Fudbal

Rafinja zahvalan fudbalu: Mogao sam lako da krenem stranputicom

Komentari

Autor: Euronews

29/04/2022

-

21:02

Rafinja zahvalan fudbalu: Mogao sam lako da krenem stranputicom
Rafinja zahvalan fudbalu: Mogao sam lako da krenem stranputicom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski fudbaler, Rafinja, je u intervjuu za britanski ''Skaj Sports'' govorio o svom teškom detinjstvu i životu u rodnom Porto Alegreu.

Na samom početku, istakao je da ga je bavljenje fudbalom navelo na pravi put i sklonilo sa lošeg:

''Fudbal me je spasio. Ne samo da mi je omogućio da promenim svoj život, već mi je pomogao da postanem primer deci i odraslima koji su možda takođe imali teške živote, dolazeći iz sličnih sredina. Ako krene pogrešnim putem, to je jednostavna ruta. Često može skupo da vas košta na duge staze, odnosno, do kraja života''.

Život u faveli, kako sam kaže, potpuno je drugačiji u odnosu na ''normalan'', te se čovek oseća potpuno izolovano:

''Nisam siguran da bi tako nešto mogao adekvatno da objasnim rečima'', rekao je Rafinja u intervjuu za ''Sky Sports'', pa nastavio:

''To je nešto što morate da iskusite, takav je život u faveli. Nema sumnje da je potpuno različit u odnosu na onaj u Engleskoj i Evropi. U faveli se osećate potpuno nepovezano za ostatkom sveta''.

Malo je poznato da je sada dvadesetpetogodišnji Brazilac mogao da krene potpuno drugom stranom i bavi se recimo narko-trafikingom u svom rodnom gradu, Porto Alegreu. Ipak, fudbal mu je ponudio izlaz, onakav kakav mnog iz favele nikada ne dobiju:

''Često je u životu najlakši način da dođete do novca da krene lošim putem. To je deo života tamo i veoma je teško pobeći od toga. Teško je fokusirati se na pošten, vredan i bolji život. Želim da pomognem deci kojoj je ona potrebma. Neki od mojih prijatelja iz detinjstva su mrtvi, drugi su uključeni u prodaju droge. To sve je ostalo sa mnom. Želim da promenim put drugoj deci, da im pružim bolju budućnost. Nisam mogao da pomognem svojim prijateljima, ali ću pomoći nekim narednim generacijama''.

Rafinja je karijeru počeo u portugalskoj Vitoriji, odakle je 2018. potpisao za Sporting Lisabon. Odlične partije u Primeiri su ga preporučile Renu koji ga je 2019. platio oko 20 miliona evra. U englesku je stigao samo godinu dana kasnije, kada ga je Lids kupio za 17 miliona. Nedugo zatim debitovao je i za reprezentaciju Brazila, za koju je odigrao sedam utakmica i postigao tri pogotka.

Komentari (0)

Sport