Fudbal

Real Madrid osvojio Ligu šampiona: Vinisijus Žunior stavio "kralju" 14. krunu

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2022

-

23:32 >> 01:14

Real Madrid osvojio Ligu šampiona: Vinisijus Žunior stavio "kralju" 14. krunu
Real Madrid osvojio Ligu šampiona: Vinisijus Žunior stavio "kralju" 14. krunu - Copyright Tanjug/(AP Photo/Frank Augstein)

veličina teksta

Aa Aa

Real Madrid je neuništiv, mladi Brazilac Vinisijus Žunior je golom u 59. minutu stavio "kralju" 14. krunu Lige šampiona 1:0 (0:0). Liverpul je dominirao, imao šestostruko više udaraca ka golu jednog od junaka (21:3), golmana Tiboe Kurtoe (devet odbrana), ali je drugi put u poslednje četiri godine poražen u finalu od Madriđana. U Kijevu je bilo 3:1, večeras u Parizu 1:0.

Ostao je Pariz grad svetslosti za španske klubove jer su i treći put slavili u finalima Lige šampiona: dva puta Real (2000. i 2022, jednom Barselona (2006.). Trener Karlo Anćeloti je osvojio četvrtu Ligu šampiona! Luka Jović nije bio u protokolu meča, ali je i on osvojio Ligu šampiona, peti je Srbin sa ovim trofejom posle Vladimira Jugovića, Nemanje Vidića, Dejana Stankovića i Branislava Ivanovića. Za kraj u dresu Reala ili ne, pokazaće letnji prelazni rok.

Kasnio je početak finala čak 36 minuta jer su igrači Liverpula napravili haos pred ulazima i nisu svi mogli da uđu na stadion. Ta pauza manje je koristila Realu, jer je Liverpul posle desetak uvodnih minuta ispoitivanja snaga dodao pritisak u presingu, odličnim kretanjima Salaha i Manea između linija i karakterističnim prodorima po krilima napravio je pritisak i prilike. Salah je probao petom, a Kurtoa pokazao fantastičan refleks, da bi u 20. minutu Mane sebi obezbedio proostor za udarac sa 15 metara a golman Madrida na delu pokazao koliko je "dug". Zakačio je loptu koja se odbila od stative.

 

 

Madriđani su patili pod pritiskom sve do tri minuta pre kraja, kada je Benzema pobegao odbrani, driblao, iskomplikovao situaciju, ali zahvaljujući nesporazumu Konatea i golmana Alisona i upornošću Valverdea došao do lopte i zatresao mrežu! VAR je gledao snimak dva minuta i ocenio da je napadač reala bio u ofsajdu.

Na kraju prvog dela odnos udaraca bio je 10:1 u korist boljeg, fizički dominantnijeg Liverpula. Međutim, Kurtoa i dobra defanziva doprineli su da se mreže ne zatresu.

Real je u nastavku uspeo da kontroliše loptu i uvede meč u ritam kakav im odgovara. Udaljili su rivala od gola Kurtoe i čekali tranziciju. Uspeli su da sačekaju svoj momenat u 59. minutu kada su poveli 1:0. Valverde je prošao po desnoj strani, šutirao, a na drugoj stativi sve je pratio Vinisijus Žunior koji je sproveo loptu u mrežu.

Napao je Liverpul, Salah je tri puta dolazio u dobre prilike, ali je "hobotnica" iz Belgije bio nesavladiv. Činio je čuda u nekoliko situacija.

Liverpul - Real Madrid 0:1

Strelac: Vinisijus Žunior u 59. minutu. Stadion: "Francuska". Gledalaca: 75.000. Sudija: Klemen Turpan (Francuska).

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Konate, Van Dajk, Robertson - Henderson (od 77. Keita), Fabinjo, Tijago Alkantara (od 77. Firmino) - Salah, Mane, Luiš Dijaz (od 66. Žota).

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal, Eder Militao, Alaba, Mendi - Kros, Kazemiro, Modrić (od 90. Sebaljos) - Valverde (od 85. Kamavinga), Benzema, Vinisijus Žunior (od 90+3. Rodrigo)

Uživo, Liverpul - Real Madrid 0:1

Drugo poluvreme

90+6: Kraj, Real je 14. put osvojio Ligu šampiona.

90. minut: Obeshrabrio je Kurtoa igrače Liverpula, pokupšio je sve centaršuteve i Real je pred osvajanjem 14. Lige šampiona. Igraće se još pet minuta.

82. minut: Šta radi Tiboa Kurtoa na golu? Deveta odbrana Belgijanca u finalu, Salah je šutirao sa pet-šest metara, dobro. Kurtoa je i to odbranio refleksno. U kontri tri na jedan, Benzema je malo požurio sa pasom ka Vinisijusu, pa je šansa propala.

 

 

80. minut: Napada Liverpul, Klop je ubacio i Firmina, ali je Real imao dobru situaciju preko Kazemira da reši finale. Vezni igrač Reala nije najbolje reagovao pred golom. Realova odbrana za sada odoleva uz velike napore i nestvaran angažman, a na golu Tiboa Kurtoa izgleda kao Mon Everest za igrače Liverpula.

70. minut: Pojačao je Liverpul ritam, kiflu Salaha je ponovo odbranio Kurtoa, da bi nešto kasnije ponovo golman Reala sprečio "Faraona" da izjednači. Klop je na teren poslao Dijega Žotu. Tek se očekuje pritisak Liverpula i napadi sa više igrača.

 

 

59. minut GOOOL, Vodi Real: strelac Vinisijus Žunior. Valverde je prošao po desnoj strani, šutirao, a mladi Brazilac je uklizao poslao loptu u mrežu. Pokazali su Madriđani ponovo da umeju da zatresu mrežu kad se ne očekuje, mada treba reći da su u druigom delu uspeli da nameste tok meča kakav im odgovara i iz tranzicije su matirali rivala. Sad je Liverpul na potezu.

 

 

50. minut: Real je nešto sigurnije počeo drugi deo, više je lopta bila u nogama Španaca.

Počeo je drugi deo finalnog meča Lige šampiona, nema izmena.

Prvo poluvreme

45.+2 minut: Liverpul je dominirao u prvom delu, imao je dve zrele prilike, stativu, ali je Real imao Tiboa Kurtou i dosta dobru defanzivnu igru. Zakazali su u napadu sve do tri minuta pre kraja kada je Benzema postigao gol a on bio poništen zbog ofsajda, pa je minut kasnije Alison odbranio udarac najboljem strelcu Madriđana. Na kraju prvog dela 0:0.

 

 

43. minut: Benzema je zatresao mrežu Liverpula, ali je on poništen zbog ofsajda. Pobegao je odbrani engleskog tima, driblao je, a kad se činilo da je sve izgubljeno, Valverde je iskoristio smušenost odbrane. Lopta je došla do Benzeme koji ju je poslao u mrežu. VAR je pregledavao situaciju dva minuta i na kraju je potvrđen ofsajd.

 

 

40. minut: Liverpul dominira u prvom delu, odnos udaraca je 9:0 (5 u okvir gol), međutim Tiboa Kurtoa za sada čuva "kralja".

30. minut: Ne menja se slika na terenu, Liverpul je agresivniji, opasniji, Mane i Salah se mnogo kreću, traže "rupu" u odbrani. Odbrana Reala se stabilizovala posle onih desetak minuta opsade kada su Salah i Mane imali prilike, ali i dalje nema napadačkih akcija Španaca.

25. minut: Liverpul je opasno pritisnuo Real koji nikako ne uspeva da uspostavi ravnotežu na sredini terena pa samim tim odbrana stalno trpi. 

 

 

20. minut: sjajna individualna akcija Manea koji je ušao između dve linije i šutirao odlično sa 15 metara. Kurtoa je uspeo loptu da zakači, a ona se odbila od stative i na kraju završila u njegovim rukama.

 

 

17. minut: Šahovska partija se nastavlja na stadionu "Francuska". Liverpul se trudi da probije odbranu Reala i po krilima i kroz sredinu. Mohamed Salah je pokušao petom sa peterca da prodor Arnolda ubaci u mrežu, ali je Kurtoa odlično interevenisao. Šutirao je ponovo Salah, međutim, njegov udarac je išao opet u Kurtou.

10. minut: Igra se veoma disciplinovano na obe strane, nijedan od timova ne rizikuju previše. Za sada Liverpul ne pronalazi prostor da ugrozi Kurtou, a Real na drugoj strani ne pronalazi način da u tranziciji dođe do Alisona.

 

 

5. minut: Liverpul je energičnije ušao u finale što se i očekivalo. Pravili su prsing na poslednju liniju, ali iskusni tim Reala zna kako da reši ovakve situacije.

Francuski arbitar Klemen Turpan označio je početak finala Lige šampiona. Real igra za 14, a Liverpul za sedmu titulu Lige šampiona, a videćemo kako će na igrače uticati ovo kašnjenje od 36 minuta. Nema Luke Jovića na klupi Reala, meč gleda sa tribina.

 

 

Početak meča prvo je kasnio 15 minuta. Razlog je "bezbedonosni", najavio je organizator. Kasnije su obrazložili da nisu svi navijači mogli da uđu na stadion zbog gužve. Zatim je usledilo pomeranje za dodatnih 15 minuta, pa se očekuje da meč počne u 21.36. Navijači Liverpula su napravili problem na ulazu, javljaju francuski mediji.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

 

Pevačica Kamila Kabelja je imala svoj nastup na ceremoniji otvaranja.

 

 

Liverpul - Real Madrid 0:1

Strelac: Vinisijus Žunior u 59. minutu. Stadion: "Francuska". Gledalaca: 75.000. Sudija: Klemen Turpan (Francuska).

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Konate, Van Dajk, Robertson - Henderson (od 77. Keita), Fabinjo, Tijago Alkantara (od 77. Firmino) - Salah, Mane, Luiš Dijaz (od 66. Žota).

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal, Eder Militao, Alaba, Mendi - Kros, Kazemiro, Modrić (od 90. Sebaljos) - Valverde (od 85. Kamavinga), Benzema, Vinisijus Žunior.

Real Madrid 14. put ili Liverpul sedmi put na krovu Evrope? Na stadionu "Francuska" u Parizu pred 75.000 gledalaca dva Titana evropskog fudbala boriće se od 21.00 čas (TV Arena 1 Premium) za trofej Lige šampiona, 30. u ovom formatu.

Ceo svet očekuje spektakl, Liverpul je uspeo da oporavi komandanta odbrane Virdžila Van Dajka i prvu zvezdu Mohameda Salaha. Trener Jirgen Klop izvodi standardnu postavu koja će pokušati da iskoristi svaku grešku Španaca. Posebno je za finale inspirisan Mohamed Salah koji sanja revanš Realu za izgubljeno finale 2018. godine.

 

 

Engleski tim je fizički moćniji, to zna i trener Reala Karlo Anćeloti i videćemo hoće li uspeti u misiji sa sa trona Lige šampiona posle tri uzastopne godine smeni nemačkog trenera (Klop, Flik, Tuhel). Ojačao je vezni red Valverdeom koji će samo formalno pokrivati levu napadačku stranu, a sve oči su uprte u Karima Benzemu, najboljeg strelca ovosezonskog takmičenja sa 15 golova.

 

 

Meč vodi najbolji francuski i vodeći evropski arbitar Klemen Turpan.

 

Komentari (0)

Sport