Fudbal

Moćni Mbape zasijao u Parizu: Provozao je Real i srušio magičnog Kurtou u poslednjem minutu

Komentari

Autor: Euronews

15/02/2022

-

23:09

Moćni Mbape zasijao u Parizu: Provozao je Real i srušio magičnog Kurtou u poslednjem minutu
Moćni Mbape zasijao u Parizu: Provozao je Real i srušio magičnog Kurtou u poslednjem minutu - Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Kilijan Mbape zasijao je u Parizu, maestralnim potezom u četvrtom minutu nadoknade doneo je golom pobedu Pari sen Žermenu nad Real Madridom 1:0 (0:0) i srušio sve magične odbrane Tiboa Kurtoe, pa i penal Lionelu Mesiju u 61. minutu. Pravdu je "svecima", koji su u svemu bili bolji od Reala, doneo fudbaler koji će od juna izvesno poneti beli dres "kraljevskog kluba".

Spektakularna atmosfera na "Parku prinčeva" nekako je najavila i spektakularan prvi meč osmine finala Lige šampiona, ali PSŽ i Real Madrid su u prvom delu na različite načine ušli u derbi, pa je pravi spektakl izostao.

Pari sen Žermen je presingom, posedom lopte i pletući mrežu pokušavao da matira Kurtou, dok se Real odlučio da italijanskim "katenačom" odbrani i u tome je uspeo.

Brazilac Nejmar nije bio spreman za napore ovako teškog meča, pa je trener PSŽ-a Maurisio Poketino u startnu postavu uz Kilijana Mbapea i Lionela Mesija postavio Anhela Di Mariju. Sa druge strane, Karim Benzema je od starta bio u postavi Real Madrida.

 

 

Meč je bio intenzivan od starta, PSŽ je očekivano imao veći posed lopte i prvu priliku u petom minutu. Odličan prodor i povratnu loptu Kilijana Mbapea, Anhel Di Marija je sa sedam metara poslao preko prečke.

Velike problema imao je Karhvahal sa Kilijanom Mbapeom na startu meča, prolazio je Francuz kao brzi voz pored beka Madriđana, ali je nedostajao u dva navrata bolji završni pas jer su defanzivci Reala dobro zatvarali prostor ispred Kurtoe. 

Drugi veliku priliku za PSŽ promašio je Mbape. Leo Mesi mu je poslao sjajnu loptu u prostor, Mbape je izbio sam pred Kurtou, ali mu je Belgijanac odbranio zicer u 17. minutu. Madriđani nisu nikako mogli da pariraju presingu Francuza, bili su u podređenom položaju a prvi i jedini udarac (pored gola) uputili su u 45. minutu.

Parižanima je ponestalo snage posle pola sata presinga, ali i ideja kako da prođu dvojni blok gostiju, pa se na odmor otišlo bez golova. Problem za Real je bio žuti karton za Kazemira na centru igrališta zbog koga Brazilca neće biti u revanšu 9. marta.

Na startu drugog dela Tibo Kurtoa poveo je protiv Mbapea 2:0. Odlično su kombinovali igrači PSŽ, lopta je na 14 metara došla do Mbpaea koji je brzo šutirao ali je golman Reala fenomenalno odbranio! Napravio je PSŽ ponovo veliki pritisak, pokušao je Mesi sa 18 metara, ali je Kurtoa bio na visini zadatka. Real u revanšu neće moći da računa i na Ferlana Mednija koji je početkom drugog dela dobio parni žuti karton. 

 

 

Imao je penal PSŽ u 60. minutu! Danijel Karvahal je svoju lošu partiju zaokružio bespotrebnim uklizavanjem i penalom nad Kilijanom Mbapeom. Tibo Kurtoa je odbranio penal Lionelu Mesiju i nastavio da bude apsolutni junak velikog derbija. Nije Mesi tako loše šutirao koliko ga je Belgijanac pročitao kao "lako štivo".

 

 

Poslao je Poketino na teren i Nejmara u poslednjih 18 minuta, PSŽ je pojačao pritisak ali ni Mesi, ni Mbape nisu uspeli da pogode mrežu iz izglednih pozicija. Real se povijao pod naletima domaćima, ali sa fenomenalnim Kurtoom na golu i požrtvovanim defanzivcima uspevao je sačuva mrežu.

Imao je Nejmar priliku u 87. minutu, međutim Brazilac nije uspeo da asistira iako je bio iskosa na pet metara od gola, baš kao i Mbape tri minuta kasnije. Na kraju je Nejmar petom proigrao Mbapea, a ovaj maestralno prošao kroz torjicu igrača i zatresao mrežu. Magija velikog Mbapea.

Pari sen Žermen - Real Madrid 1:0

Strelac: Kilijan Mbape u 90+4. minutu. Stadion: "Park prinčeva". Gledalaca: 47.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Pari sen Žermen: Donaruma - Hakimi, Markinjos, Kimpembe, Nuno Mendeš - Danilo (od 87. Gaj), Verati, Paredes - Mbape, Mesi, Di Marija (od 72. Nejmar).

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal (od 72. Lukas), Militao, Alaba, Mendi - Kros, Kazemiro, Modrić (od 82. Valverde) - Asensio (od 72. Rodrigo), Benzema (od 87. Bejl), Vinisijus Žunior (od 82. Azar).

Osmina finala Lige šampiona

Utorak 15. februar

Sporting - Mančester siti 0:5 (0:4)
(Mahrez 7, Bernardo Silva 17, 45, Foden 32, Sterling 58/

Revanš 9. marta

PSŽ - Real Madrid 1:0 (0:0)
/Mbape 90+4/

Revanš 9. marta

Sreda, 16. februar

Inter - Liverpul 21.00 (TV Arena Premium 1)

Revanš 8. marta

Salcburg - Bajern (TV Arena Premium 2)

Revanš 8. marta

Utorak, 22. februar

Čelsi - Lil 21.00

Revanš 16. marta

Viljareal - Juventus 21.00

Revanš 16. marta

Sreda, 23. februar

Benfika - Ajaks 21.00

Revanš 15. marta

Atletiko Madrid - Mančester j. 21.00

Revanš 15. marta

Komentari (0)

Sport