Fudbal

Engleska i Nemačka, 33. epizoda: Tradicija protiv istorije – više od igre

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2021

-

10:41

Engleska i Nemačka, 33. epizoda: Tradicija protiv istorije – više od igre
Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na EURU 2020 se obeležava šest decenija evropskih prvenstava u fudbalu, a duel osmine finala između Engleske i Nemačke predstavlja novu epizodu velikog rivalstva ove dve selekcije, koje traje nešto više od pola veka.

Sve je počelo na Svetskom kupu 1966. godine održanom u Engleskoj, bila je to prva zvanična utakmica ova dva tima i to u finalu, na Vembliju.

Duel je obilovao uzbuđenjima, rezultatskim preokretima i spornim detaljem, a jedan od njih je i odlučio pobednika. Englezi su golom Pitersa poveli u 78. minutu 2:1 i spremali su slavlje, kada je Veber u 89. izjednačio na 2:2. U produžecima, napadač Džefri Harst postigao je dva gola, oba kontroverzna na svoj način. Pogodak u 101. minutu je priznat na signalizaciju pomoćnog sudije Tofika Bahramova iz Azerbejdžana, pošto je lopta od prečke završila na gol liniji i odbila se u teren. Moderna tehnologija danas bi utvrdila da nije prešla gol-crtu punim obimom pa je samim tim, pogodak bio neregularan. Harst je jedini igrač koji je upisao het-trik u finalu svetskih prvenstava. U poslednjim sekundama meča postavio je konačnih 4:2 dok je publika već utrčavala na teren da proslavi titulu.

Posle te utakmice na Vembliju, kolo sreće se okrenulo.

Na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku putevi dva fudbalska velikana ukrstili su se u četvrtfinalu. Počelo je idealno za "Gordi Albion", poveo je 2:0, iako je bio poljuljan neigranjem golmana Gordona Benksa. Dva dana pred duel sa "pancerima", tada najbolji čuvar mreže na svetu, popio je u restoranu flašu piva i dobio trovanje. Njegova rezerva Piter Boneti je sat vremena pred utakmicu saznao da će biti među starterima, a sa dve loše intervencije u finišu pomogao je Nemcima da izjednače na 2:2.

Samo dve pobede više za Nemce

Engleska i Nemačka odigrali su do sada 32 meča. "Elf" ima tek dve pobede više - 15 naspram 13 "Gordog Albiona". Nerešenim rezultatom su završena četiri meča. Gorka istina za Ostrvljane je ta da su samo jednom pobedili Nemce na velikim takmičenjima. 

Pogodak Uvea Zelera u 82. minutu skoro je neponovljiv, može se tumačiti samo kao kosmička pravda za 1966. godinu. Posle centaršuta na sam rogalj peterca, okrenut leđima golu, Zeler je zahvatio loptu temenom i poslao je u suprotan ugao za 2:2. Gerd Miler je, u svom stilu, u produžetku doneo pobedu od 3:2.

Time je počela trijumfalna serija Nemačke na velikim takmičenjima, koja traje do danas. Nemci su eliminisali Engleze u polufinalu Svetskog prvenstva u Italiji 1990. Pol Gaskojn je zaplakao tokom meča jer je dobio žuti karton koji je značio da neće igrati eventualno finale. Posle 1:1 u regularnom delu i penal ruleta, plakala je i cela Engleska.

"Panceri" su podigli pobednički pehar, baš na Vembliju, na EURU 1996. Za ulazak u finale borili su se sa domaćinom. Posle 120 minuta ostalo je 1:1, promašaj sadašnjeg selektora Gareta Sautgejta u penal seriji i pogodak Andreasa Melera omogućio je Nemcima da se potom popnu na tron pobedom nad Češkom od 2:1 .

Na Svetskom kupu 2010 u Južnoafričkoj Republici, u osmini finala, opet su Nemci slavili, ubedljivo, sa 4:1, a kod rezultata 2:1, nije priznat reagularan gol fudbalera Engleske Frenka Lamparda. Ovaj put se jasno videlo da je lopta bila čitav metar u mreži, ali sudijska trojka to nije registrovala.

Legenda "Gordog Albiona", Gari Lineker, primer fer-pleja na terenu (u karijeri nikada nije dobio ni žuti karton), fudbal je na kraju definisao kao "igru u kojoj 22 momaka trči za loptom i na kraju pobede – Nemci".     

Nakon višedecenijskih neuspeha u eliminacionim duelima protiv Nemaca, na Ostrvu se sve češće pitaju da li su oni njima i dalje ljuti rivali ili samo - stalne mušterije. U međuvremenu, Nemačka od 1966. ima po tri titule svetskog i evropskog šampiona, uz brojna finala, a Engleska lepo sećanje samo na tu godinu i verovanje da su pred današnji duel na Vembliju, svi njeni "grehovi" okajani.

Komentari (0)

Sport