Fudbal

Bjeković odustao od kandidature, izbori za predsednika FSS odloženi za januar

Komentari

Autor: Euronews

01/11/2022

-

16:10 >> 20:31

Bjeković odustao od kandidature, izbori za predsednika FSS odloženi za januar
FSS - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

 

Skupština Fudbalskog saveza Srbije održana je u Staroj Pazovi, a na njoj nismo dobili novog predsednika FSS. Izbori su odloženi za januar.

Jedini kandidat za mesto predsednika, Nenad Bjeković, povukao se i naveo da misli da je to najbolje rešenje, pre svega zbog "jedinstva koje je u ovom trenutku, tri nedelje pre početka Mundijala, neophodno celoj fudbalskoj Srbiji".

"Bilo mi je zadovoljstvo da u proteklom periodu obavljam dužnost zamenika predsednika. Posebno sam ponosan na saradnju sa selektorom Stojkovićem, legendom srpskog fudbala i čovekom koji je za veoma kratko vreme preporodio našu A reprezentaciju i vratio je u vrh evropskog i svetskog fudbala", rekao je Bjeković nakon sednice skupštine.

Tako će Fudbalski savez Srbije predsednika dobiti verovatno u januaru, kada bi trebalo da budu održani novi izbori.

U međuvremenu, FSS će i dalje voditi Nenad Bjeković i postojeći Upravni odbor, a Skupštinski saziv će voditi radno predsedništvo koje čine Ivan Nikolić (FS Istočne Srbije), Marko Zdravković (FS Beograd) i Nebojša Živanović (FS Zapadne Srbije). .

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Protiv imenovanja Nenada Bjekovića bila je Crvena zvezda koja je to i javno rekla, a navijači crveno-belih su naglasili da će ukoliko bivši sportski direktor Partizana bude izabran za mesto predednika oni krenuti u protestnu šetnju.

Bjeković je trebalo da bude izabran za naslednika Slaviše Kokeze, koji je podneo ostavku u martu 2021. godine.

Bjeković je, inače, do sada obavljao funkciju vršioca dužnosti predsednika, nakon što je dotadašnji predsednik Slaviša Kokeza u martu 2021. godine napustio čelo nacionalnog saveza. 

Delegati Skupštine su na današnjoj sednici usvojili dnevni red, izuzev tačaka koje se tiču izbora novog predsednika.

Generalni sekretar Jovan Šurbatović govorio je o svemu ostvarenom između dve Skupštine, fantastičnim rezultatima A reprezentacije, mlađih selekcija, regularnosti takmičenja i čistom fudbalu, jakim sponzorskim ugovorima za dobro srpskog fudbala, navodi se na sajtu FSS.

Delegatima skupštine FSS obratili su se predstavnici FIFA i UEFA.

"Radili smo zajedno na amandmanima i statutarnim rešenjima. Želim vam uspeh na Mundijalu u Kataru, takođe, oduševljen sam usponom ženskog fudbala. Pobeda nad Nemačkom nije slučajna. Nismo u ponedeljak imali kvorum, danas imamo... Najbitnije je da srpski fudbal ima stabilnost i da se pridržava pravnih normativa. Nastavićemo da podržavamo fudbal u Srbiji", rekao je Ilhan Mamadov, predstavnik FIFA.

"Hteo bih da skrenem pažnju odluci Nenada Bjekovića da povuče kandidaturu. Novi izbori moraće da budu održani u vremenskim rokovima i skladu sa Statutom FSS. Zahvaljujući reformama, srpski savez ima jaku pravnu osnovu, temelj preko potrebne stabilnosti na svim nivoima. Gospodin Šurbatović i njegov tim rade sjajan posao, na svim poljima, muškog i ženskog fudbala, futsala... Najvažnije je ono šta radi selektor Dragan Stojković sa njegovim 'orlovima', to mora da bude prioritet čitave zajednice unutar države. Voleo bih da se u nokaut fazi nađu moja Švajcarska i Srbija. Piksiju želim sve najbolje, da pruže nezaboravne trenutke... Nastavićemo da budemo rame uz rame sa FSS, spremni da ispratimo i pomognemo u izbornom procesu", naveo je predstavnik UEFA Luka Nikola.

Sednica je bila burna, a obeležio je između ostalog okršaj Žarka Zečevića i predstavnika Crvene zvezde.

"Antagonizam između Partizana i Crven zvezde nije dobar i on će uništiti fudbal. A reći ću vam samo ovo - Sedam predsednika FSS bili su iz Crvene zvezde, jedini predsednik koji je bio iz Partizana je Tomislav Karadžić. Žao mi je što Zvezdan Terzić nije tu, jer me javno proziva  Kada je trebalo da postane predsednik FSS nije izlazio iz moje i Nenadove kancelarije. Sada taj isti čovek ima obraza da se ovako obraća u javnosti i govori ", rekao je Žarko Zečević bivši generalni sekretar Partizana, a trenutno potrpedesdnik Olimpijskog komiteta Srbije, a na replike delagata iz Cren zvezde je dodao:

"Nisam rekao da je problem u Zvezdi, nego i u Partizanu i Zvezdi i molim vas da to ostane. 

Posle replike Marka Petrovića, predstavnika Crvene zvezde koji je bio jako nezadovoljan izlaganjem Zečevića, sednica Skupštine je poprimila radni karakter. Generalni sekretar Jovan Šurbatović izneo je podatke poslovanja. 

"Uplatili smo preko 12 miliona evra, na ime poreza i doprinosa. Uložili smo veliki novac u klubove, pomogli regionalnim savezima, amaterskom fudbalu. Od prošle godine obezbedili smo plaćene troškove svim učesnicima u takmičenjima FSS. Ponosni smo na to, naša praksa je među retkima u Evropi. Budžet u 2022. godini, zahvaljujući uspehu Piksija i njegovih izabranika u državnom timu, dostići će rekordnih 30 miliona evra. U posledniih pet godina, imali smo prihod od 14,2 miliona evra. Zaradili smo ogroman novac, iako poslujemo kao neprofitabilna organizacija. Imamo nepotrošenih 4,5 miliona evra i četiri miliona dolara, od UEFA i FIFA projekata", rekao je Šurbatović.

Dodao je da su u planu izgradnje još tri Kuće fudbala,m poput ove u Staroj Pazovi za sva tri regiona. Sedišta će biti u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Komentari (0)

Sport