Fudbal

Napadač Mančester sitija najskuplji na svetu, Mbape na 12. mestu

Komentari

Autor: Euronews

08/06/2021

-

11:38

Napadač Mančester sitija najskuplji na svetu, Mbape na 12. mestu
Fil Foden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Napadač Mančester sitija Fil Foden najskuplji je igrač na svetu, pokazuju najnovija istraživanja Međunarodne fudbalske opservatorije (CIES).

CIES, koji je objavio najnovije rangiranje cena fudbalera iz pet najjačih evropskih liga, procenio je Fodena, koji je prošlog vikenda proglašen najboljim mladim igračem godine, na 190,2 miliona evra.

U svom statističkom modelu za određivanje procena igrača, CIES uzima u obzir brojne parametre, uključujući starost igrača, trajanje ugovora, napredovanje u karijeri, klupske i međunarodne nastupe i status kluba, kako na sportskom, tako i na finansijskom nivou.

Mejson Grinvud iz Mančester junajteda zauzima drugo mesto (178 miliona), a treći je njegov saigrač Markus Rašford (159,1). Na četvrtom mestu je norveški napadač iz Borusije Dortmund Erling Holand (155,5), a sledi portugalski vezista iz Mančester junajteda Bruno Fernandes (154,3) , koji je peti na listi.

La Liga ima tri predstavnika u prvih 10: holandski vezista iz Barselone Frenki de Jong (138,7) je na šestom mest,; Španac Pedri takođe iz Barselone je sedmi (133,2), a portugalski napadač Žoao Feliks (127,8) iz Atletiko Madrida zauzima devetu poziciju iza igrača minhenskog Bajerna, Kanađanina Alfonsa Dejvisa (131,6) na osmom mestu.

Osvajač Lige šampiona sa Čelzijem Mejson Maunt zarađuje 123,6 miliona evra i nalazi se u prvih 10, dok je francuska zvezda Kilijan Mbape na 12. poziciji (118,3 miliona evra). Nizak plasman Mbapea može se uglavnom pripisati činjenici da mu je ostalo još samo godinu dana ugovora sa PSŽ-om.

Komentari (0)

Sport