Fudbal

Roma osvajač prve Lige konferencija: Murinjo zaključao meč, Zaniolo doneo trofej

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2022

-

22:56 >> 23:01

Roma osvajač prve Lige konferencija: Murinjo zaključao meč, Zaniolo doneo trofej
Roma osvajač prve Lige konferencija: Murinjo zaključao meč, Zaniolo doneo trofej - Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Roma je osvajač prvog trofeja Lige konferencija u istoriji, u finalu u Tirani pobedili su Fejenord 1:0 (1:0) i osvojili su prvi pravi evropski trofgej, a drugi ako računamo onaj Sajamskih gradova donesen u vitrine glavnog grada Italije davne 1961. godine. 

Trener Žoze Murinjo još jednom je pokazao da je majstor za finala, u petom je osvojio i peti trofej. Postao je prvi trener koji u zbirci trofeja ima Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Finala se igraju da bi se pobedila, rečenica je Žozea Murinja koja je mogla i da nagovesti kako će igrati "vučica" u finalu. Fokus na defanzivnim zadacima, presing na glavne igrače i čekanje na grešku rivala. Tako je igrao italijanski tim u prvom delu i stigao je do prednosti u 32. minutu. Trauner je loše procenio dugu loptu, Nikolo Zaniolo ju je dobro primio na grudi i majstorski prebacio golmana Bajlova. 

Holanđani nisu nikako uspevali da dođu u poziciju da ozbiljnije ugroze Ruija Patrisija, sem udarca Kokčua sa distance u finišu prvog dela nisu bili opsani po gol.

U pet minuta nastavka Holanđani su uradili mnogo više nego za prvih 45 minuta. Imali su sreće Rimljani, prvo je Manćini posle prekida pogodio okvir gola, da bi Rui Patrisio imao dve sjajne odbrane. "Bombu" beka Malasija sa 25 metara uz pomoć prečke uspeo je da izblokira.

Holanđani su pritisakli 20 minuta, ali Roma je uspevala da se odbrani a zatim je Murinjo "zaključao" finale u svom stilu.

Posle Rendžersa, koji je eliminisao Crvenu zvezdu u osmini finala Lige Evrope, ni Fejenord, koji je bio bolji od Partizana u istoj rundi Lige konferencija, poraženi napuštaju velika finala.

Roma - Fejenord 1:0

Strelac: Zaniolo u 32. minutu. Stadion: "Nacionalna Arena" u Tirani. Gledalaca: 19.590. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija).

ROMA: Rui Patrisio -  Mancini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp (od 88. Vinja), Mktarijan (od 16. S. Oliveira), Kristante, Žalevski (od 67. Spinacola) - Zaniolo (od 67. Veretu), Pelegrini - Ejbraham (od 88. Šomurodov).

FEJENORD: Bajlov - Gertruida, Trauner (od 74. Pedersen), Senesi, Malasija (od 88. Jakanbahš) - Til (od 60. Tornstra), Orsnes, Kokču (od 88. Valmar) - Nelson (od 74. Linsen), Desers, Sinistera.

Uživo, Roma - Fejenord 1:0 kraj

Drugo poluvreme

90+5 minut: kraj, Roma je osvajač prve Lige konferencija.

90+1 minut: Šansa za Fejenord, Linsen nije uspeo da uzahvati loptu na pet metara od gola Rome. Krenuo je i golman Bajlov u napad, umalo Šomurodov to nije iskoristrio.

90. minut: Sve je manje vremena za Fejenord, Roma se nalazi pred osvajanjem Lige konferencija. Igraće se još pet minuta.

85. minut: Umrtvila je Roma rivala, granitnom odbranom se čuva prednost i trofej. Imali su dobru akciju Italijani, ali je udarac Pelegrinija odbranio golman Fejenorda.

80. minut: Holanđanima su Italijani ostavili posed lopte, stali su u dvojni blok i privode meč kraju.

70. minut: Oslobodila se Roma velikog pritiska, Murinjo je izvršio dve izmene, opredelio se za defanzivnije igrače i namerava da odbrani 1:0.

60. minut: Fejenord se razigrao, napada konstatno preko krila. Odbrana Rome za sada uz malo sreće i mnogo odvažnosti uspeva da sačuva Ruija Patrisija.

50. minut: Kakva bomba beka Fejenorda Malasija sa 25 metara i fenomenalna odbrana Ruija Patrisija uz pomoć prečke. Holanđani prete na startu drugog dela, meč se potpuno otvorio. Više je uzbuđenja u pet minuta nastavka nego za prvih 45 minuta finala.

 

 

47. minut: Velika prilika za Fejenord, Manćini je zatresao stativu sopstvenog gola, pa je Rui Patrisio odbranio udarac. Holanđani su tražili penal, ali sudija Kovač je posle provere VAR-a pokazao na korner.

 

 

Počeo je drugi deo finala.

Prvo poluvreme

45. minut: Roma vodi na poluvremenu, u Murinjovskom stilu. Snažna odbrana, dobar presing i kažnjavanje jedine greške odbrane Fejenorda. Rimljani su onesposobili Holanđane koji nikako nisu pronalazili put do gola Ruija Patrisija.

41. minut: Kokču je šutiroa sa preko 20 metara, ali pravo u golmana Rome.

32. minut vodi Roma 1:0: Nikola Zaniolo je bio strelac. Prebacili su Rimljani poslednju liniju odbrane, Trauner je pogrešio, Zaniolo primio loptu na grudi i prebacio je Bajlova.

 

 

30. minut: Roma polako dodaje gas, koristi dobre kretnje Ejbrahama, ali im nedostaje bolji završni pas. Holanđani retko stižu do pozicije za šut. Međutim, navijači su u prvih pola sata uskraćeni za neki bolji fudbal.

 

 

20. minut: Nema šansi, nema ni pokušaja, odbrane su za sada veoma oprezne i disciplinovane.

16. minut: Roma ostaje bez Mktarijana. Obnovio je povredu pa je Murinjo na teren poslao Serža Oliveiru.

10. minut: Igra se uglavnom na sredini terena u jakom ritmu, obe ekipe su veoma oprezne jer su im tranzicije jača strana.

 

 

Meč je počeo, atmosfera je uzvrla na tribinama. Danas je policija u Tirani imala pune ruke posle, 19 policijaca je povređeno, deportovano je 80 navijača, njih 60 se nalazi u pritvoru.

Roma - Fejenord 1:0

Strelac: Zaniolo u 32. minutu. Stadion: "Nacionalna Arena" u Tirani. Gledalaca: 19.590. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija).

ROMA: Rui Patrisio -  Mancini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp (od 88. Vinja), Mktarijan (od 16. S. Oliveira), Kristante, Žalevski (od 67. Spinacola) - Zaniolo (od 67. Veretu), Pelegrini - Ejbraham (od 88. Šomurodov).

FEJENORD: Bajlov - Gertruida, Trauner (od 74. Pedersen), Senesi, Malasija (od 88. Jakanbahš) - Til (od 60. Tornstra), Orsnes, Kokču (od 88. Valmar) - Nelson (od 74. Linsen), Desers, Sinistera.

Roma i Fejenrod od 21.00 čas na Nacion alnom stadionu u Tirani bore za prvi trofej u Ligi konferencija (TV Arena 1 Premium).

Trener Rome Žoze Murinjo želi da ispiše novu istoriju. Uoči finala zadobio je pažnju javnosti izjavom da je to ogroman klub koji nema adekvatnu trofejnu salu. Klub iz prestonice Italije jedini trofej iz evropskih takmičenja ima iz Kupa sajamskih gradova, i to davne 1961. godine.

 

 

Fejenord, s druge strane, ima znatno bogatiju vitrinu. Holandski klub je bio šampion Evrope 1970. godine, a 1974. i 2002. je osvajao Kup UEFA.

Fejenord tako ima priliku da postane prvi klub u istoriji koji je podigao trofej u sva tri najjača evropska takmičenja.

 

Komentari (0)

Sport