ekipu Crvene zvezde da ne izgubi u Bragi. Koliko je Srbija popravila palsman na FIFA arang listi sa nestrpljenjem očekujemo, ali je Zvezda uradila nestvaran posao za sebe i srpski fudbal.

Dobili su crveno-beli narodski rečeno i "jare i pare", kao prvoplasirani u grupi su samo za meč u Bragi inkasirali skoro 2.5 miliona evra, ukupno skoro 10 od rezultata ove sezone u Evropi. Ali, mnogo veći posao su uradili za srpski fudbal. Osvojili su tačno šest bodova u jednoj utakmici, četiri za prolaz, po jedan za remi i plasman u osminu finala, popeli su se na 35. mesto UEFA rang liste sa 44,000 boda ostvarivši najbolji rezultat još od sankcija uvedenih 1992. godine.

 

 

Sa Partizanovih dva boda, a ukupno osam klupski, doneli su Srbiji cela dva boda za državni koeficijent, pa je naša zemlja na 11. mestu UEFA rang liste (31,850), te ako ostane do kraja sezone na toj poziciji u sezoni 2023/24. imaćemo jedan tim direktno u Ligi šampiona i jedan tim u kvalifikacijama za ovo takmičenje, a pet ukupno u Evropi.

Kad ovome dodamo i plasman Partizana u plej-of osmine finala Lige konferencija, srpski fudbal uprkos svim problemima koji su ga potresali početkom godine, ostavkom predsednika Slaviše Kokeze, podelama unutar Saveza, može da kaže da je imao jednu od najuspešnijih godina nekoliko poslednjih decenija.

Šta reći sem, kapa dole svima.

Komentari (0)

Sport