Fudbal

Istorijskih pet minuta Mančester sitija, titula ostaje na "Etihadu"

Komentari

Autor: Euronews

22/05/2022

-

18:59

Istorijskih pet minuta Mančester sitija, titula ostaje na "Etihadu"
Istorijskih pet minuta Mančester sitija, titula ostaje na "Etihadu" - Copyright Tanjug/(Martin Rickett/PA via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Mančester siti gubio 0:2, ali je za pet minuta postigao tri gola, sačuvao prednost na tabeli i osvojio titulu prvaka Engleske.

Triler, drama, stres…

Sve što fudbal može da režira i pruži u neizvesnoj završnici za trofej šampiona u Premijer ligi, dogodilo se u nedelju na "Etihadu" i "Enfildu".

Titula, ipak, ostaje u vlasništvu Mančester sitija, dok "redsima" ostaje za utehu da su momci Jirgena Klopa učinili sve da tako ne bude, baš kao i legenda kluba Stiven Džerard, predvodivši hrabro kao menadžer Aston Vilu, koja je muški izginula na bunjištu novo-starog šampiona.

Na kraju:

Mančester siti – Aston Vila 3:2 i Liverpul – Vulvs 3:1. Mančester siti 93, Liverpul 92 boda…

Ništa nije nagoveštavalo dramatičan finiš Premijer lige, a posebno ne ovakav u kakvom smo uživali ovog nedeljnog poslepodneva. Kandidati za trofej imali su, samo na papiru, zicere za bodove. "Građanima" je imperativ bila pobeda protiv Aston Vile, nekadašnjeg šampiona Evrope smeštenog pred poslednje odlučujuće kolo u sigurnoj zoni tabele, bez opasnosti da joj eventualni poraz ugrozi opstanak, ali i bez mogućnosti da se domogne neke od pozicija koje vode u Evropu. Na "Enfildu" je gostovao Vulverhempton, nešto bolje plasirana ekipa od birmingemskog premijerligašima, ali takođe bez rezultatskog moranja, osim želje da što više zakomplikuje borbu za titulu.

I jedni i drugi su u svojoj nameri delimično uspeli. Žestoko su namučili favorite, ali sliku rasporeda u vrhu tabele pre 38. kola, ipak, nisu uspeli da pokvare.

Šampionsko slavlje na "Etihadu" počelo je da se narušava već pred kraj prvog poluvremenu, kada je Meti Keš doveo goste do prednosti. Pogodak Kutinja u 69. minutu bacio je navijače Mančester sitija u očaj, a videvši nemoć svog tima, pažnju su okrenuli ka drugom stadionu, gde se takođe vodila velika bitka. Delovalo je da će pre Vulvsi da sačuvaju u tom momentu aktuelni remi na "Enfildu" (1:1), nego što će skupa družina Pepa Gvardiole uspeti da u poslednjih 15-20 minuta postigne tri gola i preokrene rezultat.

Svi koji su to pomislili – prevarili su. Samo PET MINUTA bilo je dovoljno Sitiju da sudbinu vrati u svoje ruke.

Uragan je počeo u 76. minutu!

Prvo Ilkaj Gundogan , zatim Rodri u 78. i ponovo Gundogan u 81. minutu, golovima su kreirali veliki, šampionski preokreta i to tačno na desetogodišnjicu od šokantne završnice protiv KPR-a. I Liverpul je u međuvremenu uspeo da "slomi" otpor Vulverhemptona, ali već je bilo kasno. Pogoci Mohameda Salaha u 84. i Andrjua Robertsona u 89. minutu stigli su kada je raspevani "Etihad" već slavio. Da se ne zaboravi da su Vulvsi poveli već u trećem minutu preko Neta, a da je Mane izjednačio u 24. Iako su obe utakmice obilovale uzbuđenjima i preokretima, Liverpul se nijednog trenutka nije našao na prvom mestu.

Siti je osvojio osmu titulu, šestu u Premijer ligi i u poslednjih deset godina. Na večnoj listi prestigao je Aston Vilu (7) i na prišao Evertonu na jednu. U Ligi šampiona sledeće godine igraće Siti, Liverpul, Čelsi i Totenhem, Arsenal i Mančester junajted će u Ligu Evrope, a Vest Hem će u Ligu konferencija. Elitu napuštaju Norič, Votford i Barnli, a ulaze Fulam, Bormanutn, dok će poslednji učesnik biti poznat posle baraža u kojem se sastaju Notingem Forest i Hadersfild.

Utakmice Premijer lige najmanje narednih šest sezona gledaćete na kanalima TV Arena sport. Nova sezona počinje 6. avgusta.

Komentari (0)

Sport