Fudbal

Finala evropskih baraža za SP u Kataru: Ronaldo juri peti, a Makedonci prvi Mundijal

Komentari

Autor: Euronews

29/03/2022

-

10:51 >> 11:37

Finala evropskih baraža za SP u Kataru: Ronaldo juri peti, a Makedonci prvi Mundijal
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Porto i Horzov biće večeras (20.45) poprišta dva od tri finala baraža za odlazak na fudbalsko Svetsko prvenstvo u Kataru iz Evrope. 

Portugalija samo na papairu ima lak posao protiv Severne Makedonije koja je stigla na Dragao" sa epitetom "autsajdera koji kida glave velikim silama". 

U glavama svih asova Portugala, pa i Kristijana Ronalda, koji juri svoj peti Mundijal, jasno stoji slika gola Aleksandra Trajkovskog iz Palerma kojim je slomio evropskog prvaka Italiju. Kao opomena da se u fudbalu sve mora zaslužiti.

Portugalci su do sada u istoriji dva puta igrali u baražima za SP i oba puta su bili uspešni: pobedili su BiH (1:0, 1:0) na putu do Južne Afrike 2010. i Švedsku (3:2, 1:0) četiri godine kasnije za SP u Brazilu.

 

 

"Makedonija je odličan tim, dobro smo ih proučili i nadam se da ćemo odgovoriti na njihovu igru. Napravićemo sve da se plasiramo na Mundijal, večeras će 11 miliona Portugalaca disati kao jedan. Rekao sam i prošle godine, Portugalija će igrati u novembru u Kataru", bio je jasan selektor Portugalije Fernando Santoš.

Severna Makedonija je večeras jača za najboljeg igrača Elifa Elmaza, a selektor Blagoja Milevski ostao je dosledan sebi.

"Niko na svetu nije očekivao da ćemo stići do ovog duela. Ali, išli smo meč po meč, davali uvek sve najbiolje što imamo, uživali smo u svakom momentu provedenom na terenu. I zato nismo došli u Portugaliju kao turisti, već da pobedimo. Nema potrebe da govorim o rivalu, njihovim asovima, kako su favoriti. To je jasno. Za nas je najvažnije da damo maksimum, a sam teren će pokazati za šta će to biti dovoljno", rekao je Milevski koji sa igračima i celom državom sanja plasman na prvi SP u istoriji.

 

 

Poljska u Horzovu dočekuje Švedsku. Jedan od dvojice velikih napadača, kod domaćina Robert Levandovski, a kod gostiju Zlatan Ibrahimović neće ići u Katar. Potrudiće se Zlatan da ode poslednji put na veliko takmičenje, a selektor Jane Anderson nije dao odgovor hoće li biti u startnoj postavi.

"Ibrahimović je dovoljno zdrav da bi bio u timu. Ali, još nisam odlučio hoće li početi meč. Igrač njegovog kvaliteta i iskustva može biti presudan u ovakvim susretima gde odlučuju nijanse", smatra Anderson.

Poljska je "profitirala" odlukom UEFA da izbaci Rusiju, pa je bez borbe sačekala finale baraža kod kuće, dok su se Šveđani namučili 120 minuta protiv Čeha.

"Ne osećamo pritisak, već samo dobru energiju naroda. Rekao sam i igračima da samo budu ponosni što mogu da predstavljaju celu zemlju i imaju priliku na terenu da usreće narod. Daćemo maksimum, bićemo hrabri i pametni i uradićemo sve da pobedimo Švedsku i plasiramo se u Katar", istakao je selektor domaćina Časlav Mihnijevič koji je nedeavno zamenio Paula Sousu.

Poljaci žele na svoj osmi Mundijal, a Šveđani na 13. SP.

Plasman na Mundijal obezbedilo je do sada 20 od 32 selekcije koje će učestvovati: Katar (domaćin i A1), Nemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švajcarska, Holandija (UEFA), Brazil, Argentina, Ekvador, Urugvaj (KONMEBOL), Iran, Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija (AFC), Kanada (KONKAKAF).

Komentari (0)

Sport