Fudbal

Predstavljamo domaćine EURA – prvi put u 11 država i na isto toliko stadiona

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

09:44

Predstavljamo domaćine EURA – prvi put u 11 država i na isto toliko stadiona
Predstavljamo domaćine EURA – prvi put u 11 država i na isto toliko stadiona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završnica Evropskog prvenstva prvi put će se igrati u 11 država i gradova, a učestvovaće 24 reprezentacije. Ovakav format čelnici UEFA osmislili su u cilju obeležavanja jubileja, šest decenija održavanja  šampionata na Starom kontinentu.

U vreme kada se donosila ova revolucionarna odluka, nije bilo ni najave o pandemiji izazvanoj koronavirusom. Početak EURA 2020 se bližio, a problemi zbog Covida-19 drastično su menjali planove vezane za turnir.

Prvenstvo je pomereno za godinu dana, u međuvremenu, prvobitni spisak od 13 gradova domaćina pretrpeo je izmene. Brisel je odustao, zbog renoviranja belgijskog nacionalnog stadiona, nije bilo garancije da će radovi biti završeni na vreme. Krajem aprila, na nešto manje od dva meseca pred start Eura 2020 Bilbao i Dablin izgubili su domaćinstva. UEFA je insistirala da se Evropsko prvenstvo igra pred navijačima (25 odsto od kapaciteta stadiona), u ovim gradovima bile su propisane oštre zaštitne mere zbog koronavirusa. Sevilja je zamenila glavni grad Baskije, a utakmice koju se trebale da se igraju na Aviva stadion u Dablinu preseljene su u Sankt Peterburg i London.

Domaćini na Euru 2020 će biti: Italija (Rim), Azerbejdžan (Baku), Rusija (Sankt Peterburg), Danska (Kopenhagen), Engleska (London), Škotska (Glazgov), Nemačka (Minhen), Mađarska (Budimpešta), Holandija (Amsterdam), Rumunija (Bukurešt) i Španija (Sevilja).

Prvi put se desilo da selekcija domaćina ne učestvuje na Evropskom prvenstvu. Kvalifikacije za Euro 2020 su bile obavezne za sve, a Rumunija i Azerbejdžan nisu se plasirale u završnicu.

Rim - stadion "Olimpiko" (dozvoljen kapacitet za EURO 15.948)

profimedia

 

 

Stadion u Rimu je kroz istoriju više puta renoviran, nekoliko puta je menjao i naziv. Izgrađen je 1927. godine, poslednja rekonstrukcija obavljena je 2008. godine. Nakon još jednog doterivanja 1960, postao je "Olimpiko". Ima kapacitet od 72.000 mesta i na njemu su domaćini Roma i Lacio, kao i reprezentacija Italije.

Jedan od najznačajnijih sportskih događaj na ovom stadionu bile su Olimpijske igre 1960. godine, kao i finalna utakmica Mundijala 1990. Nešto više od tri decenije kasnije, tu će se odigrati premijerna utakmica na EURU 2020, između Italije i Turske (11. juna). Rim i "Olimpiko" će po treći put u istoriji ugostiti učesnike završnice Evropskog prvenstva. Domaćini su bili 1968. godine, Italija je u finalu igrala protiv Jugoslavije. U prvoj utakmici nije bilo pobednika (1:1) u ponovljenom duelu "azuri" su slavili 2:0.

Drugi put se na ovom takmičenju radovala Nemačka 1980. godine pobedom u finalu protiv Belgije (2:1). Za "pancere" stadion u Rimu bio je srećan i deset godina kasnije u finalu Svetskog prvenstva protiv Argentine (1:0). Doneo je dva puta radost Liverpulu u Kupu šampiona. "Redsi" su 1977. godine savladali Borusiju iz Mehengladbaha sa 3:1, a 1984. su bili bolji od Rome nakon boljeg izvođenja penala, u regularnom delu bilo je 1:1. Na njemu su pehar namenjen pobedniku u Ligi šampiona podigli Juventus, posle boljeg izvođenja penala protiv Ajaksa (1996.) i Barselona, trijumfom nad Mančester junajtedom (2009, 2:0).


Raspored utakmica na "Olimpiku" za vreme EURA:

11. jun:
Italija – Turska

16. jun:
Italija – Švajcarska

20. jun:

Italija – Vels

3. jul:
četvrtfinale
 

Baku – "Olimpijski stadion" (dozvoljen kapacitet za EURO 31.000)

profimedia

 

 

Baku, prestonica Azerbejdžana, jednog od najvećih proizvođača nafte, u poslednjoj deceniji mnogo je uložio kako bi zauzeo značajnije mesto i na sportskoj mapi sveta,

Grad na obali Kaspijskog jezera, na granici između Evrope i Azije, od 2017. godine postao je član "najbržeg cirkusa na svetu" trke Formule 1. Baku je prethodno dobio "Olimpijski stadion", čija je izgradnja počela 2012. godine povodom jubileja jednog veka fudbala u Azerbejdžanu, a završena je 2015. godine. Kapacitet je 69.870 mesta, na njemu igra utakmice fudbalska reprezentacija, namenjen je i za atletska takmičenja kao i za koncerte.

Baku je bio domaćin finala Lige Evrope 2019. godine, u duelu premijerligaša Čelzi je nadigrao Arsenal (4:1). Karabah, prvak Azerbejdžana, u sezoni 2017/18 se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona, svoje protivnike ugostio je na "Olimpijskom stadionu".

Raspored utakmica na "Olimpijskom stadionu" za vreme EURA:

12. jun:
Vels – Švajcarska

16. jun:
Turska - Vels

20. jun:
Švajcarska – Turska

3. jul:
četvrtfinale
 

Sankt Peterburg – "Krestovski stadion" (dozvoljen kapacitet za EURO 33.000)

 

profimedia

 

 

U Sankt Peterburgu, bivšoj prestonici carske Rusije, podignut je jedan od najmodernijih stadiona na svetu. "Krestovski stadion" dobio je ime po ostrvu na kojem se nalazi, a to je samo jedan od njegovih brojnih naziva pored "Stadion Sankt Peterburg", "Gasprom arena", "Sankt Peterburg arena", "Piter arena"... Prepoznatljiv je i kao Zenit arena, gde istoimeni klub igra utakmice.

Njegova izgradnja trajala je skoro deceniju. Na mestu nekadašnjeg stadiona "Kirov", planiranje je počelo 2005. godine, a novo zdanje trebalo je da bude otvoreno tokom 2009. godine. Građevinski radovi su kasnili, menjali su se izvođači radova, na kraju je svoju promociju imao 22. aprila 2017. Prvi zvaničan meč odigrali su u prvenstvu ruske Premijer lige Zenit i Ural (2:0). Prvi pogodak u njegovoj istoriji postigao je srpski fudbaler Branislav Ivanović.

Stadion je bio spreman za Svetsko prvenstvo, koje se održalo naredne godine. Na "Krestovski stadionu" odigrano je sedam utakmica, uključujući i polufinale Francuska – Belgija (1:0), kao i duel za treće mesto Belgija – Engleska (2;0).

"Krestovski" je jedan je od najskupljih stadiona ikada, izgradnja je koštala 1.1 milijardu dolara. Kapacitet je 68.134 mesta, na njemu će se naredne godine odigrati finale Lige šampiona.

Raspored utakmica na "Krestovski stadionu" za vreme EURA:

12. jun:
Belgija - Rusija

14. jun:
Poljska Slovačka

16. jun:
Finska - Rusija

18. jun:
Švedska - Slovačka

21. jun:
Finska - Belgija

23. jun:
Švedska - Poljska

2. jul:
čevrtfinale
 

Kopenhagen – "Parken stadion" (dozvoljen kapacitet za EURO 16.500)

 

profimedia

 

 

"Parken stadion" je izgrađen u periodu od 1990. do 1992. godine, njegov kapacitet je 38.000 mesta, ima pokretni krov, cena građevinskih radova iznosila je 85,3 miliona evra. Na njegovom otvaranju  9. septembra 1992. godine, u prijateljskoj utakmici Danska je ugostila Nemačku koja je slavila sa 2:1. Po ugovoru sa investitorima reprezentacija je bila obavezna da 15 godina svoje rivale dočekuje isključivo na "Parkenu".

Kao domaćin, svoje utakmice na ovom stadionu igra Kopenhagen, klub koji je osnovan u istoj godini kada je "Parken" otvoren. U poslednje tri decenije Kopenhagen je najuspešniji tim iz Danske, više puta je bio učesnik grupne faze Lige šampiona.

Stadion u Kopenhagenu je dobio organizaciju finala Kupa pobednika kupova 1994. godine između Arsenala i Parme. Tim iz Londona je slavio 1:0 i to je njegov poslednji trofej na evropskoj sceni. Na istom stadionu, "tobdžije sa Hajberija" mogle su do još jedne titule, međutim, u sezoni 1999/2000 u finalu Kupa UEFA, umesto njih radovao se Galatasaraj (0:0, penalima 4:1).

Raspored utakmica na "Parken stadionu" za vreme EURA:

12. jun:
Danska – Finska

17. jun:
Danska – Belgija

21. jun: 
Rusija – Danska

28. jun:
osmina finala
 

Amsterdam – "Johan Krojf arena" (dozvoljen kapacitet za EURO 12.000)

 

profimedia

 

 

Johan Krojf, legenda Holandije, Ajaksa i Barselone, preminuo je u martu 2016. godine. U čast jednog od najboljih fudbalera svih vremena, "Amsterdam arena" je preimenovana u aprilu 2018. Izgradnja stadiona sa pokretnim krovom, kapaciteta 55.500 gledalaca, počela u novembru 1993. godine i završena je u julu 1996. Koštala je 140 miliona evra.

Ajaksov legendarni "De Mer", na kojem je slavni klub igrao više od šest decenija, postao je deo prošlosti, a prijateljskom utakmicom Ajaks – Milan (0:3), odigranom 14. avgusta 1996. počela je istorija novog stadiona. Prvi igrač koji je postigao gol na njemu bio je Dejan Savićević.

Na terenu u Amsterdamu, Real Madrid je 1998. godine posle 32 godine razbio maler, pogotkom Predraga Mijatovića u finalu Lige šampiona pobedio je Juventus 1:0 i osvojio dugo čekani trofej. Po dobrom ga pamti i Čelzi u finalu Liga Evrope 2013. godine protiv Benfike. Srpski reprezentativac Branislav Ivanović je u poslednjim sekundama utakmice doneo trijumf "plavcima" (2:1).

Holandija i Belgija su 2000. godine bili domaćini Evropskog prvenstva, na "Amsterdam areni" je odigrano polufinale između Holandije i Italije. Za Frenka De Bura, sadašnjeg selektora, a tada kapitena "lala", sećanje na taj duel sigurno je traumatično - dva puta je promašio penal. Golman Italijana Frančesko Toldo mu je odbranio kazneni udarac u regularnom delu, a potom i u penal seriji. Holanđanima je pobedu u regularnom delu mogao da obezbedi Patrik Klajvert ali je njegov udarac sa bele tačke zaustavila stativa. "Azuri" su bili uspešniji u penal lutriji i plasirali su se u finale.

Sekunde su delile Ajaks od finala u Ligi šampiona u sezoni 2018/19. Imali su povoljan rezultat protiv Totenhema od 2:2, ali je brži od sudijskog zvižduka bio Lukas Moura, postigao je treći gol za Engleze i šokirao domaću publiku na "Johan Krojf" areni.

Raspored utakmica na "Johan Krojf areni" za vreme EURA:

13. jun: 
Holandija – Ukrajina

17. jun:
Holandija – Austrija

21. jun: 
S. Makedonija – Holandija

26. jun:
osmina finala
 

Bukurešt – "Nacionalna arena" (dozvoljen kapacitet za EURO 13.000)

 

profimedia

 

 

Na mestu bivšeg "Nacionalnog stadiona" koji je otvoren 1953. a srušen krajem 2007. godine podignut je novi, kapaciteta 55.634 gledalaca uz proširenje na 63.000. Njegova izgradnja počela je 2008. godine, a u pojedinim fazama su je pratile kontroverze po pitanju cene i kašnjenja završnih radova. U oktobru 2009. je odlučeno da će stadion imati pokretni krov koji će koštati dodatnih 20 miliona evra. U decembru iste godine radovi su odloženi zbog vremenskih nepogoda. Stadion je svečano otvoren kvalifikacionom utakmicom za EURO 2012 između Rumunije i Francuske (0:0), njegova izgradnja koštala je 234 miliona evra.

Na ovom stadionu domaćini su dva najtrofejnija rumunska kluba, FCSB (bivša Steaua) i Dinamo. Najveća poseta zabeležena je na kvalifikacionoj utakmici za Mundijal 2014 u Brazilu, odigranoj 16. oktobra 2012. godine (53.300). Gostovala je Holandija i pobedila sa 4:1.

Na "Nacionalnoj areni" je odigrano finale Lige Evrope 2012. godine, a duel dva španska tima i dva Atletika, bio je drugi najposećeniji događaj od otvaranja. Pobedili su Madriđani 3:0. Ocelul, prvak Rumunije u sezoni 2011/12, izborio je plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Pošto teren kluba iz Galacija nije zadovoljavao kriterijume UEFE, utakmice su igrane u Bukureštu.

Raspored utakmica na "Nacionalnoj areni" za vreme EURA:

13. jun: 
Austrija – Severna Makedonija

17. jun: 
Ukrajina – Severna Makedonija

21. jun:
Ukrajina – Austrija

28. jun 
osmina finala
 

London – "Vembli" (dozvoljen kapacitet za EURO 22.000)

 

profimedia

 

 

"Novi Vembli" stadion izgrađen je 2007. godine na mestu starog koji je srušen 2003. Kapaciteta je 90.000 gledalaca i drugi je najveći stadion u Evropi posle Nou Kampa.

Izgradnja je koštala 1,2 milijardi evra (oko 800 miliona funti) što ga čini najskupljim na svetu. Prepoznatljiv je po "Vemblijevom luku", dugačkom 315 metara, najveće krovne konstrukcija bez potpore ali i statui Bobija Mura, kapitena Engleske, koja je 1966. postala svetski prvak i najveće legende Vest Hema.

"Vembli" je ugostio sportiste kada je London bio domaćin Olimpijskih igara 1948. i 2012. godine.

"Gordi Albion" je jedini put svetski prvak postao u svom hramu fudbala, 1966. godine, posle velike drame u finalu sa Nemačkom. "Panceri" su na 2:2 izjednačili minut pre kraja utakmice. Priznat gol u produžecima centarforu Engleske Džefriju Harstu za vođstvo od 3:2 ostaće zauvek misterija. Nemoguće je do dana današnjeg utvrditi da li se posle njegovog šuta lopta od prečke odbila iza gol linije ili ne.

Tri decenije kasnije, 1996. godine, u Engleskoj je održano Evropsko prvenstvo, a Nemačka je ovaj put pokorila "Vembli" pobedom nad Češkom od 2:1.   

Na "Vembliju" se pet puta rešavao klupski prvak Evrope, a svoje prve titule na njemu su osvojili slavni Milan, Mančester junajted i Barselona. Benfiku su najpre nadigrali "rosoneri" 1963. godine (2:1), potom i "đavoli" iz Mančestera (1968, 4:1). Barseloni se san ostvario 1992. godine protiv Sampdorije pobedom od 1:0.  

U četvrtom finalu na "Vembliju" 1978. godine Liverpul je pobedom nad Brižom (1:0) po drugi put postao najbolji tim na Starom kontinentu. Na mestu svojih prvih uspeha našli su se Barselona i Mančester junajted 2011. godine u finalu Lige šampiona. Španci su predvođeni Leom  Mesijem bili nezaustavljivi (3:1).

Raspored utakmica na "Vembliju" za vreme EURA:

13. jun: 
Engleska – Hrvatska

18. jun: 
Engleska – Škotska

22. jun:
Češka – Engleska

26. jun:
osmina finala 1

29. jun: 
osmina finala 2

6. jul:
polufinale 1

7. jul:
polufinale 2

11. jul:
finale
 

Glazgov – "Hampden Park" (dozvoljen kapacitet za EURO 13.000)

 

profimedia

 

 

Da je Srbija u Beogradu pobedila Škotsku u finalu baraža, utakmice na EURO 2020 bi igrala upravo na "Hempden parku", sinonimu škotskog fudbala, stadionu sa istorijom dugom 118 godina.

Izgrađen je 1903. godine i do otvaranja brazilske Marakane 1950. bio je najveći stadion na svetu, sa kapacitetom od 100 hiljada gledalaca koji je potom povećan na skoro 150.000 pa je tokom 1937. na utakmici Škotska – Engleska i u finalu nacionalnog Kupa Seltik – Aberdin bio popunjen do poslednjeg mesta uz 20.000 ljudi koji su ostali ispred stadiona.

Zbog bezbednosti, stadion je nekoliko puta renoviran, kapacitet je vremenom smanjen na 81.000, a trenutno ima 51.866 sedišta.

Na ovom kultnom stadionu Real iz Madrida je dva puta bio prvak Evrope, 1960, godine do trofeja je stigao rekordnim rezultatom protiv Ajntrahta (7:3), a potom 2000. posle pobede nad Bajerom iz Leverkuzena (2:1). Volej Zinedina Zidana sa ivice šesnaesterca kada je smestio loptu u gornji desni ugao za konačnih 2:1 jedan je od najlepših momenata u istoriji fudbala.

Minhenski Bajern je dominaciju u Evropi sedamdesetih godina potvrdio u škotskom hramu fudbala, pobedom protiv Sent Etjena (1:0) u finalu Kupa šampiona 1976. godine, treći put za redom bio je najbolji tim na starom kontinentu.

Raspored utakmica na "Hempden parku"" za vreme EURA:

4. jun:
Škotska – Češka

18. jun:
Hrvatska – Češka

22. jun:
Hrvatska – Škotska

29. jun:
osmina finala
 

Sevilja – "Olimpijski stadion" (dozvoljen kapacitet za EURO 18.000)

 

profimedia

 

 

"Olimpijski stadion" u Sevilji ili Stadion "de La Kartuha", dobio je ime po ostrvu na kome se nalazi. Njegova izgradnja je počela 1997 godine, otvoren je 5. maja 1999. prijateljskom utakmicom Španija – Hrvatska (3:1). Ima kapacitet od 57.619 mesta za sedenje, koštao je 120 miliona evra, posle "Nou Kampa" u Barseloni i "Santjaga Bernabeua" najveći je stadion u Španiji.

Prestonica Andaluzije je dva puta istakla kandidaturu za organizaciju Olimpijskih igara, 2004. i 2008. godine. Ovu ambiciju pratila je i ideja o novom stadionu na koji bi se preselila dva člana Primere iz ovog grada - Sevilja i Real Betis.

Nije se sve odvijalo po planu, domaćinstvo letnjih olimpijada dobili su najpre Atina, a potom i Peking. Namera o seobi Sevilje i0 Betisa naišla je na neodobravanje kod navijača dva tima tako da su ostali na svojim terenima i tek ponekad igraju utakmice na "Kartuhi". Stadion je ostao nedovoljno iskoriščen za fudbalska dešavanja. U sezoni 2002/03 ugostio je finaliste Kupa UEFA - Porto i Seltik, Portugalci su pobedili 3:2. Na njemu se održavaju atletska takmičenja, koncerti,.. stadion u Sevilji  se pokazao kao dobra rezervna varijanta. Uskočio je u igru kada je Bilbao izgubio domaćinstvo EUEA 2020 zbog pandemije koronavirusa.

Raspored utakmica na "Olimpijskom stadionu" za vreme EURA:

14. jun:
Španija – Švedska

19. jun:
Španija – Poljska

23. jun:
Slovačka – Španija

27. jun:
osmina finala
 

Minhen – "Alijanc arena" (dozvoljen kapacitet za EURO 14.000)

 

profimedia

 

 

"Alijanc arena" je otvorena 30. maja 2005. godine, njena izgradnja trajala je 30 meseci, koštala je 350 miliona evra. Kapacitet stadiona je 69.900 mesta i jedan je od najmodernijih na svetu. Firma koja je gradila stadion napravila ga je kao osvetljeni objekat. Fasada se sastoji od velikih, sjajnih, ETFE ploča. Paneli kojih ima ukupno 2.760 su iznutra osvetljeni, tako da menjaju boju od bele, kada igra Nemačka reprezentacija, do plave i crvene kad igraju dva gradska kluba.

Na "Alijanc areni", gde su domaćini bili minhenski klubovi Bajern i do 2017. godine Minhen 1860, odigrano je šest utakmica na Mundijalu 2006. godine.

Otkako je domaćin na "Alijanc areni", Bajern je za 16 sezona 12 puta bio prvak Bundeslige, a u sezoni 2015/16 zabeležio je deset vezanih pobeda. Bavarcima se nije posrećilo u finalu Lige šampiona 2012. godine. Čelzi je ućutkao domaću publiku u Minhenu, najpre je izjednačio u samom finišu na 1:1  golom Didijea Drogbe, da bi posle boljeg izvođenja penala trofej otišao na "stamford Bridž". Tokom produžetaka, golman "plavaca", Peter Čeh, odbranio je jedanaesterac Arjanu Robenu.

Raspored utakmica na "Alijanc areni" za vreme EURA:  

16. jun: 
Francuska – Nemačka

19. jun: 
Portugal – Nemačka

24. jun: 
Nemačka – Mađarska

2. jul: 
četvrtfinale
 

Budimpešta – "Puškaš arena" (dozvoljen kapacitet za EURO 65.000)

 

profimedia

 

 

Na temeljima čuvenog "Nep" (narodnog) stadiona, na kojem je pedesetih godina prošlog veka mađarska reprezentacija, slavna "laka konjica", žarila i palila svetskim fudbalom, otvorena je 15. novembra 2019. "Puškaš arena". Najmodernije sportsko zdanje, kapaciteta 68.000 mesta, koštalo je oko 600 miliona evra. Novi stadion je zadržao ime najveće fudbalske legende Mađarske, Ferenca Puškaša, po kome je od 2001. nosio ime i stari objekat. 

U septembru 2020. na njemu je odigrana utakmica UEFA Superkupa. Bajern, prvak Lige šampiona, posle produžetaka bio je bolji  od Sevilje, osvajača lige Evrope sa 2:1.

Šampion Mađarske Ferencvaroš se u sezoni 2020/21 plasirao u grupnu fazu Lige šampiona i rivale Juventusa i Barselonu ugostio na Puškaš areni.

U istoj sezoni stadion je bio domaćin eliminacione faze u Ligi šampiona između nemačkih i engleskih klubova, pošto Nemačka nije dozvoljavala ulazak iz teritorija pogođenih mutiranim virusom Covid-19. U Budimpešti su mečeve osmine finala odigrali Lajpcig - Liverpul i Borusija (Mehengladbah) - Mančester siti.

Iz istih razloga na "Puškaš areni" igrala se utakmica šesnaestine finala Lige Evrope Volfsburg - Totenhem, kao i revanš meč osmine finala  Molde - Granada.

Raspored utakmica na "Puškaš areni" za vreme EURA:

15. jun: 
Mađarska – Portugal

19. jun:
Mađarska – Francuska

23. jun: 
Portugal – Francuska

27. jun:
osmina finala

Komentari (0)

Sport