Fudbal

Istorijski uspeh Švajcarske: Kilijan Mbape tragičar Francuske

Komentari

Autor: Euronews

28/06/2021

-

22:35

Istorijski uspeh Švajcarske: Kilijan Mbape tragičar Francuske
Istorijski uspeh Švajcarske: Kilijan Mbape tragičar Francuske - Copyright Tanjug AP/ Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Švajcarske savladala je selekciju Francuske nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:4), posle 3:3 u regularnom delu, u okviru osmine finala Evropskog prvenstva.

Selekcija Didijea Dešana je dobro otvorila meč, iako su se Švajcarci organizovano branili u par navrata ozibljno pretili golu Huga Lorisa. Izabranici Vladimira Petkovića poveli su u 15. minutu golom Harisa Seferovića, na asistenciju Stivena Zubera. Do poluvremena Francuzi su pokušali da izjednače, međutim bezuspešno.

Na početku drugog dela Švajcarci su imali priliku da udvostruče prednost i tako značajno otežaju protivniku. Levi bek, Rikardo Rodrigez, je preuzeo odgovornost i šutirao u donji desni ugao, ali mu je fenomanlni Loris odbranio udarac.

Tanjug/Marko Ðurica/Pool Photo via AP

 

Neposredno posle toga, Francuska je došla do izjednačujućeg gola preko Karima Benzeme, na asistenciju Kilijina Mbapea, da bi samo dva minuta kasnije, u 59. minutu isti igrač pogodio za 2:1, nakon asistencije Antoana Grizmana.

Treći gol za ''Petlove'' postigao je fenomenalni Pol Pogba. Igrao se 75. minut kada je vezista Mančester junajteda za nekih 25 metara pogodio sam ugao i postavio rezultat na 3:1. Delovalo je da je posle tog gola sve gotovo.

Međutim, napadač Benfike, Haris Seferović, je uspeo da postigne gol na asistenciju Kevina Mbabua u 81. minutu i tako smanji na 3:2, da bi u 91. minutu Mario Gavranović postigao pogodak za 3:3. Granit Džaka je proigrao svog saigrača, koji se lepo snašao i sjajno pogodio i tako doneo produžetke svom timu.

Potom je u produžecima bilo šansi na obe strane. Francuzi su aktivnije napadali, ali su i Švajcarci imali svoje prilike. Ipak, nije bilo golova u dodatnih trideset minuta, pa je usledila penal serija.

Gavranović je šutirao prvi i pogodio gornji desni ugao gola. Pogba je prvi preuzeo odgovornost za svoju selekciju i takođe pogodio. Zatim su pogađali Šer, Žiru, Akanđi, Tiram, Vargas, Kimpembe i Mehmedi, sve dok Kilijan Mbape nije došao do bele tačke. Napadač Pari sen Žermena je šutirao blago u desni ugovor gola Jana Zomera, koji je pročitao i odbranio udarac.

Tanjug AP/ Vadim Ghirda

 

Švajcarci su se ovom pobedom plasirali u četvrtfinale gde će se sastati sa španskom reprezentacijom, koja je danas trijumfovala nad Hrvatskom posle rezultata 5:3

 

Sastavi: 

Francuska: Ljoris – Varan, Lengle (od 46. Koman, od 111. Tiram), Kimpembe – Pavar, Kante, Pogba, Rabio – Grizman (od 88. Sisoko) – Mbape, Benzema (od 94. Žiru).

Švajcarska: Zomer – Elvedi, Akandži, Rodrigez – Vidmer (od 73. Mbabu), Frojler, Džaka, Cuber (od 79. Fasnaht) – Šaćiri (od 73. Gavranović) – Embolo (od 79. Vargas), Seferović (od 97. Šar).

Komentari (0)

Sport