Fudbal

Dobre vesti iz Danske, Eriksen šalje pozdrave: Ali, šta dalje, UEFA mora da reaguje?

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

11:42

Dobre vesti iz Danske, Eriksen šalje pozdrave: Ali, šta dalje, UEFA mora da reaguje?
Dobre vesti iz Danske, Eriksen šalje pozdrave: Ali, šta dalje, UEFA mora da reaguje? - Copyright Tanjug AP/Wolfgang Rattay

veličina teksta

Aa Aa

Radost fudbalskih navijača zbog početka Evropskog prvenstva prekinuta je već drugog dana, za vreme treće utakmice koju su u Kopenhagenu igrali Danska i Finska.


Trenutak kada se Danac Kristijan Eriksen u 43. minutu samo srušio na teren i ostao nepomično da leži na travi "Parkena" doveo je svet u stanje šoka i neverice.

Na stadionu su zavladali muk i očaj. Uplakani navijači obe reprezentacije, kao i milioni zabrinutih kraj malih ekrana, sa zebnjom su pratili momente u kojima se lekarska ekipa borila za život dvadesetdevetogodišnjeg Eriksena. Scene reanimacije nisu slutile na dobro.

O dramatičnim trenucima progovorio je doktor Danske reprezentacije, koji je među prvim dotrčao u pomoć Eriksenu.

"Disao je i mogao sam da osetim njegov puls, ali onda se iznenada to promenilo. Kao što su svi videli, počeli smo da ga reanimiramo", ispričao je Morten Bosen.

 

Minuti su prolazili, a stanje Eriksena delovalo je nepromenjeno. A onda je neko iz lekarske ekipe pokazao prema navijačima podignut palac. Bio je to trenutak blagog olakšanja. Fudbaler je bukvalno vraćen iz mrtvih.


"Eriksen je bio mrtav. Bilo je strašno u tih deset minuta borbe za život mladog sportiste. Srećom, uspeli smo da ga vratimo. Pričao je sa mnom pre nego što je odveden u bolnicu", dodao je Bosen.

 

Tanjug AP/Friedemann Vogel

 


Fotografija kako Eriksena u svesnom stanju iznose sa terena povećala je nadu da će drama u Kopenhagenu imati srećan kraj. Vrlo brzo iz bolnice stigla je informacija da je nesrećni igrač u svesnom stanju, da komunicira, čak i da je saigračima iz reprezentacije poručio da se vrate na teren i nastave utakmicu.

Dan kasnije iz Kopenhagena stižu još bolje vesti.

"Ovog jutra smo pričali sa Kristijanom Eriksenom koji je poslao svoje pozdrave saigračima. Njegovo stanje je stabilno i ostaje u bolnici na daljim ispitivanjima. Tim i stručni štab nacionalnog tima su dobili kriznu pomoć i nastaviće da budu tu jedni za druge nakon incidenta od juče. Hteli bismo svima da zahvalimo na toplim pozdravima Kristijanu Eriksenu od navijača, igrača, kraljevske porodice, Danske, Engleske...", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Danske.

 

 

 

Fudbal je, ipak, bio u drugom planu i malo ko je mogao da razmišlja o igranju.


Danci su smogli snage, vratili se na teren i izgubili. Ostali su bez bodova, ali su sa svojim saigračem dobili meč života, što je za njih i sve ostale bilo daleko važnije. Pitanje je i kako su uopšte mogli da se koncentrišu i da odigraju još 50 minuta sa Fincima. Da su mislima svi do jednog bili uz Eriksena jasno se videlo tokom nastavka duela, pa i kada je Pjer-Emil Hojbjerg promašio penal, za čija je izvođenja godinama unazad u reprezentaciji Danske bio zadužen upravo Eriksen.

Simon Kjer je heroj

 

Tanjug/AP/Friedemann Vogel

 

 

Pokušao je i kapiten Danske Simon Kjer, ali mu je vrlo brzo bilo jasno da nije u stanju da nastavi meč. Zamenjen je. Ipak, Kjer je junak dana, momak koji je bio najpribraniji u momentu kada se Eriksen srušio.


Reakcija kapitena bila je munjevita i vrlo pribrana. Dok su se drugi držali za glave i u stanju šoka nepomično posmatrali nemilu scenu, Kjer je uspeo da onesvešćenom saigrači izvadi jezik i da ga po pravilima dovede u položaj koji je potreban u takvim situacijama.

Zatim je sa kolegama napravio krug oko lekara i Eriksena, kako se ne bi videli kadrovi borbe za život.

Kjer je, takođe, bio taj koji je još na terenu tešio Eriksenovu uplakanu suprugu.

Gde je granica? Ne može se više ovako

 

Tanjug AP/Stuart Franklin

 

 

Na sreću, drama u Kopenhagenu imala je srećan kraj. Iz Intera su javili da je Danac prošle sezone uspešno prošao sve detaljne testove, koji se primenjuju upravo da bi se izbegle ovakve situacije. I u Danskoj su rekli da je Eriksen bio zdrav i da ništa nije ukazivalo da nešto slično može da mu se dogodi.

Ostaje još uvek otvoreno pitanje, šta se zapravo dogodilo Kristijanu? Da li je reč o srčanom zastoju, kardiomiopatiji, naslednoj bolesti ili nečem drugom, biće saopšteno nakon detaljnih ispitivanja, ali teško da će više moći profesionalno da igra fudbal.

"Ne znam da li će ikada moći da ponovo igra fudbal. Bez previše ublažavanja, on je danas umro, doduše na nekoliko minuta, ali je umro i pitanje je da li bi ga sportski profesionalci pustili da ponovo umre? Odgovor je ne", rekao je britanski kardiolog Sandžaj Šarma.

 


Ove reči profesora sportske kardiologije mogle bi (morale bi) da pokrenu i debatu u UEFA o smanjenju broja utakmica tokom sezone, jer je njihov broj postao zastrašujući i kreće se između 70 i 100. Igrači iz najboljih klubova su definitivno preopterećeni i tokom većeg dela sezone izloženi su najvećim naporima, na granici izdržljivosti.

Vreme je da se nešto učini, Eriksen je imao sreće za razliku od mnogih drugih pre njega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport