Fudbal

Detaljna studija UEFA: Klubovi zbog pandemije koronavirusa izgubili sedam miliona evra

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2022

-

10:14

Detaljna studija UEFA: Klubovi zbog pandemije koronavirusa izgubili sedam miliona evra
UEFA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski klubovi u Evropi su tokom dvogodišnje pandemije virusa Covid-19 izgubili sedam milijardi evra, saopštila je Evropska fudbalska unija (UEFA).

Studija je sprovedena na uzorku od 724 kluba iz prvih rangova takmičenja iz 54 zemlje, a većina gubitaka se odnosi na nemogućnost prodaje karata, budući da je prihod po toj stavci u poslednjoj godini opao za 88 odsto.

Dobijeno podaci govore da su klubovi u prvoj godini pandemije izgubili tri milijarde evra, a u 2021. godini čak milijardu evra više. Prihodi od sponzorskih ugovora su umanjeni za 1,7 milijardi evra, a od TV prenosa se prihodovalo 900 miliona evra manje u odnosu na godinu pre početka pandemije.

I za kraj, ustanovljeno je da su platežne sposobnosti klubova umanjene pa je tako priliv novca od realizovanih transfera umanjen za 40 odsto.

"U poslednje dve godine naučili smo lekciju da solidarnošću i zajedničkim radom evropski fudbal može prevladati egzistencijalne izazove kao što je pandemija. Ova studija pokazuje nam i izazove koji nas čekaju nakon pandemije. Ipak, bez obzira da li će pandemija ostati ili nestati, evropski fudbal ostaće snažan, stabilan i ujedinjen u 2022. godini", kaže predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Komentari (0)

Sport