Fudbal

Dve godine Dejana Stankovića u Zvezdi: Tri trofeja i dve nokaut faze Lige Evrope

Komentari

Autor: Euronews

21/12/2021

-

14:12 >> 14:24

Dve godine Dejana Stankovića u Zvezdi: Tri trofeja i dve nokaut faze Lige Evrope
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, 21. decembra 2019. godine Dejan Stanković je ušao sa čelnicima Crvene zvezde u pres salu stadiona "Rajko Mitić" nadajući se da će uspeti u nekoj meri da ponovi rezultate prethodnika Vladana Milojevića. 

Malo ko mu je predviđao Milojeve uspehe, ali iz dana u dan, iz meča u meč, razvijao se "Deksa" kao trener. Hranio se pobedama, učio iz poraza, opismenjavao se radom, energijom i posvećenošću, ponekad padao u sopstvene zamke neobuzdanog temperamenta. Sport priznaje samo rezultat, on ih deli na uspešne i neuspešne.

Danas, posle tačno dve godine, trener crveno-belih može da bude ponosan kako je odradio prve dve godine trenerske karijere: 101 put je sedeo na klupi, osvojio je dve titule prvaka, kup, dve puta je igrao grupnu fazu Lige Evrope i oba puta stigao do nokaut faze, ove sezone direkrtno u osminu finala. Na 101 meču zabeležio je 78 pobeda, 15 remija i osam poraza uz gol razlika 245:69.

Statistički je to izgledalo ovako: na 69 prvenstvenih mečeva u Linglong Superligi Srbije ostvario je 59 pobeda, osam remija i dva poraza (gol razlika 185:38). Vodio je tim osam puta u Kupu Srbije uz sedam pobeda i poraz u polufinalu od Partizana u junu 2020 (gol razlika 18:9).

 

 

"Stoti meč, a kao da je prvi. Sa istim žarom, voljom i sa puno emocija ulazim u svaku utakmicu. Lep jubilej, ali hajde da slavlje ostavimo za kasnije", komentarisao je Stanković 100. meč protiv Radnika koji mu je i doneo najveće probleme završivši 1:1.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona je na sedam mečeva ostvario tri pobede, remi i tri poraza (gol razlika 16:9). U tri meča kvalifikacija plej-ofa za Ligu Evrope ostvario je sve tri pobede (gol razlika 8:2). Na 14 mečeva u grupnoj fazi Lige Evrope zabeležio je šest pobeda, šest remija i dva poraza (gol razlika 18:11), uz malu napomenu da je bio suspendovan zbog isključenja u dva susreta protiv Slovana i Genta u Beogradu (Transfermarkt ga vodi sa 99 mečeva).

Sa posebnom energijom, izraženim zvezdaštvom u gotovo svakom obraćanju, Stanković je od kvalitetnih igrača stvorio jak kolektiv. Impulsivan, ponekad i previše eksplozivan ulazio je i u konflikte (Kanga letos, Borjan sada), ali uvek zarad boljeg rezultata. Nije mu bilo strano ni da kaže "izvinite", ni da stane ispred igrača i istrpi najveći pritisak, pa i kritike javnosti posle neuspeha, a bilo ih je zaista malo.

"Igračima sam tražio samo jedno, da mi naprave lep debi i oni su to uradili. Hvala im na tome. Lepo je vratiti se u srpski fudbal, imam svoje ciljeve i idemo ka tome da ih ostvarimo...Srećan sam što sam ovde. Jesam promukao, ja se uvek derem, tako da ću morati da zategnem glasne žice", rekao je Stanković posle debija na Banovom Brdu 15. februara 2020. godine i pobede 2:0.

Nekada najmlađi kapiten crveno-belih, zatim dugogodišnji kapiten selekcije Srbije, pokazao je da bi u budućnosti mogao i kao trener da dostigne igračku zrelost i potencijal. Već u osmini finala Lige Evrope, što je najveći evropski uspeh Zvezde posle Barija 1991. godine mogao bi Dejan da pokaže koliko je sazreo za dve godine, a prolećna trka sa Partizanom biće mu svakako najteži ispit na srpskoj sceni jer pet bodova u ovim okolnostima nije malo.

Komentari (0)

Sport