Fudbal

Roma u finalu Lige konferencija: Za trofej će se boriti protiv Fejenorda

Komentari

Autor: Euronews

05/05/2022

-

23:01 >> 23:20

Roma u finalu Lige konferencija: Za trofej će se boriti protiv Fejenorda
Fudbaleri Rome - Copyright AP Photo/Andrew Medićini

veličina teksta

Aa Aa

Roma i Fejenord boriće se za trofej Lige konferencija u Tirani 25. maja!

Italijanski tim je nakon 1:1 u prvom meču, savladao Lester u revanšu 1:0, dok je Fejenord posle 3:2 na De Kujpu, remizirao sa Olimpikom iz Marseja na Velodromu - 0:0.

Susret u prestonici Italije protekao je u kvalitetnijoj igri domaćih fudbalera, koji su od starta krenuli ofanzivno i već nakon 10. minuta poveli golom Ejbrahama. Englez je odlično reagovao posle kornera Pelegrinija, nadskočio je "uspavanog" Pereiru i sa peterca glavom poslao loptu u gol nemoćnog Šmajhela - 1:0.

To je napadaču Rimljana bio i ujedno deveti pogodak u Ligi konferencija, čime je izbio na čelo liste strelaca.

Izabranici Žozea Murinja su i nakon postignutog gola nastavili da napadaju i stvaraju šanse. Uglavnom su preko levog boka vršili pritisak na rivala, Pelegrini je u dva navrata ozbiljnije ugrozio gol engleskog tima, a pretnjama su se pridružili Sanijolo i Žalevski. 

Lester je u prvih pola sata bio potpuno izgubljen na terenu, nije uputio nijedan šut u okvir gola protvnika, da bi u finišu poluvremena koliko-toliko pokazao veću inicijativu, međutim bez konkretne šanse za gol.

Trener gostiju Brendan Dodžers je početkom drugog dela igre promenio formaciju na 4-4-2, i umesto Barnsa ubacio Iheanačea, ali ni to nije donelo boljitak. Roma je zatvorila sve prilaze golu i iskusno sačuvala "višak" do kraja utakmice.

Valja napomenuti da se Lester u finišu trudio da dođe do izjednačenja, međutim jednostavno nije bilo dovoljno energije pred golom Ruj Patrisija, koji, ruku na srce, većeras nije imao previše posla.

Roma će imati priliku da dođe do svog prvog evropskog trofeja u istoriji, posle dva izgubljena finala (Kup šampiona, Liverpul, 1984. godine i Kup UEFA, Inter 1991).

Zanimljiv podatak je da je Žoze Murinjo postao ujedno i prvi trener u istoriji koji će učestvovati sva tri finala evropskih takmičenja.

Što se tiče drugog polufinala u Francuskoj, Fejenord je uspeo da sačuva prednost od 3:2 iz Roterdama protiv Olimpika i u svom četvrtom evropskom finalu, posle 20 godina će pokušati da dođe do istog broja trofeja.

Za razliku od meča sa stadiona De Kujp, gde je viđeno čak pet golova, utakmica na Velodromu je bila nešto skromnijeg kvaliteta.

Meč je protekao u izjednačenog borbi obe ekipe. Igralo se uglavnom na sredini terena i pitanje je kakav bi ishod bio da se najbolji fudbaler Olimpika Dimitri Paje, nije povredio sredinom prvog poluvremena, kada je i napustio teren.

Liga konferencija:
Roma - Lester 1:0
/Ejbraham 10/
Olimpik iz Marseja - Fejenord 0:0

Liga Evrope
Frankfurt - Vest Hem 1:0
/Bore 26/
Rendžers - Lajpcig 3:1
/Kent 18, Kamara 24, Lundstram 80 - Nkunku 70/
 

Komentari (0)

Sport