Fudbal

Mundijal 2026. i revolucija FIFA: Tri države, 48 timova – 80 utakmica

Komentari

Autor: Euronews

17/06/2022

-

15:02

Mundijal 2026. i revolucija FIFA: Tri države, 48 timova – 80 utakmica
Mundijal 2026. i revolucija FIFA: Tri države, 48 timova – 80 utakmica - Copyright Tanjug/AP Photo/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine bio je poslednji na kojem su učestvovale 24 selekcije. Već posle četiri godine, na Svetskom kupu u Francuskoj, broj učesnika je povećan na 32 selekcije i format takmičenja koji je tada usvojen važio je na narednih pet šampionata, a isti sistem biće i u Kataru ove godine.

Svetsko prvenstvo u SAD, Meksiku i Kanadi biće prvo na kojem će se takmičiti čak 48 reprezentacija, kao i jedino do sada koje je organizovano u tri države. FIFA je samo jednom dodelila organizaciju Mundijala dvema zemljama i to se dogodilo 2002, kada su domaćini najboljim selekcijama sveta bili Japan i Južna Koreja.

Format sa 48 timova trebalo je da se primeni u Kataru ove godine, ali je krovna organizacija tu odluku prolongirala za četiri godine.

Konačno su određeni i gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026. godine, a njih je rekordnih 16 - to su: Atlanta, Boston, Dalas, Kanzas Siti, Los Anđeles, Majami, Hjuston, Njujork/Nju Džersi, Filadelfija, San Francisko, Sijetl (SAD), Toronto, Vankuver (Kanada), Gvadalahara, Meksiko Siti i Monterej (Meksiko).

Utakmice u SAD igraće se samo na dva ista stadiona kao 1994, naravno potpuno renovirana, a to su "Džajants" u Nju Džersiju i "Foksboro" u Bostonu. Pored ova dva grada, domaćini Mundijala ponovo će biti Los Anđeles, ali ne legendarni "Rouz bol" u Pasadeni, na kojem je Brazil posle boljeg izvođenja penala savladao Italiju u finalu, već "SoFi" u Holivud parku. Svetsko prvenstvo igraće se po drugi put u San Francisku i Dalasu.

Tanjug/AP Photo

 

 

 

 

 

 

 

U odnosu na šampionat iz 1994. otpali su Detroit, Čikago, Orlando i Vašington, a dodati su: Kanzas Siti, Hjuston, Atlanta, Filadelfija, Sijetl i Majami.

Mundijal će se prvi put igrati u Torontu i Vankuveru, jer Kanada nikada ranije nije bila domaćin. Meksiko Siti i Gvadalahara postaće jedini gradovi u kojima su se tri puta igrale utakmice Svetskog prvenstva, a čuvena "Asteka" stadion koji je gostio reprezentacije Svetskog kupa 1970, 1986. i 2026. godine. "Halisko" u Gvadalahari je promenjen, pa će se mečevi igrati na "Akronu", dok će Monterej prvi put biti domaćin Svetskog prvenstva.

Stadion "BMO" u Torontu je trenutno najmanjeg kapaciteta, sa svega 30.000 sedećih mesta, ali bi on do početka Mundijala trebalo da se poveća na 45.500. Najveći stadion je trenutno "Asteka" sa 87.523 mesta, a iza njega slede svi američki, na prvom mestu "Džajants" sa 82.500.

Ali…

Objekat u Nju Džersiju bi trebalo da za potrebe Svetskog prvenstva primi 87.157 gledalaca, u Dalasu 92.967…

Još nije poznato gde će se igrati finalna utakmica.

"O tome još moramo da raspravljamo, da napravimo analizu. Odluka će biti doneta kada dođe vreme", rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Udaljenost pojedinih gradova je i do 4.000 kilometra.

"U regiji kao što je Severna Amerika moramo imati na umu da je udaljenost između nekih gradova ogromna. Moramo da osiguramo da ekipe igraju u klasterima, gde navijači ne moraju putovati na lude udaljenosti, baš kao ni timovi", dodao je Infantino.

Turnir od 48 timova igraće se u 16 grupa sa po tri ekipe. Po dve prvoplasirane izboriće nastup među 32 najbolje. Broj utakmica je povećan na 80, ali će polufinalisti, baš kao i na prethodnim šampionatima igrati najviše sedam mečeva.

Komentari (0)

Sport