Fudbal

Ajntraht osvojio Ligu Evrope: Golman Trap junak, Kostić podigao trofej

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2022

-

23:54 >> 00:34

Ajntraht osvojio Ligu Evrope: Golman Trap junak, Kostić podigao trofej
Ajntraht osvojio Ligu Evrope: Golman Trap junak, Kostić podigao trofej - Copyright AP Photo/Pablo Garcia

veličina teksta

Aa Aa

Penal rulet je stao na "crveno", Ajntraht iz Frankfurta je posle izvođenja penala pobedio Rendžers u finalu Lige Evrope (1:1 - 1:1, 0:0) - penalima 5:4 i posle 42 godine doneo trofej u Frankfurt. 

Nije bilo finale spektakularno finale, ali je borba bila velika. Rendžers je poveo, imao je i veliku šansu u 118. minutu (Kent), ali Nemci su imali junaka u golmanu Kevinu Trapu koji je odbranio udarac nesrećnom Aronu Ramziju u četvrtoj serijii penala i doneo veliki trofej. Srpski as Filip Kostić asistirao je Rafaelu Santosu Boreu, strelcu presudnog penala, za izjednačenje i osvojio je prvi evropski trofej, ali i obezbedio svom timu plasman u Ligu šampiona naredne sezone. Škotima ostaje da tuguju jer ni posle 50 godina nisu uspeli da donesu drugi evropski trofej.

 

 

Ajntraht je bolje otvorio finale, razvijali su brze napade preko krilnih pozicijama Knaufa i srpskog reprezentativca Filipa Kostića, ali su najbolju priliku na meču imali u 21. minutu. Knauf je dobro izmešao odbranu Škota, ušao unutra i snažno šutirao levom nogom. Golma Mekgregor je odbranio njegov udarac, a posle kornera Kostića Lindstrom i Ndika nisu uspeli bolje da završe napad.

Pokušao je dva puta i Kostić, njegovi udarci ipak nisu išli u okvir gola. Rendžers je posle uvodnih 25 minuta kada je trpeo pritisak uspeo da uspostavi ravnotežu, pretio je preko Ariba i Lundstrama, ali nedovoljno dobro da se matira Trap.

Oba tima su odigfrala taktički dobro prvi deo meča, nije bilo većih grešaka, pa se on posle šest minuta nadoknade zbog povrede glave kapitena Ajntrahta Rodea završilo bez golova.

 

 

Napao je Ajntraht u nastavku kao i u prvom delu, imao je dva solidna udaraca, tražili su i penal posle duela Borea i Goldstona (52. minut), a onda su spletom nesrećnih okolnosti "poklonili" Rendžersu vođstvo. Štoper Tuta se okliznuo, Aribo je sam izašao pred Trapa i prvim evropskim golom u ovoj sezoni doneo prednost u finalu u 57. minutu.

 

 

Nije Kamada iskoristio poklon odbrane Rendžersa, ali je Rafael Santos Bore sačekao sjajan centaršut Filipa Kostića i sa pet metara je lukavo ubacio loptu u mrežu za zasluženih 1:1.

Pokušali Nemci da naprave još jedan pritisak i da stignu do pobede, ali kad nisu uspeli u tome meč je ušao u produžetke.

Bilo je burno u produžecima, junak je bio golman Ajntrahta Kevin Trap koji je fenomenalnom odbranom u 118. minutu zaustavio udarac Kenta sa samo pet metara.

U penal seriji je presudna bila četvtra promena, Aron Ramzi je lošu sezonu zaokružio slabim udarcem koji je Trap odbranio, da bi Kostić i Bore zapečatili sudbinu Škota i potpisali uz Trapa veliki trijumf.

Ajntraht F. - Glazgov Rendžers 1:1 (1:1, 0:0) - 5:4 penalima 

Penal serija

Tavernije 0:1

Lenc 1:1

Dejvis 1:2

Hrustić 2:2

Arfild 2:3

Kamada 3:3

Ramzi 3:3 - Trap brani

Kostić 4:3

Ruf 4:4

Bore 5:4

Strelac: Bore u 69. za Ajntraht, a Aribo u 57. minutu za Rendžers. Stadion: "Ramon Sančez Pizhuan" u Sevilji. Gledalaca: 38.842. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Četvrti sudija: Srđan Jovanović (Srbija).

Ajntraht: Trap - Toure, Tuta (od 58. Hasebe), N'Dika (od 100. Lenc) - Knauf, Sov (od 106. Hrustić), Rode (od 89. Jakić), Kostić - Lindstrom, Kamada, Bore.

Rendžers: Mekgregor - Tavernije, Goldson, Lundstram, Basi - Džek (od 74. Dejvis), Kamara (od 91. Arfild), Barišić (od 117. Ruf) - Rajt (od 74. Sakala, od 117. Ramzi), Aribo (od 101. Sands), Kent.

Drugi produžetak

120. minut: Slobodan udarac za Rendžers na 20 metara. Tavernije je dobro šutirao, ali je Trap ponovo sjajno odbranio. Pobednika će rešavati jedanaesterci.

118. minut: Velika šansa za Rendžers. Ruf je sjajno centrirao, Kent je bio sam na pet metara, ali je Trap fenomenalno odbranio.

112. minut: Ponovo su Nemci tražili penal zbog kontakta Basija i Kamade, ali Vinčić nije ni pomislio na najstrožu kaznu.  Pokušao je sa distance na drugoj strani i Kent. Međutim, Trap je na mestu. Oprobao se i Jakić sa 25 metara, lopta je prohujala iznad prečke.

107. minut: Rezervisti su se pretplatili da prvi upute udarac ka golu rivala. Hrustić je ušao u tim Ajntrahta, neuspešno je šutirao sa 17 metara.

Igraće se poslednjih 15 minuta finala, fudbaleri su poprilično iscrpljeni posle velike borbe.

Prvi produžetak

105. minut: Bilo je pokušaja na obe strane, ne i golova. Nema ni promena posle prvog produžetka.

95. minut: Velika šansa sa Santosa Borea. Basi je pogrešio, napadač Ajntrahta je kreno ka Mekgregoru, ali je defanzivac nekako uspeo da ukliza i spreči najgore.

94. minut: Rezervista Skot Arfiuld je oprobao udarac sa preko 20 metara. Nije bio precizan.

Počeo je prvi produđetak, Arflid je ušao u igru u timu Rendžersa.

Drugo poluvreme

90.+5 minut: Meč je ušao u mirniju fazu, bez rizika uz sporadične napade na obe strane. Očekivano niko nije hteo da rizikuje. Igraće se produžeci u finalu Lige Evrope.

89. minut: Pokušaom je Filip Kostić sa leve strane, lopta je prohujala pored stative

85. minut: Probudio se i Rendžers, Sakala je pobegao odbrani Ajntrahta i šutirao pravo u Trapa.

80. minut: Žele Nemci pobedu, ponovo su pritisli Škote, Kostić je izveo nekoliko prekida, ali nema promene rezultata.

 

 

69. minut GOOL: Ajntraht je izjednačio, strelac Rafael Santos Bore. Dočekao je Kolmbijac dobru asistenciju Filipa Kostića i lukavo poslao loptu sa peterca u mrežu.

 

 

67. minut: Rendžers je iskoristio poklon, ali Ajntraht nije. Rode je sjano uposlio Kamadu, on je sa 10-tak metara prebacio golmana Mekgregora, ali i gol. Veliku šansu je propustio nemački tim.

57. minut GOOL: Vodi Rendžers 0:1, Aribo je strelac. Kardinalna greška Tute koji se sapleop iskoristio je Aribo koji je sam ušao u šesnaetsreac i matirao Trapa.

 

 

55. minut: Posle greške defanzivaca Ajntrahta, Kent se našao u izglednoj poziciji. Međutim, slabo je šutirao pored gola.

52. minut: Pobegao je Bore, ušao je u peterac i posle kontakta sa Goldstonom je pao. Vinčić je pokazao da je to samo korner za Ajntraht, ali je bio pozvan iz VAR sobe na proveru. Ipak, penala nije bilo. 

50. minut: I drugi deo meča počeo je ofanzivom Ajntrahta. Tuta je oprobao udarac sa 25 metara, lopta je otišla pored gola. Lidnstrom je sa 16 metara šutirao iz okreta, lopta se od bloka odbila pored gola. Međutim, Škoti su uspeli da odbiju i ove napade.

Počeo je drugi deo finala Lige Evrope, nema golova, ali ni promena u sastava.

Prvo poluvreme

45.+6 minut: Ako je početak pripao Ajntrahtu, finiš meča je protekao u znaku Rendžersa koji je uspeo da pronađe protiv igru za brze tranzicije i da dobro zatvori sve prilaze Mekgregoru. Imao je i Džek otvoren šut sa 16 metara i nije pogodio gol. Pokušali su iz prekida i igrači Ajntrahta ali je na poluvremenu ostalo 0:0.

40. minut: Uspeli su Škoti da zaustave tranzicije Nemaca, tako da su dobili tok meča kakav žele, jer su dobrih 25 minuta trpeli pritisak.

36. minut: Prvi udarac u okvir gola Rendžersa. Prekidi su im jako oružje, ali je Lundstramov udarac odbranio Trap.

30. minut: Prvi pokušaj Filipa Kostića na meču, as Ajntrahta šutirao je iskosa sa preko 20 metara, ali je lopta pogodila spoljni deo mreže. Minut kasnije je posle brze tranzicije Kostiću je posle sprinta od 50 metara ponmestalo koncentracije u završnom udarcu.

 

 

25. minut: Uspeo je Rendžers da malo duže zadrži loptu i umiri meč, ali ne uspeva da ugrozi Trapa za sada. Artibov udarac sa 17 metara prohujao je pored stative. Zbog velike vrućine i tempereturi od preko 30 stepeni, igrači su dobili pauzu od minuta za osveženje.

 

 

20. minut: Nemci koriste brzinu i igru preko krila, Knauf, Lindstrom i Kamada za sada dolaze do 16 metara, ali bez dobrog završnog pasa. Škoti se organizovano brane. Knauf je sa 15 metara upitio jedan opasan udarac, ali iskusni Mekgregor je uspeo da odbrani. Posle kornera Kostića, Lindstrom i Ndika nisu uspeli da sporvedu loptu u gol.

12. minut: Prva prilika na meču za Ajntraht. Kamada je ušao u šesnaesterac, driblao je, malo iskomplikovao situaciju, ali je uspeo da šutira. Mekgregor je odbio loptu, a Sov sa 16 metara nije uspeo da pogodi.

10. minut: Bolje meč otvorio Ajntraht, napadi uglavnom idu preko leve strane i Filipa Kostića, ali su igrači Redžersa uspevali da otklone opasnost. Škoti igraju bez klasične "devetke" i odsustvu Morelosa. Lundstram je đonom pogodio u glavu Rodea, potekla je i krv. Posle četiri minuta, finale je nastavljeno, kapiten Ajntrahta je ostao na terenu sa čalmom.

Počelo je finale Lige Evrope u zaista spektakularnoj atmosferi koju su napravili navijači dva tima. 

 

Ajntraht iz Frankfurta čeka na evropski trofej 42, a Glazgov Rendžers punih 50 godina i večeras u Sevilji, na stadionu "Ramon Sančez Pizhuan" samo jedan klub će podići pehar Lige Evrope i osvojiti prvi evro-trofej u 21. veku.

Srpski reprezentativac Filip Kostić predvodiće ofanzivni deo tima Ajntrahta sa velikom željom da stigne i do pehara, drugog u klupskim vitrinama posle onog u Kupu UEFA koji je osvojen davne 1980. godine. Nemački tim igra bez komandanta odbrane Hinteregera, ali trener Oliver Glasner ima sve važne adute u borbi za trofej.

 

 

Rendžers ima isti san, trofej Kupa kupova iz 1972. stoji usamljen dosta dugo, Škoti su izgubili finale Lige Evrope 2008. od Zenita i sada silno žele da ga osvoje. Trener Đovani Van Bronhorst i dalje nema najboljeg strelca Alfreda Morelosa, tako da će teret u napadu pasti na Kenta, Ariba i Kemera Rufa.

Oba kluba imaju jaku navijačku podršku, ne samo na stadionu jer su dobili po 9.500 ulaznica, već i u samom gradu gde se nalazi još oko 100.000 navijača. Srbija ima još jednog učesnika finala, Srđan Jovanović biće četvrti arbitar na meču koji sudi Slavko Vinčić iz Slovenije.

 

Komentari (0)

Sport