Fudbal

Zvezda je dovoljno iskusna da pobedi u Glazgovu: Dušan Anđelković veruje u trijumf nad Rendžersom

Komentari
Zvezda je dovoljno iskusna da pobedi u Glazgovu: Dušan Anđelković veruje u trijumf nad Rendžersom
Dušan Anđelković - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni "Ajbroks park" u Glazgovu, dom fudbalera Rendžersa, četvrti put u istoriji videće igrače Crvene zvezde. Dueli škotskog i sprskog velikana traju od 1964. godine, svaka od sedam dosadašnjih mečeva bio je vrhunski, pa se očekuje da ništa menje spektakularan bude i ovaj osmi koji se večeras od 21.00 čas u osmini finala Lige Evrope.

Dušan Anđelković, nekadašnji levi bek crveno-belih igrao je 14. i 28. avgusta 2007. godine dvomeč protiv Rendžersa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Nažalost, odlična igra u Glazgovu i pogotovo u Beogradu nije mu donela i konačan uspeh jer je Rendžers slavio na "Ajbroksu" 1:0, dok je u grotlu "Marakane" bilo 0:0.

"Sećam se svakog detalja tog dvomeča u kome zaista nismo imali sreće. Igrali smo veoma dobro u Glazgovu, otvoreno, muški, hrabro, propustili neke prilike, sećam se one Milijaševe i pokojnog Lukaša. Spletom okolnosti smo izgubili golom u 90. minutu", priseća se Anđelković na početku priče za Euronews Serbia.

Naš sagovornik je odigrao u revanšu jednu od najboljih mečeva za crveno-bele, ali su promašaji skupo koštali.

"Imao je Burzanović dve velike prilike, na krilima navijača smo ih potpuno nadigrali, ali lopta jednostavno nije htela u gol. Imao je Rendžers i tada odličan tim, ali iskusniji od nas i možda je to presudilo. Ipak, ti mečevi su nam dali snagu da dođemo do grupne faze Kupa UEFA, mečeva protiv Bajerna, Boltona, Brage, Arisa".

Baš je iskustvo jakih evropskih mečeva jedan od glavnih aduta Crvene zvezde pred ovaj dvomeč, nastavio je naš sagovornik.

"Zvezda je godinama imala u Evropi mlad tim, ali poslednje dve sezone odlučila se za iskustvo što se pokazalo možda kao ključno za ostvarivanje fantastičnih rezultata na evro-sceni. Nije mala stvar što većina glavnih igrača našeg tima ima 50 i više međunarodnih mečeva u kontinuitetu, uz to iskustvo igranja protiv Liverpula, Bejrna, PSŽ, Napolija, Totenhema stiče se veliko samopouzdanje koje može da bude presudno u nokaut mečevima".

Iskustvo će biti od velikog značaja i večeras na "Ajbroksu" gde crveno-bele čeka paklena atmosfera.

"Kako da ne, neće atmosfera uticati na fokus igrača, uostalom naši igrači vole da igraju pred punim stadionom. To ih nadahnjuje da pokažu kakav kvalitet imaju. A, imaju ozbiljan kvalitet u svim linijama tima i taj segment uz iskustvo daje mi optimizam da će Zvezda uspeti da ostvari pozitivan rezultat večeras a zatim da pred punom "Marakanom" potvrdi najuspešniju evropsku sezonu u poslednje tri decenije".

Zvezdi je tradicionalno odgovarao ostrvski stil fudbala.

"Mi smo im te 2007. spustili loptu na zemlju, uveren sam da i sadašnji tim Zvezde može da uspostavi tu vrstu kontrole. Pokazao je Dejan Stanković da ume da odabere i pravi tim i pravu taktiku u evropskim mečevima. Ludogorec, Braga i Midtjiland nisu slabiji rivali od Rendžersa. Ukoliko Zvezda bude na svom nivou, a nalazi se u drobrom psiho-fizičkom momentu očekujem dobar rezultat i u Glazgovu, a onda spektakl na "Marakani" i prolaz u četvrtfinale. Zvezda ima kvalitet za ovaj nivo takmičenja, protiv većine rivala ulazi sa 50 odsto šansi za uspeh", uverava Anđelković.

Rendžers je eliminisao Zvezdu u šesnaestini finala Kupa šampiona 1964. godine. Posle pobede u Škotskoj od 3:1 i porazu u Beogradu od 4:2 igrao se i treći meč koji je Rendžers dobio 3:1.

Na naredni dvomeč čekalo se sve do 1990. godine. Zvezda je u osmini finala Kupa šampiona "pojela" Škote u Beogradu 3:0, "Ajbroks" je umirio Darko Pančev (1:1), a crveno-beli su preko Dinama iz Drezdena, Bajerna i Olimpika iz Marselja ostvarili najevći uspeh u istoriji kluba - osvojili su titulu prvaka Evrope.

Pomenute 2007. godine Rendžers je pobedio 1:0 u Glazgiovu golom Naća Nova u 90. minutu, mreže su mirovale u revanšu, pa je Zvezda preko Groklina stigla u grupnu fazu Kupa UEFA.

Komentari (0)

Sport