Fudbal

Istorijski format takmičenja EP: 6 grupa, 24 tima, 11 zemalja i gradova, i 1 trofej

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

03:44

Istorijski format takmičenja EP: 6 grupa, 24 tima, 11 zemalja i gradova, i 1 trofej
Istorijski format takmičenja EP: 6 grupa, 24 tima, 11 zemalja i gradova, i 1 trofej - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa A

Reprezentacija Italije će posle izostanka sa Svetskog prvenstva 2018. ponovo igrati veliko takmičenje,  a kad je tako, ciljevi "azura" su uvek da stignu do šampionskog pehara. Rivali na tom putu, u prvoj fazi takmičenja, biće im selekcije Turske, Švajcarske i Velsa.

Fudbaleri koje je selektovao Senol Guneš su napravili odlične rezultate u kvalifikacijama, završivši drugi u grupi, odmah iza Francuske, a Vels je jedina reprezentacija u grupi A koja će biti domaćin prvenstva i to je njihova najveća prednost. Švajcarci predvođeni premijerligaškim zvezdama, Šaćirijem i Džakom, će pokušati da naprave iznenađenje i plasiraju se u eliminacionu fazu prvenstva.

profimedia

 

ITALIJA

Učešća: 1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016.

Najbolji rezultat: osvajač 1968.

Glavna zvezda: Lorenco Insinje

Selektor: Roberto Manćini

Italijani su tokom kvalifikacija ostvarili maksimalan broj bodova, a uz to, takođe su i selekcija sa samo četiri primljena gola u kvalifikacionom ciklusu. Interesantno je i to da za poraz ne znaju još od septembra 2018. kada su izgubili od reprezentacije Portugala.

SASTAV:

Golmani: Đanluiđi Donaruma, Aleks Meret, Salvatore Sirigu.

Odbrana: Frančesko Aćerbi, Alesandro Bastoni, Leonardo Bonući, Đorđo Kjelini, Đovani Di Lorenco, Emerson Palmijeri, Alesandro Florenci, Leonardo Spinacola, Rafael Toloi.

Vezni red: Nikolo Barela, Brajan Kristante, Žoržinjo, Manuel Lokateli, Lorenco Pelegrini, Stefano Sensi, Marko Verati.

Napad: Andrea Beloti, Domeniko Berardi, Federiko Bernardeski, Federiko Kjeza, Ćiro Imobile, Lorenco Insinje, Đakomo Raspadori.

TURSKA

Učešća: 1996, 2000, 2008, 2016.

Najbolji rezultat: polufinale 2008.

Glavna zvezda: Burak Jilmaz

Selektor: Senol Guneš

Turci su zauzeli drugo mesto u kvalifikacionoj grupi, odmah iza Francuza, protiv kojih su jednom slavili, a jednom podelili bodove. Međutim, poraz i remi sa reprezentacijom Islanda koštao ih je prve pozicije, ali su se pokazali kao izuzetno tvda ekipa, budući da su tokom celog kvalifikacionog ciklusa primili svega tri gola.

SASTAV:

Golmani: Mert Gunok, Ugurdžan Čakir, Altaj Bajindir.

Odbrana: Zeki Čelik, Mert Muldur, Merih Demiral, Ozan Kabak, Čaglar Sojundžu, Kan Ajhan, Umut Meraš, Ridvan Jilmaz.

Vezni red: Okaj Jokušlu, Tajlan Antaljali, Doruhan Tokoz, Ozan Tufan, Orkun Kokču, Jusuf Jazidži, Irfan Džan Kaveči, Hakan Čalhanoglu.

Napad: Čengiz Under, Abdulkadir Omur, Kerem Akturkoglu, Burak Jilmaz, Enes Unal, Kenan Karaman, Halil Dervisoglu.

ŠVAJCARSKA

Učešća: 1996, 2004, 2008 2016.

Najbolji rezultat: osmina finala 2016

Glavna zvezda: Đerdan Šaćiri

Selektor: Miodrag Petković

Najveća prednost ove reprezentacije je to što u svim linijama tima vlada ujednačenost kvaliteta. Pored toga, fudbaleri su veoma vezani za državni tim, pa većina njih mnogo bolje nastupe pruža za reprezentativni, nego klubski dres, gde se prvenstveno misli na Šaćirija i Džaku.

SASTAV:

Golmani: Jan Zomer, Ivon Mvogo, Jonas Omlin.

Odbrana: Manuel Akandži, Loris Benito, Ere Komert, Niko Elvedi, Žordan Lotomba, Kevin Mbabu, Bećir Omeragić, Rikardo Rodrigez, Fabijan Šar, Silvan Vidmer.

Vezni red: Kristijan Fasnaht, Edimilson Fernandes, Remo Frojler, Admir Mehmedi, Džerdan Šaćiri, Đibril Sou, Ruben Vargas, Granit Džaka, Denis Zakarija, Steven Zuber.

Napad: Bril Embolo, Mario Gavranović, Haris Seferović.

VELS

Učešća: 2016.

Najbolji rezultat: polufinale 2016.

Glavna zvezda: Geret Bejl

Selektor: Rob PejdžVelšani su, iako domaćini, sigurno najveći autsajderi u grupi A. Ipak, na prošlom Evropskom prvenstvu došli su čak do polufinala, tako da ih nikako ne treba otpisivati. Kvalifikovali su se kao drugi grupi, ostavivši iza sebe Slovačku i Mađarsku.

SASTAV:

Golmani: Vejn Henesi, Dani Vord, Adam Dejvis.

Odbrana: Ben Dejvis, Džo Rodon, Khris Mefam, Kris Gunter, Ris Norington-Dejvis, Niko Vilijams, Konor Roberts, Ben Kabango, Tom Lokjer.

Vezni red: Džo Alen, Džo Morel, Itan Ampadu, Metju Smit, Džoni Vilijams, Aron Remzi, Dilan Luit, Rubin Kolvil, Dejvid Bruks, Hari Vilson.

Napad: Kifer Mur, Geret Bejl, Tajler Roberts, Danijel Džejms.

 

RASPORED MEČEVA

1. kolo

11. jun, Olimpiko, Rim: Turska - Italija 21.00
12. jun, Olimpijski stadion, Baku: Vels - Švajcarska 15.00

2. kolo

16. jun, Olimpijski stadion, Baku:Turska - Vels 18.00
16. jun, Olimpiko, Rim: Italija - Švajcarska 21.00

3. kolo

20. jun, Olimpijski stadion, Baku: Švajcarska - Turska 18.00
20. jun, Olimpiko, Rim: Italija - Vels 18.00

GRUPA B

Belgijanci su, kao najbolje rangiran tim na FIFA rang listi, jedan od favorita za osvajanje evropskog šampionata. Od Svetskog prvenstva 2018. pa do danas, poraženi su samo dva puta i u prvom meču sastaće se sa selekcijom Rusije. Utakmica će se igrati na stadionu u Krasnodaru, što daje veliku prednost ruskom timu, koji uprkos kvalitetnoj grupi, ima ambicije da se kvalifikuje u narednu fazu.

Danska je, uz ove dve reprezentacije, još jedan tim koji gaji ambicije za plasman u dalji tok takmičenja, tim pre što protiv debitanta i autsajdera Finske u prvom kolu igraju na domaćem terenu u Kopenhagenu.

profimedia

 

BELGIJA

Učešća: 1972, 1980, 1984, 2000, 2016.

Najbolji rezultat: vicešampion 1980.

Glavna zvezda: Romelu Lukaku

Selektor: Roberto Martinez

Selektor Martinez u prvom kolu neće moći da računa na Kevina de Brujnea, koji je zaradio povredu u finalu Lige šampiona, a neizvestan za prvu utakmicu je i Eden Azar, takođe zbog povrede. Međutim, Belgijanci imaju toliko kvalitetnih igrača da se njihov izostanak goztovo neće ni osetiti.

SASTAV:

Golmani: Tibo Kurtoa, Simon Minjole, Mats Sels

Odbrana: Tobi Aldervejreld, Dedrik Bojata, Džejson Denajer, Tomas Vermalen, Jan Vertongen, Timoti Kastanj, Toma Menije

Vezni red: Kevin de Brujne, Leander Dendonker, Denis Pret, Juri Tilemans, Hans Vanaken, Aksel Vitsel, Janik Karasko, Naser Šadli, Eden Azar, Dris Mertens, Torgan Azar

Napad: Žeremi Doku, Leandro Trosar, Miši Batšuaji, Romelu Lukaku, Kristijan Benteke

DANSKA

Učešća: 1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012.

Najbolji rezultat: šampioni 1992.

Glavna zvezda: Kristijan Eriksen

Selektor: Kasper Hjulmand

Danci su bili bez poraza tokom celog kvalifikacionog ciklusa zauzeli drugo mesto i plasirali se na Evropsko prvenstvo. Do sada su učestvovali na osam završnih turnira, a najveći useh su ostvarili 1992. godine, kad su na EURO otišli kao zamena za suspendovanu Jugoslaviju, i na kraju s ekući vratilikao šampioni.

SASTAV:

Golmani: Kasper Šmajhel, Fredrik Rjonov, Jonas Lesl

Odbrana: Simon Kjer, Andreas Kristensen, Janik Vestergard, Joakim Mele, Jens Striger Larsen, Joakim Andersen, Danijel Vas, Matijas Zanka, Nikolaj Bojlesen

Vezni red: Kristijan Eriksen, Tomas Dilejni, Pjer Emil Hejberg, Kristian Norgor, Matijas Jensen, Anders Kristijansen, Robert Skov, Mikel Damsgard

Napad: Martin Brejtvejt, Jusuf Poulsen, Jonas Vind, Kasper Dolberg, Andreas Korenlijus, Andreas Skov Olsen

Finska

Učešća: /

Najbolji rezultat: /

Glavna zvezda: Timo Puki

Selektor: Marku Kanerva

Fudbalska reprezentacija Finske nikada nije bila učesnik nekog velikog takmičenja, stoga će ovo za njih biti debi na Evropskom prvenstvu. Upali su u nimalo zgodnu grupu, ali, iako nije za očekivati da se kvalifikuju u narednu fazu, nikako se ne smeju olako shvatiti.

SASTAV:

Golmani: Lukas Hradecki, Jese Joronen, Ansi Jakola

Odbrana: Tomas Lam, Paulus Arajuri, Jere Uronen, Juhani Ojala, Sauli Vajsanen, Nikolaj Alho, Danijel O’Šonesi, Niko Hamalajnen, Leo Vajsanen, Robert Ivanov

Vezni red: Jasin Asenun, Oni Valakari, Piri Soiri, Fredrik Jensen, Joni Kauko, Glen Kamara, Rasmus Šiler, Tim Sparv

Napad: Temu Puki, Lasi Lapalajnen, Markus Fors, Joel Pohjanpalo

Rusija

Učešća: 1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008, 2012, 2016.

Najbolji rezultat: šampioni 1960.

Glavna zvezda: Artjom Dzjuba

Selektor: Stanislav Čeršesov

Najviše nastupa: Juri Žirkov

Vrlo moćna ruska reprezentacija će imati težak zadatak da se plasira u nokaut fazu, međutim na dve od tri utakmice u grupi će biti domaćini što se smatra velikom prednošću. Protiv Belgije i Finske će igrati u Krasnodaru, dok će se sa Dancima sastati u Kopenhagenu.

SASTAV:

Golmani: Juri Djupin, Matvej Safonov, Anton Šunin

Odbrana: Georgi Džikija, Igor Divejev, Juri Žirkov, Vjačeslav Karavajev, Fjodor Kudrjašov, Andrej Semjonov, Mario Fernandes

Vezni red: Dmitri Barinov, Rifat Žemaledinov, Maksim Muhin, Aleksandar Golovin, Danil Fomin, Roman Zobnin, Aleksej Jonov, Daler Kuzjajev, Andrej Mostovoj, Magomed Ozdojev, Denis Makarov, Aleksej Mirančuk, Denis Čerišev

Napad: Artjom Dzjuba, Anton Zabolotni, Aleksandar Sobolev

RASPORED MEČEVA:

1. kolo

12. jun, Parken stadion, Kopenhagen: Danska - Finska 18.00
12. jun, Krestovski, Sankt Peterburg: Belgija - Rusija 21.00

2. kolo

16. jun, Krestovski, Sankt Peterburg: Finska - Rusija 15.00
17. jun, Parken stadion, Kopenhagen: Danska - Belgija 18.00

3. kolo

21. jun, Parken stadion, Kopenhagen: Rusija - Danska 21.00
21. jun, Krestovski, Sankt Peterburg: Finska - Belgija 21.00

Grupa C

Holanđani su kvalitetom i činjenicom da igraju kod kuće, favoriti da zauzmu prvo mesto, a glavni rival u grupi će im biti selekcija Ukrajine, koja bi mogla da predstavlja jedno od prijatnijih iznenađenja na ovom EP.

Austrija na Euro dolazi u ne baš sjajnoj formi, pošto su bez pobede u poslednja tri meča, a ni istorija im ne ide na ruku, jer su poslednju pobedu na velikom takmičenju zabeležili davne 1990. godine na SP u Italiji.

Najveći pobednik kampanje zvane Euro 2020 je Severna Makedonija, kojoj će ovo biti debitantski nastup na završnom turniru, a senzacionalnom pobedom nad selekcijom Nemačke u kvalifikacijama za SP su pokazali da nikako ne smeju da se potcene.

profimedia

 

HOLANDIJA:

Učešća: 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012.

Najbolji rezultat: Prvaci Evrope 1988. godine

Glavna zvezda: Žoržinjo Vajnaldum

Selektor: Frank De Bur

Holanđani su kvalifikacije za Euro završili na drugom mestu grupe C, sa 19 osvojenih bodova iza neprikosnovene Nemačke. Veliki hendikep za Franka De Bura jeste izostanak prve zvezde, Virdžila Van Dajka zbog povrede ligamenata, a selektor Holandije neće moći da računa ni na Donija Van De Beka, koji je takođe povređen. U odsustvu kapitena, odbranom će da komanduje Matijas De Liht, konce u sredini terena trebalo bi da drži Žoržinjo Vajnaldum, dok se u napadu najviše očekuje od Memfisa Depaja.

SASTAV:

Golmani: Martin Stekelenburg, Tim Krul, Marko Bizot.

Odbrana: Žoel Veltman, Matijas De Liht, Nejtan Ake, Oven Vijndal, Stefan De Fraj, Patrik Van Anholt, Deli Blind, Denzel Damfris.

Vezni red: Žoržinjo Vajnaldum, Kvinsi Promes, Dejvi Klasen, Martin De Ron, Rajan Gravenberh, Frenki De Jong, Teno Kopmajners, Žurien Timber.

Napadači: Stiven Berhujs, Luk De Jong, Memfis Depaj, Donil Malen, Vojt Veghorst, Kodi Gakpo.

UKRAJINA:

Učešća: 2012, 2016.

Najbolji rezultat: Grupna faza 2012. i 2016. godine

Glavna zvezda: Andrij Jarmolenko

Selektor: Andrej Ševčenko

Ukrajinci su na impresivan način odigrali kvalifikacije, bez poraza i ostavivši Portugal iza sebe. Napadač Genta Roman Jeremčuk je bio najbolji strelac u kvalifikacijama sa četiri gola i od njega se očekuje da bude najveća opasnost za rivale. Andrej Jarmolenko nema dobru sezonu iza sebe u Vest Hemu, ali u reprezentaciju uvek predstavlja važnu kariku i od njega se očekuju golovi i asistencije. Ukrajinci su primili samo četiri gola u osam kvalifikacionih mečeva, velike zasluge za to ima iskusni čuvar mreže Andrej Pjatov. Ruslan Malinovski i naturalizovani Marlos svakako su neki od aduta selektora Ševčenka.

SASTAV:

Golmani: Georgi Buščan, Andrij Pjatov, Anatoli Trubin.

Odbrana: Eduard Sobol, Serhij Krivtsov, Ilja Zabarni, Vitalij Mikolenko, Oleksandr Zinčenko, Oleksandr Karavaev, Mikola Matvienko, Oleksandr Timčik, Denis Popov.

Vezni red: Heorhi Sudakov, Serhij Sidorčuk, Taras Stepanenko, Ruslan Malinovski, Mikola Šaparenko, Marlos, Jevhen Makarenko, Viktor Cigankov, Roman Bezus.

Napadači: Andrij Jarmolenko, Roman Jeremčuk, Artem Besedin, Oleksandr Zubkov, Artem Dovbik.

AUSTRIJA:

Učešća: 2008, 2016

Najbolji rezultat: Grupna faza 2008. i 2016. godine

Glavna zvezda: David Alaba

Selektor: Frank Fode

Austrija je bez pobede na velikim takmičenjima više od 30 godina i nastoje da to promene. Izabranici Franka Fodea kvalifikacionu grupu završili su na drugom mestu sa 19 osvojenih bodova, iza prvoplasirane Poljske. Prva zvezda ekipe je fudbaler Real Madrida David Alaba i od njega se očekuje da bude lider na terenu. Za golove će biti zadužen Marko Arnautović, a navijači Crvene zvezde posebnu će pažnju obratiti na partije Aleksandra Dragovića.

SASTAV:

Golmani: Aleksander Šlager, Pavao Perman, Daniel Bačman

Odbrana: Andres Ulmer, Aleksandar Dragović, Martin Hintereger, Stefan Poš, David Alaba, Filip Lenhart, Stefan Lajner, Marko Fridl

Vezni red: Stefan Ilsanker, Marsel Sabicer, Florian Griliš, Julian Baumgartlinger, Kristofer Trimler, Luis Šab, Alesandro Šop, Kristof Baumgartner, Karim Onisivo, Valentino Lazaro, Ksaver Šlager, Konrad Lajmer

Napadači: Marko Arnautović, Saša Kalajdžić, Mikael Gregorić

SEVERNA MAKEDONIJA:

Učešća: /

Najbolji rezultat: /

Glavna zvezda: Goran Pandev

Selektor: Igor Angelovski

Makedonci debituju na Evropskom prvenstvu i mogu da igraju potpuno rasterećeno. Iz takvog pristupa, biće problem za neke selekcije iz grupe. Reprezentacija koju predvodi Igor Angelovski grupnu fazu kvalifikacija završila je na trećem mestu, iza Poljske i Austrije, a put na Euro obezbedila je kroz baraž Lige Nacija. Najpre je u polufinalu savladana selekcija tzv. Kosova, da bi u finalu Goran Pandev golom protiv Gruzije doneo istorijsko slavlje svojoj zemlji. Upravo će iskusni golgeter biti najveća snaga ove ekipe na Evropskom prvenstvu, uz vezistu Napolija Eljifa Elmasa.

SASTAV:

Golmani: Stole Dimitrievski, Risto Jankov, Damjan Šiškovski.

Odbrana: Egzon Bejtuali, Gjoko Zajkov, Kire Ristevski, Visar Musliu, Egzijan Elioski, Stefan Ristovski, Darko Velkovski.

Vezni red: Arijan Ademi, Feran Hasani, Tihomir Kostadinov, Boban Nikolov, Enis Bardi, Stefan Spirovski, Eljif Elmas, Darko Čurlinov, Milan Ristovski.

Napadači: Ivan Tričkovski, Aleksandar Trajkovski, Goran Pandev, Vlatko Stojanovski, Krste Velkovski, Marjan Radeski, Danijel Avramovski.

RASPORED MEČEVA:

1. kolo

13. jun, Nacionalna arena, Bukurešt: Austrija - Severna Makedonija 18.00
13. jun, Johan Krojf, Amsterdam: Holandija - Ukrajina 21.00

2. kolo

17. jun, Nacionalna arena, Bukurešt: Ukrajina - Severna Makedonija 15.00
17. jun, Johan Krojf, Amsterdam: Holandija - Austrija 21.00

3. kolo

21. jun, Johan Krojf, Amsterdam: Severna Makedonija - Holandija 18.00
21. jun, Nacionalna arena, Bukurešt: Ukrajina - Austrija 18.00

Grupa D

Engleska "puca“ od talenta, reklo bi se da selektor Garet Sautgejt ima ekipu za narednih deset godina, a najozbiljniji konkurent u ovoj grupi biće im selekcija Hrvatske. Aktuelni vicešampion sveta se nalazi u periodu tranzicije, ali plasman u drugu fazu ne bi trebao da se dovede u pitanje.

Česi možda nemaju kvaitet kao nekada, ali su „izbacili“ par ozbiljnih igrača u vrh evropskog fudbala. Tu se pre svega misli na Tomasa Součeka i Patrika Šika, dok Škoti iako nemaju velike zvezde u timu, moraju najozbiljnije da se shvate, što su na svojoj koži osetili i reprezentativci Srbije koje su savladali u baražu za ovo takmičenje.

profimedia

 

ENGLESKA

Učešća: 1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2016.

Najbolji rezultat: Treće mesto 1968. godine

Glavna zvezda: Hari Kejn

Selektor: Geret Sautgejt

Englezi su kao i uvek na visokom nivou odigrali kvalifikacije i u sjajnom raspoloženju dočekuju početak takmičenja. Sautgejt u svojoj ekipi ima veliki napadački potencijal u Kejnu, Sterlingu, Rašfordu, o ni o kvalitetu Maunta, Fodena, Hendersona i ostatka ekipe ne treba raspravljati. Ozbiljan hendikep predstavljaće im izostanak Trenta Aleksandra Arnolda, ali dobro su pokriveni na toj poziciji sa Džejmsom i Tripijeom.

SASTAV:

Golmani: Džordan Pikford, Din Henderson, Sem Džonston.

Odbrana: Kajl Voker, Luk Šou, Džon Stons, Hari Megvajer, Kieran Tripije, Tajron Mings, Konor Koadi, Ben Čilvel, Ris Džejms.

Vezni red: Deklan Rajs, Džek Griliš, Kelvin Filips, Džejdon Sančo, Mejson Maunt, Fil Foden, Bukajo Saka, Džud Belingem.

Napadači: Hari Kejn, Rahim Sterling, Markus Rašford, Dominik Kalvert-Luin.

HRVATSKA:

Učešća: 1996, 2004, 2008, 2012, 2016

Najbolji rezultat: četvrtfinale 1996. i 2008. godine

Glavna zvezda: Luka Modrić

Selektor: Zlatko Dalić

Uprkos povlačenju glavnih zvezda tima, selektor Zlatko Dalić ima na raspolaganju ozbiljan sastav, predvođen Lukom Modrićem. Uz Marcela Brozovića, Ivana Perišića, Matea Kovačića i nadolazeće mlade snag, Hrvati bi morali da se plasiraju u narednu fazu takmičenja. Vezni red je definitivno najjači deo ovog tima, a od napadača zagrebačkog Dinama, Bruna Petkovića, očekuje se da zameni Marija Mandžukića.

SASTAV:

Golmani: Dominik Livaković, Lovre Kalinić, Simon Sluga.

Odbrana: Šime Vrsaljko, Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Dejan Lovren, Mile Škorić, Domagoj Vida, Josip Juranović, Domagoj Bradarić, Joško Gvardiol.

Vezni red: Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Mislav Oršić, Milan Badelj, Luka Ivanušec.

Napadači: Josip Brekalo, Andrej Kramarić, Ante Budimir, Ante Rebić, Bruno Petković.

ČEŠKA REPUBLIKA:

Učešća: 1960, 1976, 1980, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016.

Najbolji rezultat: Šampioni Evrope 1976. godine (Čehoslovačka), vicešampioni Evrope 1996. godine (Češka Republika)

Glavna zvezda: Tomaš Souček

Selektor: Jaroslav Šilhavi

Česi možda nemaju selekciju kao nekada koja izaziva strahopoštovanje, ali odlikuje ih organizovana igra. Uz nekoliko igrača koji imaju dobre sezone iza sebe, poput Součeka, Šika, Jankta, mogu definitivno da se umešaju u borbu za plasman u nokaut fazu. Dosta toga zavisiće od prvog meča u grupi kada igraju sa Škotima, a ukoliko tu zabeleže pobedu, rasterećenije će dočekati mečeve sa Englezima i Hrvatima, objektivno jačim selekcijama.

SASTAV:

Golmani: Tomaš Vaclik, Aleš Mandous, Jiri Pavlenka.

Odbrana: Pavel Kaderabek, Ondrej Čelustka, Jakub Brabec, Vladimir Kufal, Tomaš Halaš, Tomaš Koleš, David Zima, Jan Boril, Aleš Mateju.

Vezni red: Antonin Barak, Vladimir Darida, Lukaš Masopust, Petr Ševčik, Jakub Jankto, Tomaš Souček, Aleks Kral, Jakub Pešek, Mihal Sadilek.

Napadači: Patrik Šik, Mihael Krmenčik, Adam Hložek, Matej Vidra, Tomaš Pekhart.

ŠKOTSKA:

Učešće: 1992, 1996

Najbolji rezultat: Grupna faza 1992. i 1996. godine

Glavna zvezda: Endrju Robertson

Selektor: Stiv Klark

Posle više od dve decenije, Škotska je ponovo na Evropskom prvenstvu. Za učešće na kontinentalnoj smotri izborili su se kroz baraž Lige nacija, gde je bila bolja od selekcije Srbije. Škoti će kao jedan od domaćina, predstavljati tvrd orah za sve rivale, pogotovo komšije Engleze. Nemaju velikih zvezda, ali Stiv Klark je napravio disciplinovanu i borbenu ekipu i svakako najveća opasnost rivalima preti sa leve strane gde napadaju Kieran Tirni i Endrju Robertson.

SASTAV:

Golmani: Dejvid Maršal, Krejg Gordon, Džon MekLuhin.

Odbrana: Stefen Odonel, Endrju Robertson, Grent Hanli, Kieran Tirni, Greg Tejlor, Deklan Galager, Lajam Kuper, Nejtan Peterson, Džek Hendri, Skot MekKena.

Vezni red: Skot MekTominej, Džon MekGin, Kalum MekGregor, Rajan Kristi, Džon Flek, Stjuart Armstrong, Dejvid Turnbul, Rajan Frejzer, Bili Gilmor, Džejms Forest.

Napadači: Lindon Dajks, Če Adams, Kevin Nisbet

RASPORED MEČEVA:

1. kolo

13. jun, Vembli, London: Engleska - Hrvatska 15.00
14. jun, Hampden park, Glazgov: Škotska - Češka 15.00

2. kolo

18. jun, Hampden park, Glazgov: Hrvatska - Češka 18.00
18. jun, Vembli, London: Engleska - Škotska 21.00

3. kolo

22. jun, Hampden park, Glazgov: Hrvatska - Škotska 21.00
22. jun, Vembli, London: Češka - Engleska 21.00

GRUPА E

Španija se, nakon neuspeha na prošlom Euru i ispadanja u osmini finala od Italije, nada da će doći do same završnice. Švedska u ovom veku nije propustila nijedan Euro, a bila je solidna i na Mundijalu u Rusiji pre tri godine kada je zaustavljena u četvrtfinalu.

Poljaci su vezali četiri učešća na Euru, a očekuju da sa novim selektorom makar ponove uspeh iz 2016. kada su eliminisani u četvrtfinalu od kasnijeg prvaka Portugalije. Slovaci su kroz plej-of stigli do završnice takmičenja i tako vezali drugo uzastopno učešće na Euru i pokušaće u nimalo lakoj grupi da se domognu nokaut faze.

profimedia

 

ŠPANIJA 

Učešća: 9

Najbolji rezultat: 1964, 2008. i 2012. (prvaci)

Glavna zvezda: Serhio Buskets

Selektor: Luis Enrike

Španci su bili superiorni u kvalifikacijama, dobili su osam od 10 mečeva. Očekuju da ponove uspehe iz 2008. i 2016. kada su stizali do trofeja, što potvrđuju i reči selektora Luisa Enrikea: ’’Ostali smo moćan brend u fudbalskom svetu. Ako budemo na potrebnom nivou - a možemo i da ga nadmašimo - uz veliko samopouzdanje, nema sumnje da imamo šansu da postignemo sve.’’ Sa spiska je, posle serije povreda u nedavno okončanoj sezoni, otpao kapiten i rekorder po broju nastupa Serhio Ramos.

SASTAV:

Golmani: David de Hea, Unai Simon i Robert Sančez.

Odbrana: Hose Gaja, Žordi Alba, Pau Tores, Emerik Laport, Erik Garsija, Dijego Ljorente, Sesar Aspilikueta.

Vezni red: Tijago Alkantara, Serhio Buskets, Koke, Markos Ljorente, Dani Olmo, Rodri, Fabijan Ruiz, Pablo Sarabija, Feran Tores, Adama Traore.

Napadači: Alvaro Morata, Žerard Moreno, Mikel Ojarzabal, Pedri.

ŠVEDSKA 

Učešća: 6

Najbolji rezultat: 1992. (polufinale)

Glavna zvezda: Robin Olsen

Selektor: Jane Anderson

Šveđani su u kvalifikacijama bili u istoj grupi sa Španijom, a nakon pobede nad Rumunijom u Bukureštu obezbedili su drugo mesto i šesto uzastopno učešće na EP. Selektor Jane Anderson nada se da će njegovi puleni dobiti što više mečeva: ’’U poslednjih nekoliko godina igrali smo sa nekim od najboljih svetskih reprezentacija, poput Španije, Francuske, Hrvatskw i Portugala. Znamo da moramo biti na vrhunskom nivou, jer na Euru nema loših timova.’’ Svakako najveći hendikep je izostanak povratnika i najveće zvezde Zlatana Ibrahimovića, koji će zbog povrede morati da propusti ovo takmičenje.

SASTAV:

Golmani: Karl Johan Jonson, Kristofer Nordfeld, Robin Olsen.

Odbrana: Ludvig Avgustinson, Pjer Bengtson, Markus Danijelson, Andreas Grankvist,  Filip Elander, Pontus Janson, Emil Kraft, Viktor Lindelef, Mikael Lustig.

Vezni red: Jens Lis Kajuste, Viktor Klason, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Dejan Kuluševski, Sebastijan Larson, Kristofer Olson, Robin Kvaison, Ken Sema, Matijas Svanberg, Gustav Svenson.

Napadači: Markus Berg, Aleksander Isak, Džordan Larson.

POLJSKA  

Učešća: 3

Najbolji rezultat: 2016. (četvrtfinale)

Glavna zvezda: Robert Levandovski

Selektor: Paulo Sousa

Reprezentacija Poljske je imala sjajne kvalifikacije, nije uspela da trijumfuje na samo dva meča, pa je zauzela prvo mesto i obezbedila plasman na četvrti uzastopni Euro. Novi selektor, Portugalac Paulo Sousa ističe da su njegovom timu neophodni jedinstvo, vera i samopouzdanje od samog početka turnira. Ni Poljake nisu zaobišle povrede, pa je tako sa spiska otpao Kšištof Pjontek koji će morati na operaciju zgloba.

SASTAV:

Golmani: Lukaš Fabijanjski, Lukaš Skorupski, Vojćeh Ščensni.

Odbrana: Jan Bednarek, Bartoš Berešinjski, Kamil Glik, Mihal Helik, Tomaš Kenđora, Kamil Pjontkovski, Timoteuš Puhač, Maćej Ribus.

Vezni red: Pavel Davidovič, Pšemislav Frankovski, Kamil Jozvjak, Mateuš Klih, Kacper Kozlovski, Gžegož Krihovjak, Karol Lineti, Jakub Moder, Pšemislav Plaheta, Pjotr Zjelinjski.

Napadači: David Kovnacki, Robert Levandovski, Karol Šviderski, Jakub Šverčok.

SLOVAČKA 

Učešća: 1

Najbolji rezultat: 2016. (osmina finala)

Glavna zvezda: Marek Hamšik

Selektor: Štefan Tarkovič

Slovaci su kroz plej-of stigli do plasmana na Euro. U polufinalu su pobedili Irsku posle boljeg izvođenja penala, dok su u finalu savladali Severnu Irsku nakon produžetaka. Izabranici Štefana Tarkoviča nadaju se da mogu makar da ponove uspeh sa prethodnog Eura, kada su uspeli da prođu grupu kao treći, ali ih je u osmini finala eliminisala reprezentacija Nemačke.

SASTAV:

Golmani: Martin Dubravka, Dušan Kucijak, Marek Rodak.

Odbrana: David Hancko, Tomaš Hubočan, Martin Kosćelnik, Peter Pekarik, Ljubomir Šatka, Milan Škrinjar, Martin Valjent, Denis Vavro.

Vezni red: Laslo Beneš, Odrej Duda, Jan Greguš, Marek Hamšik, Lukaš Garaslin, Jakub Hromada, Patrik Hrošovski, Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Tomaš Suslov, Vladimir Vajs.

Napadači: Robert Boženik, Mihal Djuriš, Robert Mak, Ivan Šranc,

RASPORED MEČEVA:

1. kolo

14. jun, Krestovski, Sankt Peterburg: Poljska - Slovačka 18.00
14. jun, La Kartuha, Sevilja: Španija - Švedska 21.00

2. kolo

18. jun, Krestovski, Sankt Peterburg: Švedska - Slovačka 15.00
19. jun, La Kartuha, Sevilja: Španija - Poljska 21.00

3. kolo

23. jun, La Kartuha, Sevilja: Slovačka - Španija 18.00
23. jun, Krestovski, Sankt Peterburg: Švedska - Poljska 18.00

GRUPА F

Mađarima je ovo drugi vezani nastup na Euru, na prethodnom učešću uspeli su da prođu grupu, ali ih je zaustavila Belgija u osmini finala. Portugalci se nadaju da mogu da učine ono što je jedino Španija uspela - da vežu dve titule evropskog prvaka, dok bi Francuzi da ponove . uspeh iz 2000. godine kada su objedinili titule svetskog i evropskog prvaka. Nemci nakon neuspeha na prethodnom Mundijalu očekuju znatno bolji rezultat na ovom Euru.

profimedia

 

MAĐARSKA  

Učešća: 3

Najbolji rezultat: 2016. (osmina finala)

Glavna zvezda: Vili Orban

Selektor: Marko Rosi

Reprezentacija Mađarske je kroz plej-of stigla do završnog turnira. U polufinalu eliminisana je Bugarska, a u finalu najprijatnije iznenađenje prethodnih godina - Island. Dobili su najtežu grupu i svaki osvojen bod biće veliki uspeh, a da znaju da igraju protiv ’’velikih’’ pokazali su i na prošlom Euru kada su sa kasnijim osvajačem trofeja Portugalijom odigrali nerešeno (3:3).

SASTAV:

Golmani: Adam Bogdan, Deneš Dibus, Peter Gulači.

Odbrana: Bendeguz Bola, Endre Botka, Atila Fiola, Akoš Keckeš, Adam Lang, Gerge Lorvenčič, Loik Nego, Vili Orban, Atila Salai.

Vezni red: Tamaš Čeri, Danijel Gazdag, Laslo Klajnhajsler, Adam Nađ, Andraš Šefer, David Siger, Kevin Varga, Roland Varga.

Napadači: Janoš Han, Filip Holender, Nemanja Nikolić, Roland Salai, Sabolč Šen, Adam Salai.

PORTUGALIJA 

Učešća: 6

Najbolji rezultat: 2016. (prvaci)

Glavna zvezda: Kristijano Ronaldo

Selektor: Fernando Santos

Aktuelni evropski prvaci bili su drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi. Nisu uspeli da pobede Ukrajinu koja je završila na prvom mestu. Mnogi su ovu grupu nazvali ’’grupom smrti’’, međutim, sa tom konstatacijom se ne slaže mladi vezista Renato Sanšes: ’’Ne bih našu grupu nazvao grupom smrti, sve su to sjajni timovi. Dobra je grupa, u kojoj možemo da dobijemo mečeve  i tako dođemo do pozitivnog skora na kraju prve faze. Mislim da svaki tim koji se plasirao na Euro može svakog da dobije.’’ 

SASTAV:

Golmani: Antoni Lopes, Rui Patrisio, Rui Silva.

Odbrana: Žoao Kanselo, Ruben Dijas, Žoze Fonte, Rafael Gereiro, Nuno Mendes, Pepe, Nelson Semedo.

Vezni red: Vilijam Karvaljo, Danilo, Bruno Fernandes, Gonsalo Gedes, Žoao Motinjo, Ruben Neves, Seržio Oliveira, Žoao Paljinja, Pote, Renato Sanšes, Bernardo Silva.

Napadači: Žoao Feliks, Diogo Žota, Kristijano Ronaldo, Andre Silva, Rafa Silva.

FRANCUSKA  

Učešća: 8

Najbolji rezultat: 1984. i 2000. (prvaci)

Glavna zvezda: Antoan Grizman

Selektor: Didje Dešam

Aktuelni svetski šampion lako je prošao kvalifikacije, uz osam pobeda. Ciljevi su za selekciju Francuske uvek najviši, a samopouzdanja ne nedostaje, pa tako napadač Bajerna Kingsli Koman tvrdi da Francuska ima najbolji napad u Evropi:

’’Imamo najbolji napad u Evropi sa sjajnim igračima na svim ofanzivnim pozicijama. Uvek smo bili jedan od favorita, svetski smo prvaci ali to ne znači da ćemo dobiti sve utakmice.’’ 

SASTAV:

Golmani: Igo Loris, Mik Menjan, Stiv Mandanda.

Odbrana: Luka Dinj, Leo Dubojs, Lukas Ernandez, Presnel Kimpembe, Žil Kunde, Kleman Langle, Benžamen Pavar, Rafael Varan, Kurt Zuma.

Vezni red: Kingsli Koman, Ngolo Kante, Tomas Lemar, Pol Pogba, Adrijen Rabio, Musa Sisoko, Korentin Toliso.

Napadači: Visam Ben Jeder, Karim Benzema, Usman Dembele, Olivije Žiru, Antoan Grizman, Kilijan Mbape, Markus Tiram.

NEMAČKA  

Učešća: 11

Najbolji rezultat: 1972, 1980. i 1996. (prvaci)

Glavna zvezda: Tomas Miler

Selektor: Joahim Lev

Nemci su bili prvi u svojoj kvalifikacionoj grupi ispred Poljske. Nisu dobili samo tri od ukupno 10 mečeva. Defanzivac Mats Humels, povratnik u reprezentaciju uz Tomasa Milera, očekuje da “panceri“ od samog početka turnira preuzmu kontrolu nad igrom, sa istim intenzitetom i kvalitetom kao u pripremnim mečevima. Zbog povrede sa spiska putnika na Euro otpao je golman Barselone Mark-Andre ter Štege.    

SASTAV:

Golmani: Manuel Nojer, Bernd Leno, Kevin Trap.

Odbrana: Emre Džan, Matijas Ginter, Robin Gosens, Kristijan Ginter, Marsel Halštenberg, Mats Humels, Lukas Klosterman, Robin Koh, Antonio Ridiger, Niklas Zile.

Vezni red: Serž Gnabri, Leon Gorecka, Ilkaj Gundogan, Jonas Hofman, Jošua Kimih, Toni Kros, Džamal Musijala, Florijan Nojhaus, Leroj Sane.

Napadači: Kaj Haverc, Tomas Miler, Kevin Foland, Timo Verner.

RASPORED MEČEVA:

1. kolo

15. jun, Puškaš arena, Budimpešta: Mađarska - Portugal 18.00
15. jun, Alijanc arena, Minhen: Francuska - Nemačka 21.00

2. kolo

19. jun, Puškaš arena, Budimpešta: Mađarska - Francuska 15.00
19. jun, Alijanc arena, Minhen: Portugal - Nemačka 18.00

3. kolo

23. jun, Puškaš arena, Budimpešta: Portugal - Francuska 21.00
23. jun, Alijanc arena, Minhen: Nemačka - Mađarska 21.00

Komentari (0)

Sport