Fudbal

Idrisa Gej odbio da nosi dres sa simbolom duginih boja: Francuska ga osudila, senegalski fudbaleri i političari podržali

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2022

-

19:27

Idrisa Gej odbio da nosi dres sa simbolom duginih boja: Francuska ga osudila, senegalski fudbaleri i političari podržali
Idrisa Gej odbio da nosi dres sa simbolom duginih boja: Francuska ga osudila, senegalski fudbaleri i političari podržali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaler Pari sen Žermena, Idrisa Gana Gej, propustio je utakmicu protiv Monpeljea jer nije želeo da nosi dres na kome je broj bio napisan duginim bojama. Kako prenosi BBC, Senegalac je odbio da na ovaj način pošalje podršku LGBT populaciji, upravo tri dana uoči Svetskog Dana Protiv Homofobije, Bifobije i Transfobije.

Parižani su na tom meču slavili sa 4:0, a Idrise nije bilo u protokolu. Trener tima, Maurisio Poketino je na konferenciji za medije rekao da su u pitanju ''lični razlozi''.

Takav gest se nije dopao čelnim ljudima francuskog fudbala, te je FFF (Fudbalski savez Francuske) pisao direktno njemu i tražio da objasni svoj izostanak.

Ipak, njegovi saigrači iz reprezentacije, Šeik Kujate iz Kristal Palasa i Ismaila Sar su ga javno podržali na društvenim mrežama, nazvavši ga 100 odsto pravim čovekom. 

Instagram/RoilionPapis8

 

Senegalski političari su takođe stali na Idrisinu stranu, a pre svih predsednik Maki Sol, koji je na tviteru napisao kako islamska veroispovest mora biti poštovana, dok je ministar sporta, Matar Ba, takođe na tviteru pružio podršku okačivši Idrisinu sliku sa hodočašća u Meki.

PSŽ se nakon ovog ''incidenta'' oglasio izjavom:

''Najveće zvezde svetskog fudbala su u subotu bile na terenu i izrazile klupsku posvećenost u borbi protiv homofobije i svih ostali formi diskriminacija''.

Komentari (0)

Sport