Fudbal

Pobeda nad Švedskom je imperativ: Selektor Srbije Dragan Stojković veruje u dobar ishod Lige Nacija

Komentari

Autor: Euronews

19/09/2022

-

12:40 >> 13:19

Pobeda nad Švedskom je imperativ: Selektor Srbije Dragan Stojković veruje u dobar ishod Lige Nacija
Piksi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Srbije okupila se danas u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi i otpočela je pripreme za dva poslednja meča u Ligiu Nacija. "Orlove" očekuje u subotu (20.45, TV Arena Premium 1) prvo duel sa Švedskom na stadionu "Rajko Mitić", a zatim tri dana kasnije možda odlučujući duel u Norveškoj, sa liderom grupe "D" i borvu za plasman u "A" diviziju.

Selektor Dragan Stojković veruje da Srbija ima kvalitet i kapacitet da sa dve pobede izbori igranje sa najboljim selekcijama Evrope u narednom ciklusu. Zbog kazne FIFA, meču mogu da prisustvuju smao deca do 14 godina.

"Na ovim prostorima moramo da prihvatimo tu kaznu. Igraćemo pred decom od 14 godina. Šteta je što je to poslednja utakmica u Srbiji pred odlazak u Katar i što neće doći publika. Znamo naše obaveze i odigraćemo maksimalno koliko Srbija može. Potrudićemo se da ostvarimo povoljan rezultat i da se oprostimo od naše publike na najbolji način", istakao je Stojković.

Za selektora je najvažnije da su igrači zdravi.

"Maksimović je osetio lakšu povredu i zato je izašao juče. Što se ostalih tiče svi su dobro. Imaćemo 10 treninga uz dva meča, to je dobar program i radićemo na tehničko-taktičkim stvarima. Srbija da igra dobar fudbal, napadački, da bude ono što je bila do sada."

Dve pobede donose prvo mesto u grupi i plasman u A diviziju.

"Fokus je Švedska, pobeda je imperativ. Učinićemo sve da dođemo do nje. Neće biti lako, Švedska će tražiti revanš za poraz. Kada prođe taj meč, razmišljaćemo o Norveškoj. Nama ništa nije dato na tacni već smo se uvek mučili da dođemo do nečega. Ostale su dve utakmice i idemo jedna po jedan. Švedska je prioritet. Igrači su svesni toga, imaćemo sastanke, stavićemo na sto sve ono što moramo da uradimo. Neće biti lako, daćemo maksimum u ovom trenutku. Liga Nacija je takmičarska liga i da je ostalo 180 minuta. Pokazali smo da možemo, bitno je da smo u igri i dalje za prvo mesto. Na nama je da ispravimo te stvari u rezultatskom smislu. Nije moranje, nema tragedije ako ne budemo prvi. Učinićemo sve da dođemo do cilja. Verujm u to, a trebalo bi igrači da veruju u potencijal i talenat. Da se pokažeu na terenu."

Golmani se menjali, Rajkovića nema, prva "jedinica" za Katar se ne nazire.

"Ako smo došli da imamo problem sa golmanima onda smo "genijalci". I golmani su igrači, doduše ograđeni su šesnaestercom. Golmani su dobijali šansu u junu, Srbija kao tim nema problem ko će biti ta prva "jedinica". Da li će to biti Vanja, Rajko ili Dmitrović. Tu smo dosta dobri i imamo samopouzdanja u naše golmane".

Spisak igrača je samo za dve utakmice lige Nacija, ne i za SP u Kataru.

"Ne bih da govorim o SP, jer su priorit utkamice koje nas očekuju. Kompletan fokus je na dva meča protiv Švedske i Norveške".

Dvojica debitanata će dobiti priliku, Srđan Babiuć, defanzivac Alemrije i Stefan Mitrović, mladi krilni igrač Crvene zvezde.

"Trebalo je da budu trojica, ali za sada su dvojica. Oni poseduju potencijal i talenat. Babić je kapiten Almerije, bio je član zlatne generacije sa Novog Zelanda. Moja je želja da ga vidim uživo i kako izgleda na terenu. Konstantno igra u Primeri i zaslužuje pažnju. Stefan Mitrović predstavlja budućnost srspkog fudbala. Njegove karaktiristike izgledaju odlično. Ima brzinu i hrabrst da rešava situacije jedan na jedan. Postojala je mogućnost da bira između Kanade i Srbije, a naša procena je da on mora da igra za svoju otadžbinu. I drago mi je što je izabrao Srbiju."

Otpao je štoper Uroš Spajić za SP, Matija Nastasić i Nikola Milenković nisu tu zbog povreda, ali selektor ne brine za odbranu.

"Ne brinem se previše jer smatram fudbal kao život. Ono na šta možemo da računamo je to, nema vremena za plakanje i traženje odgovora u sudbini. Nemamo Nastasića, Milenkovića, Spajić je povređen i ima drugih igrača. Milenković ima povredu koja ga je odvojila od terena i verujem da će se vratiti brzo na teren, jer je nama veoma važan igrač. Tražili smo rešenje, bilo bi pogubno da nismo radili ništa i čekali da se desi. Pratili smo igru i ponašanje i ovo je dobra šansa da na kraju ciklusa pružimo šansu nekim igračima koji su zdravi i trenutno mogu"

Obišao veliki broj igrača tokom poslednjih mesec i po dana.

"Bilo je drago da me vide. Iskoristilo smo to vreme da popričamo o obavezama i aktivnostima. Nisam išao da ih proveravam jer sve vidim i na tv. Odnos selektora i igrača je malo prisniji u našem slučaju, lepo je da uživo malo prodiskutujemo. U razgovorima deluju svi zrelo, motivisano. Tako sam i očekivao. Razgovarali smo i o Ligi Nacija i o Mundijalu."

O Mundijalu se ne razmišlja u ovom času, ali se sve prati.

"Pratimo sve, kako naše igrače, tako i rivale. Ne pratimo individalce, jer sve njih svi odlično poznajemo. Svi oni su vrhunski igrači. Mene intzeresuje Brazil, Kamerun i Švajcarska kako igraju kao selekcije. Fudbal je kolektivan sport, radimo kao tim, jer samo kao tim imamo šanse za uspeh", smatra Stojković.

Liga Nacija, "B" divizija

Grupa "D", peto kolo

Subota, 24. septembar

Slovebnija - Norveška 18.00

Srbija - Švedska 20.45

Šesto kolo, utorak, 27. septembar

Norveška - Srbija 20.45

Švedska - Slovenija 20.45

 

Standings provided by SofaScore

 

Komentari (0)

Sport