Fudbal

Četiri nova pravila za izbor najboljeg fudbalera sveta

Komentari

Autor: Euronews

11/03/2022

-

15:36

Četiri nova pravila za izbor najboljeg fudbalera sveta
Četiri nova pravila za izbor najboljeg fudbalera sveta - Copyright AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Četiri nova pravila počeće da se primenjuju od naredne dodele najboljem fudbaleru sveta u godini koji dobija "Zlatnu loptu".

Tokom godina često su se menjala pravila, pre svega 1995. kada su se nominacije promenjene na igrače iz celog sveta koji nastupaju na području Evrope. Zatim 2007. godine kada su nominacije postale potpuno otvorene, bez razlike nacionalnosti i teritorije igranja. Konačno, 2018, uvedena je Zlatna lopta za žene.

 

Od narednog izdanja, postojaće četiri nova pravila.

Novi kalendar. Umesto da se gleda kalendarska godina, gledaće se kalendar sezone. Sledeće izdanje biće zaključno sa ženskim prvenstvom Evrope koje se završava 31. jula. Svetsko prvenstvo u Kataru koje se održava od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine, biće uključeno za Zlatnu loptu sezone 2022/23.

Pravednije liste. S obzirom da priče o nagradi počnu čim izađu liste nominivanih, odlučeno je da osim novinara svoju listu priloži i ambasador Zlatne lopte, Didije Drogba. Za izbor u konkurenciji žena, pravo glasa imaće i Karolina Hvalačkova.

Ko sme da glasa? Od sada, samo predstavnici zemalja koje se nalaze u prvih 100 FIFA rang liste moći će da glasaju za najboljeg fudbalera planete.

Jasnija pravila. Prvi kriterijum biće individualna dostignuća, pošto je Zlatna lopta individualna nagrada. Ipak, fudbal je kolektivni sport, pa će drugi kriterijum biti uspesi timova kandidovanih fudbalera. Poslednji treći kriterijum odnosiće se na fer-plej igrača, jer je važno i dati primer dobrog sportskog ponašanja.

Komentari (0)

Sport