Fudbal

Premijer liga na Areni: Liverpul dočekuje Njukasl na Enfildu

Komentari

Autor: Euronews

31/08/2022

-

11:25

Premijer liga na Areni: Liverpul dočekuje Njukasl na Enfildu
Premijer liga na Areni: Liverpul dočekuje Njukasl na Enfildu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Liverpul i Njukasl sastaće se večeras od 21.00 (TV Arena 2 premium) na Enfildu u okviru petog kola engleske Premijer lige.

Domaći se trenutno nalaze na 12. poziciji na tabeli, sa samo pet osvojenih bodova iz četiri odigrane utakmice uz gol razliku 13:5. Ona, ruku na srce, ne bi bila tako sjajna da u prošlom meču nije zabeležena istorijska pobeda nad Bornmutom od 9:0.

Odlazak Sadija Manea sa Enfilda još uvek je primetan i svima je jasno da je upravo to jedno od objašnjenja za loš start sezone ''Redsa''. Kao pojačanje u napadu stigao je Urugvajac, Darvin Nunjez, ali za sada nije pružio ono što se od njega očekuje. Šta više, već u drugom kolu protiv Kristal Palasa je zaradio direktan crveni karton i tri utakmice suspenzije, što svakako nije olakšalo Jirgenu Klopu.

Nepotrebno je govoriti da je najjače oružje domaćih Mohamed Salah i sigurno je da će gosti najviše pažnje u defanzivi posvetiti upravo njemu, ali daleko od toga da Liverpul nema druge adute.

Klop na ovom meču, pored pomenutog Nunjeza, neće moći da računa ni na Ibrahima Konatea, Žoela Matipa, Tijaga Alkantaru, Dioga Žotu, Aleksa Okslejda-Čembrlena, Nabija Kejtu i Kaomina Kelehera, koji su odsutni zbog povrede.

Sa druge strane, Njukasl zauzima 10 mesto sa bodom više od protivnika, što je vrlo retka prilika ''Svrakama'' da mogu da se pohvale boljim (trenutnim) plasmanom od ''sile'' kakva je Liverpul. Koliko fantastičan posao radi trener Edi Hau, govori podatak da je Njukasl u društvu tri tima koja nemaju poraz od početka sezone, a to su Arsenal, Mančester siti i Totenhem.

Ipak, veliki problem za goste bi moglo biti potencijalno odsustvo najboljeg igrača tima, Alana Sen-Maksimana i glavnog kreatora igre, Bruna Gimaraeša. Još uvek se ne zna da li će njih dvojica biti u protokolu, ali je poznato da Hau neće moći da računa na Emila Krafta, Đonđa Šelvija i Kaluma Vilsona.

Kada uzmemo u obzir sva takmičenja, Njukasl se na Enfildu dugo nije radovao pobedi, već 26 mečeva, na kojima je Liverpul je više nego ubedljiv ostvarivši 21 pobedu i 5 remija. ''Svrake'' su poslednji put kao gosti slavile u 4. kolu Liga kupa, krajem novembra 1995. godine rezultatom 1:0.

Nakon tog meča na Enfildu su usledila dva duela ovih timova koji se smatraju možda i najspektakularnijim u istoriji Premijer lige. U istoj sezoni kada su ih ''crno-beli'' eliminisali iz Liga kupa, fudbaleri Liverpula su se za poraz revanširali u aprilu. Napadač Redsa Sten Kolimor svojim drugim pogotkom postavio je konačnih 4:3 u poslednjim sekundama meča, iako je Njukasl, čiji su dres tada nosili Francuz, David Žinola i fantastični Kolumbijac, Faustinjo Asprilja, imao vođstvo od 2:1 i 3:2.

Sledeće godine u isto vreme, u narednom meču na Enfildu istorija se ponovila. Na zadovoljstvo ljubitelja fudbala, usledila je još jedna nezaboravna utakmica. Ovaj put Liverpul je na poluvremenu vodio sa 3:0, a gosti su se probudili u nastavku. Smanjili su na 3:1 preko Kita Gilespija, da bi Asprilja i Voren Barton golovima u 87. i 88. minutu izjednačili na 3:3. To nije bio konačan rasplet pošto je u 4. minutu nadoknade legenda ''Redsa'', Robi Fauler, doneo pobedu svom timu.

U borbi za bodove, Njukasl se iz Liverpula sa čitavim plenom poslednji put vratio u sezoni 1993/94 kada je zabeležio trijumf od 2:0. Bila je to tek treća pobeda ''Svraka'' na Enfildu u istoriji nadmetanja dva kluba.

Potencijalni sastavi:

Liverpul (4-3-3): Alison - Arnold, Gomez, Van Dajk, Robertson - Fabinjo, Eliot, Henderson - Dijas, Salah, Firmino

Njukasl (4-3-3): Poup - Tripije, Šer, Botman, Burn - Vilok, Longstaf, Žoelinton - Frejzer, Almiron, Vud

Premijer liga, 5. kolo

Utorak

Fulam - Brajton 2:1 (0:0)
/Mitrović 48, Dank 55 - Mekalister 60 penal/

Kristal Palas - Brentford 1:1 (0:0)
/Zaha 59 - Visa 88/

Sautempton - Čelsi 2:1 (2:1)
/Lavia 28, Armstrong 45+1 - Sterling 23/

Lids - Everton 1:1 (0:1)
/Sinistera 55 - Gordon 18/

Sreda

Arsenal - Aston Vila 20.30 (TV Arena sport 2)

Mančester siti - Notingem 20.30 (TV Arena sport 4)

Bornmut - Vulverhempton 20.30 (TV Arena sport 5)

Vest Hem - Totenhem 20.45 (TV Arena sport 3)

Liverpul - Njukasl 21.00 (TV Arena 2 Premium)

Četvrtak

Lester - Mančester junajted 21.00 (TV Arena 1 Premium)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari (0)

Sport