Fudbal

Žreb za Mundijal u Kataru: Srbija sigurno u trećem šeširu, drugi učesnici se još čekaju

Komentari

Autor: Euronews

30/03/2022

-

09:42 >> 09:43

Žreb za Mundijal u Kataru: Srbija sigurno u trećem šeširu, drugi učesnici se još čekaju
Žreb za Mundijal u Kataru: Srbija sigurno u trećem šeširu, drugi učesnici se još čekaju - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan aprila obično je rezervisan za šalu i smeh, ali ove godine taj dan je za sve ljubitelje fudbala i te kako ozbiljan. Tog dana u Dohi će biti žrebane grupe za istorijsko Svetsko prvenstvo koje će se igrati na zimu.

Do sada se ukupno plasiralo 27 reprezentacija, među kojima je i Srbija koja se još u novembru prošle godine plasirala na SP i sigurno se nalazi u u trećem šeširu, ali još nisu poznati svi učesnici. I to je još jedan kuriozitet vezan za ovo žrebanje, budući da se nikada ranije u istoriji nije dogodila takva situacija.

Prvi šešir u kojem se po pravilu nalaze najjbolje plasirane svetske selekcije jedini je kristalno jasan i tu neće biti nikakvih dilema, budući da su u njemu Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Portugal i Španija.

 

 

Međutim, u ostalim šeširima ima određenih nedoumica, mada možda i najmanje u drugom. Tu je definitino jasno da će se žrebati nacionalni timovi Holandije, Nemačke, Danske, Švajcarske, Urugvaja i Hrvatske, dok će ostala dva mesta gotovo sigurno zauzeti Meksiko i SAD, ali uz neki neverovatan raslet u finišu tamošnjih kvalifikacija možda dođe i do određenih pomeranja.

Preciznije, kolo pre kraja, ove dve selekcije imaju tri boda više od Kostarike. Kako će Amerikanci gostovati upravo ovoj reprezentaciji, i nerešen rezultat na tom meču bi bio dovoljan da dve gorepomenute selekcije budu u drugom šeširu, a ti mečevi na programu su večeras tri sata posle pomoći.

Ekipe koje se nalaze u trećem šeširu, naravno, ne mogu da budu potencijalni rivali selekciji Srbije i za sada se zna da su to Japan, Iran, Maroko, Poljska i Južna Koreja. Reprezentacija Senegala će se naći u ovom društvu ukoliko se Meksiko i SAD direktno kvalifikuju na Mundijal, a u drugi šešir mogu samo ukoliko Kostarika već u četvrtak obezbedi plasman, a ne kroz baraž. Preostalo mesto zauzeće Tunis ili Kanada, u zavisnosti od meča Kanađana u četvrtak uveče.

I na kraju, kada je četvrti šešir u pitanju poznate su samo četiri reprezentacije čija će se imena naći na žrebanju, a to su Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Kamerun. Peto mesto će pripasti Tunisu ili Kanadi, dok će poslednja tri tima biti poznata tek u junu nakon završenih mečeva Vels - Škotska/Ukrajina, četvrti tim Severne Amerike (moguće Kostarika) - pobednik Okeanije (Novi Zeland ili Solomonska Ostrva) i peti iz Južne Amerike (Peru/Kolumbija/Čile) - Azijski predstavnik (pobednik meča Australija - UAE).

Takođe, vrlo je važno napomenuti da će u svakoj grupi moći da bude po jedna zemlja sa istog kontinenta izuzev evroskog odakle su dozvoljena po dva tima. Odnosno ukoliko iz prvog i drugog šešira u istu grupu budu bile izvučene dve evropske selekcije, Srbija automatski neće moći da bude deo te grupe, što će nam sužavati broj grupa u kojima bi "orlovi" mogli da završe dok na red za izvlačenje dođe treći šešir...

Komentari (0)

Sport