Fudbal

Partizan kreće u evropski pohod: Češki Slovacko prva prepreka u grupnoj fazi Lige konferencija

Komentari

Autor: Euronews

08/09/2022

-

09:55

Partizan kreće u evropski pohod: Češki Slovacko prva prepreka u grupnoj fazi Lige konferencija
Partizan kreće u evropski pohod: Češki Slovacko prva prepreka u grupnoj fazi Lige konferencija - Copyright FK Partizan

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Partizana danas igraju prvi meč grupne faze Lige konferencija. Protivnik je Slovacko, a okršaj srpskog i češkog predstavnika možete pratiti od 18:45 na TV Arena 1 Premium.

Iako se radi o rivalu kome će duel sa crno-belima biti prvo evropsko iskušenje u istoriji, ne treba ga potceniti.

U protekloj sezoni redovno su "uzimali meru" najboljim timovima u češkoj ligi. Takmičenje u domaćem šampionatu završili su na četvrtom mestu sa učinkom 18-5-7, a na kraju su uspeli da osvoje i nacionalni Kup posle trijumfa nad Spartom (3:1).

Prema tvrdnjama trenera Partizana Gordana Petrića, njihov stil igre podseća na timove iz Čempionšipa gde "nema fudbalske lepote", ali zato ima "trke", duela, borbe, dugih lopti i skokova, pa se očekuje da će najveća opasnost po crno-bele dolaziti iz prekida.

Poslednjih pet sezona ekipu predvodi četrdesetosmogodišnji Martin Svedik, koji je na klupi češkog tima u 144 utakmice, upisao 74 pobede, 28 remija i 42 poraza. Favorizuje formaciju 4-2-3-1 i 4-3-3. Glavna zvezda ekipe je centarfor Ondrej Mihalik, kome će društvo po bokovima praviti veteran Milan Petržela (39) i talentovani Danijel Holcer.

Radi se o timu sačinjenom mahom od domaćih fudbalera prosečne starosti od 25 godina. Ove sezone nisu uspeli da se kvalifikuju u Ligu Evrope. Bolji je bio Fenerbačhe, koji je posle 3:0 u Češkoj remizirao u Istanbulu 1:1.

Ni u domaćem prvenstvu "ne cvetaju ruže", poslednje tri utakmice ne znaju za pobedu, a nakon dva poraza upisali su remi protiv Slavije Prag, pa se povoljan rezultat protiv crno-belih postavlja kao imperativ.

Sa druge strane, Partizan je posle neuspešnih rezultata na startu sezone, uhvatio zalet.  Dolaskom Gordana Petrića, crno-beli su dobili novu energiju, čemu svedoče i rezultati na terenu.

Pod njegovim vođstvom klub iz Humske je upisao četiri pobede i dva remija (Crvena zvezda i Hamrun), a ono što može posebno da raduje novog trenera je sve bolje izdanje Rikarda, koji je u Lazarevcu, protiv Kolubare zabeležio het-trik za samo 38. minuta.

Loše vesti su što neće moći da računa na Kvinsija Meniga, koji se povredio u 168. "večitom derbiju". Pored Holanđanina, van stroja su i Aleksandar Lutovac i Andrija Pavlović. Danilo Pantić se oporavio od povrede, ali Petrić neće žuriti sa njegovim uključivanjem u tim, kako bi mu dao što više vremena da se oporavi, a očekuje se da će biti spreman tokom reprezentativne pauze.

Iako je na papiru Slovacko najslabiji tim u grupi G, trener Partizana istakao je da ne sme biti opuštanja. Cilj je pobeda i da se prezimi u Evropi, kao što je bio slučaj prošle sezone pod vođstvom Aleksandra Stanojevića.

"Teška je grupa, sve su ekipe jake, ali pošto smo sa Aleksandrom Stanojevićem prošle godine prezimili, potom igrali još jedno kolo, cilj je da to uradimo i ove sezone. Možda su sad ekipe jače nego lane, ali je meni bitno da su momci svesni šta ih očekuje, šta dobijaju evropskim utakmicama", rekao je Petrić po dolasku u Češku i dodao:

"Dobro bi bilo da se vratimo sa tri boda. Ne zavisi to samo od nas, već i kako će se Slovacko prilagoditi našoj igri. Povoljno je što prvu utakmicu igramo u gostima. U slučaju da sve prođe po željama, onda i da već sledeće nedelje protiv Nice pokušamo da napravimo rezultat koji bi nas približio proleću", podvukao je strateg Partizana.

Liga konferencija

Grupa A

18:45 Fiorentina - Rigas
18:45 Hart of Midlotijan - Bašekšehir

Grupa B

18:45 Anderleht - Silkeborg
21:00 Vest Hem - FCSB

Grupa C

18:45 Austrija Beč - Hapoel Ber Ševa
18:45 Viljareal - Leh Poznan

Grupa D

18:45 Slovacko - Partizan
18:45 Nica - Keln

Grupa E

21:00 Vaduz - Apolon
21:00 Dnjepar - AZ Alkmar

Grupa F

21:00 Molde - Gent
21:00 Šamrok Rovers - Đurgarden

Grupa H

21:00 Bazel - Pjunik
21:00 Slovan - Žalgiris

Komentari (0)

Sport